Menu Zoek

Wat is beter, de slaapstand of de pc uitzetten?

wat is beter, de slaapstand of de pc uitzetten

Wie zijn computer even niet gebruikt, kan hem tijdelijk uitschakelen. Wat is beter: de slaapstand, sluimerstand of het apparaat uitzetten?

Het antwoord op die vraag is moeilijk eenduidig te geven. Het hangt af van uw computergedrag en uw wensen. U kunt op de meeste computers kiezen uit zeker drie opties:

1. De slaapstand
In de slaapstand gaan alle taken van de computer op pauze. De computer slaapt als het ware. Tot hij weer wakker wordt door bijvoorbeeld een druk op het toetsenbord of een muisklik. De computer is dan weer helemaal klaar voor gebruik. De computer gebruikt in de slaapstand wel energie, al is dat minder dan als de computer aan staat.

2. De sluimerstand
De sluimerstand is een energiebesparende stand die je vooral gebruikt op laptops. Bij deze stand worden de programma's en bestanden op de harde schijf opgeslagen en wordt de computer uitgeschakeld. Het is de zuinigste stand op helemaal uitzetten na. In Windows 10 en 11 staat de sluimerstand niet automatisch in het Startmenu. Deze stand is daar wel aan toe te voegen.

 • Klik in de Taakbalk op het vergrootglas.
 • Typ 'Configuratiescherm'.
 • Klik in de lijst met resultaten op Configuratiescherm.
 • Klik op het kopje Hardware en geluiden.
 • Klik onder het kopje 'Energiebeheer' op Het gedrag van de aan/uit-knoppen wijzigen.
 • Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.
 • Onder in het venster staan nu opties die u kunt aanvinken. Ze komen dan in het Startmenu te staan als u op Aan/uit klikt. Vink bijvoorbeeld Sluimerstand aan.
 • Klik op Wijzigingen opslaan.

De aangevinkte opties zijn nu actief in het Startmenu.

3. Computer uitzetten
Tot slot kunt u de computer helemaal uitzetten. Hij gebruikt dan geen stroom. Een uitgeschakelde computer moet eerst helemaal opstarten voordat u hem weer kunt gebruiken. Dat kost tijd. Het kan vervelend zijn om te moeten wachten tot u aan de slag kunt. Het is niet schadelijk om de pc uit en aan te zetten.

Het is het best om de computer helemaal uit te schakelen als u hem langere tijd niet gebruikt. Gebruikt u de computer verschillende keren per dag? Zet hem dan tussendoor in de slaapstand of de sluimerstand. Gebruikt u de computer langer dan een dag niet, zet hem dan uit. Let daarbij altijd op als u op de aan/uit-knop drukt, dat de computer wel helemaal uitgaat. Soms staat er ingesteld dat de computer dan in de slaap- of sluimerstand terechtkomt. Als de computer nooit helemaal uitgaat, kunt u later problemen krijgen met een trage computer of achterlopende updates.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.