Menu Zoek

Batterijconditie iPhone controleren

Batterijconditie iPhone controleren
De batterij van een smartphone gaat langzaam achteruit. Bekijk hoe het staat met de gezondheid van de batterij van de iPhone.

De batterij van een smartphone verliest door het gebruik langzaam aan capaciteit. Het lukt dan niet meer om de batterij volledig op te laden.

Het is mogelijk om de gezondheid van de iPhone-batterij te bekijken. Bij de optie 'Batterijconditie' vermeldt Apple de maximumcapaciteit en de piekprestaties. Daarnaast kunt u geoptimaliseerd laden instellen. Meer daarover verderop in dit artikel. Open eerst 'Batterijconditie':

 • Tik op de app Instellingen.
 • Scrol naar beneden en tik op Batterij.
 • Tik op Batterijconditie en opladen.

Achter 'Maximumcapaciteit' staat de batterijcapaciteit in vergelijking met een nieuwe batterij. Een gloednieuwe batterij heeft 100 procent capaciteit. Naarmate de batterij veroudert, daalt dat. Daardoor moet de batterij dus weer eerder aan de lader. Normaal gesproken behoudt een iPhone-batterij tot 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit bij 500 keer volledig opladen van de batterij.

Als de batterijcapaciteit te laag is, kan de iPhone niet meer altijd goed presteren. Met als risico dat de telefoon vastloopt en zichzelf uitschakelt. Het apparaat zet dan de energiebeheerfunctie aan. Dan werkt de iPhone langzamer, om te voorkomen dat de telefoon nogmaals onverwacht uitschakelt.

Onder 'Piekprestaties' is te zien hoe de het staat met de kwaliteit van de batterij.
Piekprestaties iPhone-batterij bekijken

Hieronder een overzicht van de mogelijke meldingen onder 'Piekprestaties':

 • Ingebouwde dynamische software- en hardwaresystemen helpen bij het tegengaan van prestatieproblemen die zich kunnen voordoen naarmate de batterij van je iPhone chemisch veroudert. Of bij een ouder toestel: Je batterij ondersteunt momenteel normale piekprestaties.
  In dit geval werkt de batterij nog goed en staat de energiebeheerfunctie niet aan.
 • Deze iPhone is onverwacht uitgeschakeld omdat de batterij de benodigde stroompiek niet kon leveren. De energiebeheerfunctie is toegepast om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.
  De batterij werkt niet meer naar behoren en Apple zorgt dat de telefoon langzamer is. Tik op Schakel uit om dit uit te zetten. Houd er hierbij wel rekening mee dat de telefoon zichzelf opnieuw spontaan uit kan schakelen.
 • Deze iPhone is onverwacht uitgeschakeld omdat de batterij de benodigde stroompiek niet kon leveren. Je hebt de energiebeheerfunctie handmatig uitgeschakeld.
  Deze tekst verschijnt als u bij de vorige mogelijkheid de optie Schakel uit heeft gekozen.
 • Deze iPhone kan de batterijconditie niet bepalen. Een erkende Apple serviceprovider kan de batterij repareren.
  Deze melding kan verschijnen bij een onjuist geïnstalleerde batterij of een onbekend batterijonderdeel.
 • De conditie van je batterij is aanzienlijk verminderd. Een erkende Apple serviceprovider kan de batterij vervangen om volledige prestaties en capaciteit te herstellen.
  Dit betekent dat de conditie van de batterij behoorlijk verslechterd is. Het gebruik is niet gevaarlijk, maar de telefoon is waarschijnlijk traag in gebruik.
 • Er kan niet worden gecontroleerd of deze iPhone een originele Apple batterij heeft. Er is geen informatie beschikbaar over de conditie van deze batterij.
  Een Apple serviceprovider kan de batterij controleren.

Hoe langer een iPhone-batterij volledig opgeladen is, hoe sneller de veroudering gaat. Daarom heeft Apple (vanaf iOS 13) 'geoptimaliseerd opladen' geïntroduceerd. De iPhone leert wat uw oplaadroutine is en laadt de batterij pas van 80% naar 100% op vlak voordat u het apparaat nodig hebt. De functie staat standaard ingeschakeld en helpt de levensduur van uw batterij te verlengen.

Laadt u het apparaat heel wisselend op en is het vaak maar tot 80% opgeladen, dan kan de functie ook uit. Tik daarvoor op het schuifje achter 'Geoptimaliseerd opladen' zodat het niet meer groen is.

iPhone geoptimaliseerd opladen

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.