Menu Zoek

Zoekresultaten Google op waarde schatten

advertentie google

De zoekresultaten van Google worden op allerlei manieren getoond. Hoe vindt u wat u zoekt in deze wirwar van informatie? En wat is betrouwbaar?

Wie iets zoekt op Google, verwacht snel antwoord te vinden. Google is voor veel mensen dé handige toegangspoort tot alle websites van de hele wereld. Maar Google is ook een bedrijf, dat geld verdient via advertenties. Vaak zijn de eerste paar zoekresultaten eigenlijk advertenties, betaald door bedrijven.

De advertenties staan meestal bovenaan de pagina met zoekresultaten. Ze zijn gemakkelijk te herkennen. Links van de url van de website staat het woord 'Advertentie'. De tekst heeft zwarte letters en is vetgedrukt:

Advertentie herkennen op Google

Een advertentie is trouwens niet altijd meteen slecht of dubieus. Het kan heel goed precies de site zijn die u zoekt. Maar het kan ook zijn dat een concurrent van de gewenste site toevallig op die plek een advertentie heeft staan. Kijk dus altijd goed welke site het precies is voor u iets aanklikt.

Onder de advertenties staan meestal de echte zoekresultaten, en mogelijk zelfs meteen de site die u zoekt of verder helpt. Maar het blijft zaak goed op te letten. Wie zoekt naar kaartjes voor populaire uitvoeringen, krijgt bijvoorbeeld weleens reclame voor een dure doorverkoopsite in plaats van de plek waar de ‘normale’ kaartjes verkocht worden.

Daarom is het in dit soort gevallen beter om uit te zoeken waar het optreden is en wie de organisator is. Ga dan naar de site van de organisator en zoek daar naar bestelmogelijkheden. Is een kaartje uitverkocht, dan kunt u altijd nog kijken op betrouwbare doorverkoopsite zoals Ticketswap.nl.

Wie een abonnement wil opzeggen, zoals op een tijdschrift, kan via Google opzoeken hoe dat het makkelijkst kan. Vaak verschijnt dan de klantenservice van de uitgeverij bovenaan. Maar allerlei opzegdiensten weten de route naar Google ook goed te vinden. Deze diensten lijken te helpen door bijvoorbeeld een voorbeeldbrief aan te bieden, zoals 123opzeggen.nl.

Dat klinkt behulpzaam, maar kost meestal geld. En dat is zonde, want een dienst of abonnement opzeggen kost nooit geld, als u dat volgens de voorwaarden doet. Kijk op de website van de aanbieder hoe opzeggen dient te gebeuren, en bespaar geld door de opzegsites links te laten liggen.

Vaak staat er tussen de zoekresultaten een lijstje met vragen en antwoorden, met als kopje ‘Mensen vragen ook’. Zeker als u zoekt naar bijvoorbeeld een tip ergens over, of als u een vraag stelt aan Google. Deze vragen en antwoorden haalt Google vrij willekeurig van allerlei websites. Ga er dus niet meteen van uit dat het klopt wat er staat. Het is beter verder te zoeken op een betrouwbare site over het onderwerp waar u meer over wilt weten.

Wie zoekt naar een bedrijf of bijvoorbeeld een hotel of restaurant, krijgt vaak reviews (recensies) van andere mensen te zien. Die kunnen een positieve indruk geven, of juist niet. Momenteel is het zo dat eigenlijk iedereen een recensie kan plaatsen over een onderneming. Of hij er nu geweest is of niet.

Bekend is het voorbeeld van iemand die een restaurant afkraakte vanwege de slechte biefstuk. De eigenaar reageerde met de mededeling dat er geen biefstuk op de kaart staat. Een nep-recensie dus. Baseer uw mening over een bedrijf dus niet alleen op deze recensies.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.