Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Apparaten opladen met een powerbank

Apparaten opladen met een powerbank

Met een powerbank kunnen gebruikers overal een smartphone, tablet, e-reader of draadloze hoofdtelefoon opladen. Hoe werken deze handzame apparaatjes?

Iedere powerbank heeft een eigen batterij met reservestroom. Door bijvoorbeeld een smartphone of tablet op een powerbank aan te sluiten, laden gebruikers de accu van dit mobiele apparaat op. Het is dus in feite een reserve-oplader. Dat is handig voor het geval er geen stopcontact in de buurt is, zoals in het vliegtuig of op een afgelegen kampeerplek. De meeste powerbanks hebben een compacte behuizing, zodat gebruikers ze gemakkelijk kunnen meenemen. Voordat een powerbank mobiele apparatuur van een verse energielading kan voorzien, dienen gebruikers de interne batterij van de powerbank eerst op te laden. Dat kan via een stopcontact of de usb-poort van een computer. Sommige powerbanks hebben een ingebouwd zonnepaneel.

Powerbank met zonnepaneel

Een powerbank houdt een bepaalde elektrische lading vast. Dat verschilt per type. Zo herbergen duurdere producten over het algemeen een hogere elektrische lading dan goedkopere types. Fabrikanten drukken de elektrische lading van een powerbank uit in het aantal milliampère-uur (mAh). De specificaties vermelden altijd hoeveel mAh een powerbank maximaal kan vasthouden. Hoe hoger deze waarde, hoe langer de powerbank stroom aan aangesloten apparatuur kan leveren. Producten met een hoge elektrische lading kunnen vaak meerdere smartphones, tablets en overige mobiele apparaten opladen.

Net als een powerbank heeft ieder mobiel apparaat een accu met een bepaalde elektrische lading. Bevat de smartphone-accu bijvoorbeeld een capaciteit van 2.500 mAh, terwijl de powerbank 10.000 mAh herbergt? Dat betekent dat de powerbank op een enkele batterijlading viermaal de smartphone kan opladen. Maak vooraf een inschatting van welke apparaten u op plekken zonder nabijgelegen stopcontact wilt opladen. Voor het meermaals bijladen van een smartphone volstaat een powerbank van zo'n 10.000 mAh. Een tablet heeft al gauw een accu van 6.000 tot 8.000 mAh, dus hiervoor is een powerbank met minimaal 15.000 mAh geschikt. Wilt u verschillende apparaten opladen? Kijk dan naar types met 20.000 mAh of meer. Houd er rekening mee dat powerbanks met meer dan 27.000 mAh niet mee het vliegtuig in mogen.

Elke powerbank heeft minimaal één usb-poort waarop gebruikers een mobiel apparaat kunnen aansluiten. Uitgebreidere types hebben twee, drie of vier usb-aansluitingen. Daarmee kan men tegelijkertijd meerdere apparaten opladen. Naast een standaard usb-aansluiting bevatten veel powerbanks tegenwoordig ook een kleinere usb-c-poort. De reden hiervoor is dat nieuwe smartphones en tablets vaak eveneens zijn voorzien van usb-c. De fabrikant van de powerbank levert voor de verbinding meestal een universele usb-c-oplaadkabel mee.

Aansluitingen powerbank

Iedere aansluiting van een powerbank levert een bepaald oplaadvermogen. Dat drukken fabrikanten uit in een wattage. Hoe hoger deze waarde, hoe sneller een powerbank mobiele apparatuur oplaadt. Op veel betaalbare powerbanks levert de usb-aansluiting bijvoorbeeld een vermogen van 10 of 12 watt. Voor het bijladen van een bescheiden smartphone-accu is dat voldoende, maar bij een tablet duurt opladen dan wel erg lang. Voor een tablet is een usb-poort met een vermogen van 15 of 18 watt beter geschikt. Bij powerbanks met een hoog oplaadvermogen vermelden winkels meestal dat het product snelladen ondersteunt. Twee bekende Engelstalige benamingen voor snelladen zijn Quick Charge en Power Delivery.

De meeste powerbanks zijn geschikt voor het opladen van compacte mobiele apparaten, zoals smartphones, tablets en e-readers. Dure powerbanks kunnen soms ook de accu van een laptop opladen. Dergelijke producten hebben een hoge elektrische lading van pakweg 30.000 of misschien wel 50.000 mAh. Deze powerbanks hebben meestal een usb-c-aansluiting met een hoog oplaadvermogen van bijvoorbeeld 45 of 60 watt. Een voorwaarde is dat de gebruikte laptop usb-c met stroomdoorvoer ondersteunt. In de specificaties staat deze eigenschap met de Engelse term Power Delivery (PD) aangeduid. Houd er rekening mee dat de aanwezigheid van een usb-c-poort niet automatisch betekent dat deze aansluiting stroom kan ontvangen. Kortom, controleer nauwkeurig de mogelijkheden van de laptop. Overigens bestaan er ook specifieke powerbanks met een geïntegreerd stopcontact. Gebruikers sluiten hierop eventueel de adapter van een laptop aan.

Laptop opladen met powerbank

Powerbankmerken voorzien hun producten van allerlei interessante functies. Zo bezitten uitgebreide types vaak indicatielampjes of een display waarop gebruikers de resterende batterijcapaciteit van de powerbank kunnen aflezen. Verder bevatten sommige modellen een geïntegreerde zaklamp. Tot slot ondersteunen luxe powerbanks soms draadloos opladen via de Qi-standaard. Lees over laatstgenoemde techniek meer in de tip 'Apparaten opladen zonder draadje.'

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.