Menu Zoek

Wat is tweestapsverificatie?

tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is een extra beveiliging. Stel het in om de online toegang tot gevoelige zaken beter te beschermen.

Iemand kan zichzelf op verschillende manieren kenbaar maken. Een paspoort laat bijvoorbeeld zien wie u bent. Evenals een identiteitskaart. Beide gelden voor de Nederlandse overheid als identiteitsbewijzen. Ook op internet moet u uzelf voortdurend legitimeren. Logisch, want u wilt niet dat een ander er met uw geld vandoor gaat. Online legitimeren verliep lange tijd via de combinatie van een zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Niet heel veilig want deze gegevens kunnen gestolen worden of onderschept.

Het is veiliger als iemand op meerdere manieren zijn identiteit moet bevestigen. Daarin onderscheidt men drie opties:

 1. Wat iemand weet
  Bijvoorbeeld een gebruikersnaam met wachtwoord.
 2. Wat iemand heeft
  Bijvoorbeeld een telefoon. Waar een sms-code naartoe kan worden gestuurd of via een app uw identiteit kan worden bevestigd.
 3. Wat iemand is
  Bijvoorbeeld een vingerafdruk of een gezicht.

Combineer twee van deze zaken en voilà; dat is tweestapsverificatie. Gebruikers moeten bijvoorbeeld eerst hun gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Daarna krijgen ze een sms op hun smartphone. Pas wie de sms-code invult, krijgt toegang.

Misschien bent u al eens tegen tweestapsverificatie aangelopen. Sommige sites met een DigiD-inlog gebruiken deze extra beveiliging. Ook veel grote bedrijven als Apple, Google, Facebook en Microsoft doen dat. Hieronder staan een aantal bedrijven die informatie geven over de manier waarop ze tweestapsverificatie toepassen:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.