U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Stroomverbruik van opladers

Artikel

Opladers van telefoons en tablets gebruiken stroom als ze onbenut in het stopcontact zitten. Wat is de besparing als je ze eruit haalt?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,0 / 5 (23 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 15 mei 2024

Stekker in stopcontact laten zitten?

Veel mensen laten hun oplader standaard in het stopcontact zitten, of er nu een telefoon of tablet aan zit of niet. Dat is gemakkelijk. Maar ook onbenut gebruiken opladers (net als andere elektrische apparaten) een klein beetje stroom. Dat heet sluipverbruik. Voor telefoon- of tabletopladers valt het mee hoeveel dat verspilt.

Sluipverbruik telefoonoplader

De Europese Unie is al jaren bezig om sluipverbruik van elektrische apparaten tegen te gaan. Sinds 2020 moeten fabrikanten ervoor zorgen dat het  sluipverbruik van hun producten onder een bepaalde hoeveelheid watt blijft. Telefoon- en tabletladers mogen nu maximaal 0,21 watt vragen als ze geen apparaat laden. Erg weinig dus. Met een moderne lader levert dat per jaar de volgende maximale verspilling op:

Stel dat zo'n oplader 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, ongebruikt in het stopcontact zit. Dan verbruikt die in dat jaar 1,84 kilowattuur. Met de stroomprijzen van nu, 0,53 euro per kilowattuur (mei 2024), verspilt de oplader dan zo'n 0,97 euro.

Niet het einde van de wereld. Maar als er meerdere opladers in het stopcontact blijven zitten, telt het snel op. En het is makkelijk die kosten te vermijden. Haal de oplader direct na gebruik uit het stopcontact. Wie dat onhandig of lastig vindt, kan ook een stekkerdoos met een schakelaar gebruiken.

Wat kost een telefoon opladen?

Om dit alles in perspectief te zetten is het leuk om eens te kijken hoeveel het kost om een smartphone op te laden. Dat hangt natuurlijk af van het toestel en van de energietarieven. We nemen een iPhone als voorbeeld:

Wie een iPhone 15 veel gebruikt, zal 'm dagelijks opladen. Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,70 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,70 x 365= 4,6 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,53 euro (prijspeil mei 2024), dan komen de kosten op 2,45 euro per jaar.

Stroomverbruik berekenen per apparaat

Benieuwd naar wat andere apparaten, zoals de laptop of tv, aan stroom verbruiken? Energievergelijk.nl heeft hier een handig rekenhulpmiddel voor: energievergelijk.nl/stroomverbruik. Om daarmee te rekenen moet u weten hoeveel watt een apparaat verbruikt. Meestal kunt u dit vinden in de handleiding. Of zoek op internet het model op en bekijk de specificaties.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven