U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 1 juli 2023.
Wat is www?
Artikel
In een adres van een website staan de letters www. Wat betekenen die letters? En waarom worden ze niet altijd gebruikt?


Www
Het internet is een groot netwerk van met elkaar verbonden computers. Via dit netwerk kunnen mensen van alles doen. Bijvoorbeeld e-mails sturen. Maar ook websites bezoeken. Dat laatste doen ze op het 'world wide web'. Dit is Engels voor het 'wereldwijde web' en wordt afgekort tot 'www'. Hiermee wordt het deel van internet bedoeld dat bestaat uit websites.
Webadres
Om taken uit te voeren op het internet is een adres (url) nodig. Net als elk huis een eigen adres heeft, heeft ook elke website een uniek adres. Via het adres is de website te vinden op het internet. Het volledige adres van de website van SeniorWeb is bijvoorbeeld https://www.seniorweb.nl
Elk webadres bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint met het onderdeel ‘https://’. Dat geeft aan dat het om een beveiligde website gaat. Daarna komen de letters 'www', die staan voor 'world wide web'. Het adres eindigt met het zogeheten domein, in ons voorbeeld is dat ‘seniorweb.nl’. Dat is de benaming van de website.
Gebruik www
In het begin van het internettijdperk moesten internetgebruikers altijd het volledige webadres typen om naar een website te gaan. Wilden ze SeniorWeb online bekijken, dan typten ze dus 'www.seniorweb.nl' voluit. Tegenwoordig is dat meestal niet meer nodig. Het domein is al voldoende om een website te bezoeken. Om een kijkje te nemen op de website van SeniorWeb kunt u alleen ‘seniorweb.nl’ typen in de browser. De browser voegt dan op de achtergrond het eerste gedeelte van het adres (https://www.) automatisch toe.
Andere adressen
De meeste websites hebben een adres zoals wij hierboven hebben beschreven. Toch zien sommige webadressen er anders uit. Bijvoorbeeld https://bit.ly/342SUlR. Het adres begint wel met 'https://'. Daarom weten we dat het een webpagina is. Dit is een voorbeeld van een verkort adres. Sommige webadressen zijn namelijk heel lang. Dat is niet altijd even handig. Daarom maken bepaalde programma’s kortere webadressen. Die adressen zien er wel een beetje vreemd uit. Een verkort webadres kan gevaarlijk zijn, omdat u aan de link niet kunt zien naar welke website de link gaat. Let dus altijd goed op bij het klikken op dit soort links.
Bent u geholpen met dit artikel?
Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.
Meer over dit onderwerp
Eerder bezochte website terugvinden
Browsers houden uw zoekgeschiedenis bij. Dat is handig als u een eerder bezochte site wilt vinden, maar het webadres niet meer weet.
Link openen op nieuw tabblad
Een link openen zonder de huidige webpagina te verlaten? Open 'm dan op een nieuw tabblad.
Bekijk meer artikelen met de categorie:
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.