Menu Zoek

Video's maken met de app Foto's (Windows 10)

video met app Foto's
Video's in elkaar zetten kan met de app Foto's in Windows 10. Maak dus zonder professioneel montageprogramma toch een fraai filmpje.

Oorspronkelijk had Microsoft het idee om met de Fall Creators Update (uitgebracht op 19 oktober 2017) een nieuw programma te introduceren, namelijk Story Remix. Dat programma is er niet gekomen. Wel is de app Foto's uitgebreid met video-opties die een langverwacht alternatief bieden voor het oude Windows Movie Maker.

Voor deze mogelijkheden hebt u de Fall Creators Update nodig. Lees eventueel de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?'.

In de rest van dit artikel omschrijven we hoe u video's maakt met de app Foto's. Om dat te kunnen doen hebt u uiteraard materiaal (foto's en/of video's) nodig. Hebt u nog geen beelden in Foto's staan, lees dan eerst het artikel 'De app Foto's in Windows 10'.

Foto's kent twee videomogelijkheden: Automatische video met muziek en Aangepaste video met muziek. Ze zijn te vinden onder de knop 'Maken'. Met beide opties kunnen mensen beeldmateriaal verfraaien met teksten, filters en muziek. Bij 'Automatische video met muziek' wordt er een video voor u gemaakt. Deze kunt u vervolgens verder bewerken. Kies voor 'Aangepaste video met muziek' als u van begin tot eind zelf een video wilt samenstellen.

'Automatische video met muziek' en 'Aangepaste video met muziek' werken voor het overgrote deel hetzelfde.

 • Klik op Maken > Automatische video met muziek of Aangepaste video met muziek.
 • Klik op de foto's en/of video's die u aan de video-remix wilt toevoegen. Tip: klik boven een groep foto's op Alle # selecteren als u al het beeldmateriaal van een bepaalde datum wilt gebruiken.
 • Klik op Maken.
 • De video wordt gemaakt. Haal vervolgens de tekst 'Geef je video een naam' weg en typ de naam van de video.
 • Klik op OK.

Hebt u gekozen voor 'Aangepaste video met muziek', dan kunt u de volgende paragraaf overslaan.

Het voorbeeld verschijnt met daarbij verschillende opties. Klik op de afspeelknop om de video nogmaals te bekijken. Er zijn verschillende mogelijkheden om de video te bewerken. Bent u benieuwd waar de app Foto's zelf mee komt als u aangeeft dat u een nieuwe versie wilt, klik dan boven 'Remix laten maken' op de blauwe cirkel met twee pijlen.
Automatische video maken

De sfeer van de video, de volgorde van beelden en welk deel uit een videofragment getoond wordt, wilt u wellicht aanpassen. Daarvoor moet u de video bewerken. Klik hiervoor rechts naast het voorbeeld op Video bewerken.

In de rest van dit artikel gaan we in op de bewerkmogelijkheden zoals die ook gelden wanneer u direct had gekozen voor 'Aangepaste video met muziek'.

Er opent een scherm. Hierin kunt u verschillende aanpassingen doen:

 • Pas het thema van de video aan. Klik daarvoor op Thema's.
 • Klik bijvoorbeeld op Klassiek of Geliefd voor een andere sfeer.
 • Klik op Gereed om deze instelling te sluiten.
 • Het thema wijzigt. Bekijk het voorbeeld door te klikken op de Play-knop.
  Play
 • Boven het voorbeeld staat ook de knop 'Muziek'. Wilt u een deuntje uit uw eigen muziekbibliotheek, klik dan op Muziek > Uw muziek.
 • Klik op Muziekbestand selecteren.
  Muziekbestand selecteren
 • Standaard opent in de Verkenner de map 'Muziek'. Staat uw muziek op een andere locatie, blader daar dan eerst naartoe. Klik op het lied dat u wilt gebruiken > Openen. Klik op Gereed.

Let op: wilt u de video later op YouTube of op een andere plek openbaar zetten, dan mag dat alleen met rechtenvrije muziek. Muziek van uw favoriete artiest kunt u dan niet gebruiken.

We hebben net naar de bewerkmogelijkheden voor het totaalplaatje gekeken: het thema en de muziek. Maar ook de beeldfragmenten zelf en waar wel/geen tekst komt, kunt u aanpassen.

 • Onderin staat in welke volgorde de beeldfragmenten worden gebruikt in de video. Deze volgorde is te wisselen. Klik een beeld aan en sleep hem naar een andere plek terwijl u de muisknop ingedrukt houdt.
 • Klik op een beeld (foto of video) en boven de strook verschijnen de bijbehorende bewerkmogelijkheden. Bij een foto ziet u 'Duur', 'Filters', 'Tekst', 'Beweging' en '3D-effecten''. Bij een video 'Knippen', 'Filters', 'Tekst', 'Beweging' en '3D-effecten'. We bespreken de opties hieronder.
  • Duur: geef hiermee aan hoelang een beeld zichtbaar moet zijn.
  • Filters: selecteer een andere filter voor dit specifieke beeld. Let op: met een thema-wijziging blijven alle beelden beter bij elkaar horen, maar u kunt er natuurlijk bewust voor kiezen elk beeld een andere filter mee te geven. Klik op Gereed als u de juiste filter hebt gevonden of ga vanuit dit venster verder met het bewerken van tekst of beweging. Deze opties staan boven in beeld.
  • Tekst: typ een stuk tekst in het veld onder 'Voer hier je tekst in' en klik op de stijl naar wens. De plek van de tekst geeft u aan onder 'Indeling'. Klik tot slot op Gereed.
  • Beweging: blijft het standpunt gelijk of brengt u extra beweging in een fragment? Bepaal het hier. Kies een bewegingsstijl en klik tot slot op Gereed.
  • Knippen: deze optie hoort bij een videofragment. Geef met de blauwe schuifjes aan welk fragment in de uiteindelijke video moet komen. Het blauwe deel is het deel dat wordt getoond. Klik op Gereed of ga vanuit dit venster verder met de bewerkopties boven in beeld.
  • 3D-effecten: breng hiermee extra elementen in de video, bijvoorbeeld ballonnen bij een feestje. Het vergt wel wat oefening om dit goed toe te passen.

Bewaar de video door deze te exporteren of te delen.

 • Klik rechtsboven op Exporteren of delen.
 • Bepaal de grootte van de video: klik op S, M of L.
 • De video wordt gemaakt. U ziet in welke map de video is opgeslagen. Geef aan of u de video wilt bekijken in de app Foto's (Weergeven in deze app), of u de opslaglocatie in de Verkenner wilt openen (Weergeven in Verkenner) of dat u de video direct wilt delen (Delen op sociale media, via e-mail of andere app). Wij kiezen voor het laatste.
 • Er opent een nieuw venster met de mogelijkheden die op dit moment beschikbaar zijn op de computer. Bijvoorbeeld delen via YouTube of Mail. Klik op de gewenste optie en de bijbehorende app opent. Op de werking van deze verschillende deelmogelijkheden gaan we niet in.
  Delen
 • Klik linksboven op het pijltje bij 'Foto's' om terug te keren naar het Foto-overzicht.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.