Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Wat is www?

wat-is-www

In een adres van een website staan de letters www. Wat betekenen die letters? En waarom worden ze niet altijd gebruikt?

Het internet is een groot netwerk van met elkaar verbonden computers. Via dit netwerk kunnen mensen van alles doen. Bijvoorbeeld e-mails sturen. Maar ook websites bezoeken. Dat laatste doen ze op het 'world wide web'. Dit is Engels voor het 'wereldwijde web' en wordt afgekort tot 'www'. Hiermee wordt het deel van internet bedoeld dat bestaat uit websites.

Om taken uit te voeren op het internet is een adres (url) nodig. Net als elk huis een eigen adres heeft, heeft ook elke website een uniek adres. Via het adres is de website te vinden op het internet. Het volledige adres van de website van SeniorWeb is bijvoorbeeld https://www.seniorweb.nl

Elk webadres bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint met het onderdeel ‘https://’. Dat geeft aan dat het om een beveiligde website gaat. Daarna komen de letters 'www', die staan voor 'world wide web'. Het adres eindigt met het zogeheten domein, in ons voorbeeld is dat ‘seniorweb.nl’. Dat is de benaming van de website.

In het begin van het internettijdperk moesten internetgebruikers altijd het volledige webadres typen om naar een website te gaan. Wilden ze SeniorWeb online bekijken, dan typten ze dus 'www.seniorweb.nl' voluit. Tegenwoordig is dat meestal niet meer nodig. Het domein is al voldoende om een website te bezoeken. Om een kijkje te nemen op de website van SeniorWeb kunt u alleen ‘seniorweb.nl’ typen in de browser. De browser voegt dan op de achtergrond het eerste gedeelte van het adres (https://www.) automatisch toe.

De meeste websites hebben een adres zoals wij hierboven hebben beschreven. Toch zien sommige webadressen er anders uit. Bijvoorbeeld https://bit.ly/342SUlR. Het adres begint wel met 'https://'. Daarom weten we dat het een webpagina is. Dit is een voorbeeld van een verkort adres. Sommige webadressen zijn namelijk heel lang. Dat is niet altijd even handig. Daarom maken bepaalde programma’s kortere webadressen. Die adressen zien er wel een beetje vreemd uit. Een verkort webadres kan gevaarlijk zijn, omdat u aan de link niet kunt zien naar welke website de link gaat. Let dus altijd goed op bij het klikken op dit soort links.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.