Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Alternatieven voor Movie Maker

23112016_openingsbeeld-videobewerkers

Microsoft trok in 2017 de stekker uit het populaire Movie Maker. Welke andere videobewerkers kunt u gebruiken?

Movie Maker is onderdeel van het Windows Essentials 2012-pakket. Microsoft heeft besloten om de ondersteuning begin 2017 te staken. Hoewel het programma op de computer blijft werken, kunt u het beter niet meer gebruiken. Microsoft voorziet het programma namelijk niet meer van nieuwe updates. Hierdoor ontstaat er een hoger risico voor gebruikers, omdat veiligheidslekken niet meer worden gedicht. Vanaf 10 januari 2017 kunt u Movie Maker niet meer downloaden. Hieronder leest u wat de gratis alternatieven zijn.

Sinds de Fall Creators Update van Windows 10 is het mogelijk met de app Foto's video's samen te stellen. Deze functie in de app Foto's is de langverwachte opvolger van Windows Movie Maker. In het artikel 'Video's maken met de app Foto's (Windows 10)' leest u hoe het werkt.

Voor deze mogelijkheden hebt u de Fall Creators Update nodig. Lees eventueel de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?'. Hebt u een oudere Windows-versie, lees dan vooral verder!

Wie een wat oudere versie van Windows 10 of Windows 8.1 gebruikt, kan Videomomenten installeren. Deze app is beschikbaar in de Windows Store. Videomomenten heeft handige basisgereedschappen om een mooie film te creëren. Zo kunt u video's inkorten en favoriete momenten achter elkaar zetten. Verder voegt u bijschriften, achtergrondmuziek en effecten toe.

Videomomenten is vergeleken met Movie Maker gemakkelijker in gebruik. Bovendien is deze app bedoeld om korte films te monteren. De maximale speellengte is namelijk een minuut. Videomomenten is niet geschikt om stukjes van verschillende videobestanden achter elkaar te plakken. Voltooide films kunt u rechtstreeks met vrienden en familie delen. U kunt Videomomenten ook op mobiele toestellen met een aanraakscherm gebruiken.

Lees meer over de app in het artikel 'Filmpjes maken met videomomenten in Windows 10'. Download het vanaf deze plek.

Een ander alternatief is OpenShot Video Editor. Net als Movie Maker heeft deze videobewerker een tijdbalk waaraan u favoriete fragmenten achter elkaar monteert.

U kunt video's, muziek en afbeeldingen aan OpenShot Video Editor toevoegen. Sleep deze bestanden vervolgens naar de tijdlijn als u ze voor de film wilt gebruiken. Dit gratis programma heeft allerlei fraaie overgangen, zodat u fragmenten soepel in elkaar over laat lopen. Verder hebt u keuze uit diverse effecten en titels. Bent u op zoek naar een veelzijdige videobewerker, dan zal OpenShot Video Editor u niet teleurstellen.

SeniorWeb heeft geen artikel over OpenShot Video Editor. Download het vanaf deze plek.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.