Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Weet waar je webwinkelt

webshop_kijk-uit Die webshop vol fantastische aanbiedingen, hoe betrouwbaar is die? Let online extra op waar je je spullen koopt.

Bol.com, Mediamarkt, BCC, Bijenkorf of Hema: het zijn bekende en betrouwbare grote winkels waar u gerust online kunt shoppen. Zorg ervoor dat u winkelt op de eigen site van deze merken en niet bij een zorgvuldig nagemaakte nepperd. Meer hierover onder het kopje ‘Nepwebwinkels van grote merken’.

Maar uiteraard zijn er tal van webwinkels met minder bekende namen. Bij welke kun je naar hartenlust shoppen en welke laat je beter links liggen? De onderstaande tips helpen bij het nemen van de juiste afslag.

Ja, ook sites hebben een leeftijd. Of liever gezegd: het is na te gaan hoe lang het adres van een site al bestaat. Sites van oplichters bestaan doorgaans maar kort.

 • Ga naar de site Whois.domaintools.com/
 • Vul in het zoekvak het adres van een site in. Wij gebruiken ‘seniorweb.nl’.
 • Klik op Search.
 • Klik indien nodig op het selectievakje Ik ben geen robot.
 • Klik op Go.
 • Zoek op de pagina naar de tekst ‘Creation date’.
  • Kunt u dit niet vinden? Gebruik dan de sneltoets Ctrl+F om zoeken op de pagina te openen.
  • Typ in het zoekveld dat verschijnt ‘creation date’ in. Zo vindt u de tekst het snelst.
 • Achter 'Creation date' staat ‘1997-02-17’. Dat betekent dat de website van SeniorWeb sinds 17 februari 1997 bestaat.

Vindt u de informatie voor de website die u hebt ingevoerd niet? Ga dan verder met de volgende tip.

Zowel tevreden als ontevreden klanten laten sporen achter op internet in de vorm van recensies en gebruikerservaringen. Zoek daarnaar door in de zoekmachine van Google het adres van de site in te vullen plus het trefwoord ‘ervaringen’ of ‘recensie’. Bijvoorbeeld, ‘drankdozijn.nl ervaringen’. Vindt Google niets, dan is het af te raden iets bij die shop te kopen. Zijn er wel mensen die hun ervaringen met de winkel delen, dan kunt u daarop afgaan. Ook dan kan het zijn dat men een winkel afraadt. Weet u dat ook gelijk.

Een betaalmogelijkheid via iDEAL is geen garantie voor de betrouwbaarheid van een webwinkel. Betaalt u echter met een creditcard of via PayPal en komt de bestelling niet aan, dan kunt u het aankoopbedrag terugontvangen. Goed om te weten in dit verband: in PayPal kunt u uw bankrekening koppelen. Daarna betaalt u via PayPal met de garanties van de dienst. Zie ‘Betaalopties bij PayPal instellen’.

Tot slot moeten we het hebben over nepsites die lijken op die van grote, bekende merken. U denkt uw slag te slaan op de site van Mediamarkt, maar in werkelijkheid lacht een oplichter in zijn vuistje. Dergelijke nepsites vormen een ware online plaag. Denk niet te snel dat het wel snor zit, maar controleer de online shop.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.