Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 30 augustus 2022

Wat is een styluspen?

stylus

Mist uw vinger vaak de juiste letter op het toetsenbord van de telefoon, overweeg dan eens een styluspen. Dit instrument neemt het werk van de vingers over. Richt nauwkeuriger en raak alleen nog de juiste tekens.

Een stylus is een aanraakpen. Meestal met de afmetingen van een doorsnee schrijfpen, soms wat kleiner. Maar in tegenstelling tot een normale bal- of vulpen, kan een uiteinde van een styluspen overweg met het aanraakscherm van een smartphone, tablet of laptop.

Wie met een normale pen of een potlood op het scherm van een smartphone of tablet drukt, krijgt geen reactie. Maar wie het met een styluspen probeert wél. Dat komt doordat de stylus een uiteinde van rubber of siliconen heeft. Dit materiaal kan, net als een vinger, elektrische spanning oproepen op het scherm. Zo kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk apps aantikken, door een galerij bladeren en een berichtje typen in WhatsApp.

Tegenwoordig maakt men onderscheid tussen een ‘actieve’ of ‘passieve’ stylus. De passieve variant is hierboven beschreven: een handig instrument om te tikken op een aanraakscherm.

Een actieve stylus voelt en oogt als een normale pen, maar is voorzien van elektronica. Daardoor gebruik je de pen niet alleen om op het scherm te tikken, maar meer zoals je een normale pen ook zou gebruiken. Je kunt ermee tekenen en schrijven op een aanraakscherm en de punt van de pen is drukgevoelig. Wat een actieve stylus allemaal kan, hangt af van de app die is gestart. Tekenen kan bijvoorbeeld alleen binnen een speciaal tekenprogramma. Voorbeelden van een actieve stylus zijn de Apple Pencil (geschikt voor iPad/iPhone) en de Microsoft Surface Pen (geschikt voor Windows-laptops met aanraakscherm).

Vanwege de ingebouwde elektronica is een actieve stylus vele malen duurder dan een passieve variant. Dus wie niet meer dan een eenvoudige bediening van het aanraakscherm zoekt, kiest voor een passieve stylus. Die zijn al voor een paar euro verkrijgbaar; de actieve stylussen kosten algauw 50 tot 150 euro.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.