Menu Zoek

Wanneer zijn opladers en accu’s brandgevaarlijk?

Smartphone opladen met oplader Accu’s en opladers vliegen gelukkig niet zomaar in de brand. Verminder het risico door apparaten verstandig te gebruiken.

Veel apparaten hebben tegenwoordig een oplaadbare batterij, zoals een smartphone, tablet en laptop. Vergeet bovendien de draagbare radio, e-reader, smartwatch, robotstofzuiger en elektrische fiets niet. In elke accu zitten brandbare chemische stoffen. Bij brand komt er dan ook giftige rook vrij. Gelukkig gebeurt het zelden dat dit onderdeel spontaan vlam vat. De accu’s voldoen namelijk aan allerlei strenge veiligheidsvoorwaarden. Hierdoor is de kans op een brand bij normaal gebruik echt heel klein. Wel is het verstandig om zorgvuldig met accu’s om te gaan.

Een oplader vult de accu met nieuwe energie vanuit het stroomnet. Net als oplaadbare batterijen voldoen opladers aan diverse strenge veiligheidsvoorwaarden. Tijdens het laden voelt een oplader misschien een beetje warm aan. Dat is normaal. Wel is het belangrijk dat de oplader en het verbonden apparaat hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek lader en apparaat bijvoorbeeld niet met een kussen, deken of kledingstuk.

Een oplader of accu kan natuurlijk altijd kapotgaan. Accu's zijn vaak lastig vervangbaar, zeker bij smartphones en laptops. In die gevallen is het werk voor specialisten. Gaat het om een oplader of een uitneembare accu, koop dan een origineel product van hetzelfde merk. Is dat nergens meer te krijgen? Vraag in dat geval advies aan een expert, zodat u het juiste onderdeel kunt aanschaffen. Koop een vervangend product altijd bij een betrouwbaar adres, zoals een bekende elektronicawinkel.

Winkels binnen de Europese Unie mogen geen onveilige opladers en accu’s verkopen. Dat geldt helaas niet voor Chinese webshops. Die verkopen vooral merkloze opladers en accu’s. Die zijn weliswaar goedkoop, maar mogelijk ook onveilig. Lijkt een oplader in een Chinese webwinkel een origineel product van Apple of Samsung? Vermoedelijk is het in werkelijkheid een namaakproduct van twijfelachtige kwaliteit. Zo is zo’n oplader bijvoorbeeld vaak slecht geïsoleerd. Dat vergroot de kans op oververhitting. In het ergste veroorzaken ze een brand, ontploffing of elektrische schok. Laat opladers en accu’s in Chinese webwinkels dus altijd links liggen.

Koppel apparaten altijd overdag aan de lader. Gaat er iets mis, dan kunt u meteen ingrijpen. Veel mensen laden hun smartphone ’s nachts op, zodat ze overdag een volle batterij hebben. Doe dat liever niet! Laad apparaten bovendien niet in de volle zon op, want ze worden dan erg warm. Haal de stekker van de oplader meteen uit het stopcontact zodra de batterij vol is

Ga zuinig met de spullen om. In elke oplader en accu zit elektronica die zorgt voor een veilige werking. Hierdoor ontstaat er bijvoorbeeld niet zomaar kortsluiting. Gaat er iets stuk, dan zijn er dus mogelijk gevolgen voor de veiligheid. Een val van tafel overleven de telefoon (zeker in een telefoonhoesje) en z'n lader wel. Andere apparaten kunnen kwetsbaarder zijn. Ziet u ernstige schade of vertrouwt u het toch niet? Vervang zo mogelijk de accu of oplader dan door een nieuw exemplaar. Breng een opgezwollen accu zo snel mogelijk naar een inzamelpunt. Een vervormde batterij is niet meer veilig.

Wettelijk moet er minimaal op iedere woonlaag van de woning een rookmelder hangen. Dat kan erger voorkomen als het toch eens misgaat. Laadt u een elektrische fiets in een afgelegen schuur of garage op? Dan kunt u daar een zogeheten slimme rookmelder hangen. Bij brand of rookontwikkeling verschijnt er dan (ook) een melding op de smartphone.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.