Menu Zoek

Welke versie van iOS/iPadOS heb ik?

welke-versie-ios-ipados

De iPhone en iPad hebben iOS/iPadOS als besturingssysteem. Maar welke versie van het systeem heeft het apparaat eigenlijk?

Een apparaat heeft een besturingssysteem nodig om te werken. Het besturingssysteem op een iPhone heet iOS. Het systeem op een iPad is iPadOS. Elk najaar brengt Apple hiervan een volledig nieuwe versie uit. Die versies hebben een oplopend nummer. iOS 16 en iPadOS 16 zijn de meest recente versies (december 2022).

Daarnaast kan een bestaande versie worden bijgewerkt. Omdat Apple nieuwe functies toevoegt of omdat er een (veiligheids)probleem is. Het besturingssysteem krijgt dan een extra cijfer in de naam, bijvoorbeeld 16.1. Apple noemt de jaarlijkse nieuwe versie en de tussentijdse bijwerkingen allebei updates.

Een iPhone of iPad geeft vanzelf aan of de update klaarstaat. Gebruikers kunnen de nieuwe versie dan meteen installeren. Staat het nieuwe besturingssysteem eenmaal op het apparaat, dan is de vorige versie niet meer beschikbaar.

Op oudere iPhones en iPads kunnen geen nieuwe versies van het besturingssysteem worden geïnstalleerd. Ze blijven dan werken op de vorige iOS- of iPadOS-versie. Apple blijft wel veiligheidsupdates uitbrengen, dus u kunt het toestel zonder risico blijven gebruiken. Maar na verloop van tijd werken apps wel minder goed. Die worden namelijk niet bijgewerkt op toestellen met een ouder besturingssysteem.

Bekijk zo welke versie van iOS of iPadOS op het apparaat staat:

  • Tik op de app Instellingen.
  • Tik op Algemeen.
  • Tik op Info.
  • Achter 'Softwareversie' (bij iOS/iPadOS 15) of 'iOS-versie'/'iPadOS-versie' (bij iOS/iPadOS 16) staat het versienummer van het besturingssysteem.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.