Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 6 mei 2024

Ziggo stopt met analoge radio, wat nu?

radio-ziggo

Ziggo stopt met analoge radio en stapt over op een digitaal signaal. Wat zijn de gevolgen en hoe kunt u straks radio luisteren?

In 2021 beëindigt Ziggo stap voor stap analoge radio. Dit afbouwen gebeurt per regio. Klanten krijgen hier uiterlijk 5 weken van tevoren bericht over. Grote kans dat u al digitaal naar de radio luistert, want volgens Ziggo gaat het om een kleine groep mensen die nog analoog naar de radio luistert.

Digitale radio heeft een aantal voordelen. Het aanbod aan zenders is groter dan bij analoge radio en ook is het geluid helderder. Ziggo stopt met analoge radio zodat de bandbreedte gebruikt kan worden voor andere zaken, zoals sneller internet.

Ziggo heeft op de eigen website een pagina opgetuigd om te helpen bij het overstappen naar digitale radio: Luister digitaal naar het beste signaal. Daar is te lezen hoe u kunt controleren of u nog analoge radio ontvangt. Dat gaat als volgt:

 • Controleer of uw radio, naast de stroomkabel, nog een andere kabel heeft die naar de wandcontactdoos ingaat.
 • Is dit het geval? Ga dan naar radiofrequentie 98.8. Hoort u daar een boodschap? Zo ja, dan heeft u nog analoge radio. Hoort u niets, dan is uw regio pas later aan de beurt voor de overstap naar digitaal.

Er zijn verschillende manieren om radio te luisteren zonder analoog signaal:

 • Via de televisie. Wie digitale televisie heeft, kan ook op tv naar de radio luisteren. Hoe dat werkt, is afhankelijk van de aangesloten mediabox. Met het stappenplan van Ziggo leest u hoe dat gaat. Dit is een kosteloze optie. Wel vraagt het wat handigheid met instellen.
 • Met een FM-antenne. Ziggo-klanten kunnen een gratis antennekabel bestellen. Het signaalontvangst gaat via de ether oftewel door de lucht. Een makkelijke en kosteloze optie, maar de kwaliteit van het signaal is niet in iedere regio even goed.
 • Met een digitale radio-ontvanger. Wie met de antenne slechte ontvangst heeft, kan bij Ziggo ook een digitale ontvanger bestellen. Deze kost 50 euro. Het apparaat wordt verbonden met de huidige stereoset. Het is een duurdere optie, maar wel met goede ontvangst.
 • Een nieuwe digitale radio kopen. Bent u misschien toch toe aan een nieuwe radio? Via elektronicazaken en webshops zijn tal van modellen te koop.
 • Via Internet. Online zijn tienduizenden zenders van over de hele wereld te vinden, waaronder bekende zenders als Radio 1 tot en met Radio 6, BNR, Radio 10 Q-Music of de regionale radiozenders. Deze kunt u gewoon beluisteren via de browser van de computer, tablet of smartphone. Een leuk en erg uitgebreid overzicht is te vinden bij Radio Garden.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.