Menu Zoek

Meterstanden bijhouden in Excel

Meterstanden bijhouden in Excel
Houd het verbruik aan stroom en gas bij in Excel en krijg inzicht in uw jaarverbruik.

Wie inzicht wil krijgen in zijn energieverbruik maar hiervoor liever geen app gebruikt, kan wekelijks de meterstanden in een Excel-bestand zetten. Bijvoorbeeld in het Excel-bestand 'Meterstanden.xls', gemaakt door Wim de Groot. Download het bestand, zoek het op in de map 'Downloads' en dubbelklik erop om het te openen in Excel. Het Excel-bestand gaat ervan uit dat u wekelijks de meterkast induikt om de meterstanden te noteren. Het levert wel wat op: u krijgt een voorspelling van uw verbruik. Het bestand bestaat uit de tabbladen 'Gas', 'Dagstroom' en 'Nachtstroom'.

 • Klik in het Excel-bestand onderaan op het tabblad Gas.
 • Standaard begint de datumreeks op '17 okt 12'. Typ hier uw eigen startdatum, zonder jaartal. Kies een vaste dag waarop u de meterstanden opneemt. Bijvoorbeeld elke maandag of de dag dat u start met dit Excel-bestand.
 • Druk op de Enter-toets.
 • Alle datums worden vervangen. De cellen B5 en B6 zijn ingevuld zodat u ziet hoe de grafiek ernaast werkt. We komen later op de grafiek terug. Maak eerst de cellen B5 en B6 leeg.
 • De grafiek wordt daardoor ook leeg. Vul in cel B5 de eerste meterstand in. Vul de meterstand voortaan elke week in.
 • In cel D2 (onder 'Totaal vorig jaar') kan het totale gasverbruik van het afgelopen jaar worden ingevuld. Dit staat op de jaarafrekening die u ieder jaar van de energieleverancier krijgt.

De kolommen 'Datum' en 'Meterstand' zijn inmiddels bekend. Maar wat betekenen de kolommen 'gebruik tot nu toe', 't/m deze week', 'prognose'? We hebben als voorbeeld een aantal waarden ingevuld.

Het tabblad gas

Gebruik tot nu toe

Lees in cel C4 af hoeveel gas u tot nog toe hebt verbruikt. In het voorbeeld is dat 155 m3. Daaronder staat het verbruik per ingevulde week.

T/m deze week

Wanneer u het totale verbruik over het afgelopen jaar hebt ingevuld (in D2), ziet u daaronder, in cel D4, het verbruik per ingevulde week in dat afgelopen jaar. Dat is natuurlijk een inschatting en hiervoor wordt op de achtergrond een formule gebruikt die rekening houdt met de seizoenen. Immers in de winter zal het gasverbruik hoger zijn dan in de zomer.

Prognose

In cel E4 staat het verwachte totaalverbruik over het lopende jaar. Gaat u meer of minder gas verbruiken dan afgelopen jaar?

De grafiek

In de grafiek zijn het ingevulde verbruik, de voorspelling en het verbruik van vorig jaar af te lezen. De rode balkjes staan voor het ingevulde verbruik. De blauwe lijn is het voorspelde verbruik. De zwarte lijn het verbruik van het afgelopen jaar. Zolang de blauwe lijn onder de zwarte blijft zit u goed: uw verbruik zal minder zijn.

De grafiek op het tabblad gas

Het stroomverbruik invullen komt op precies hetzelfde neer als het gasvebruik invoeren. U kunt probleemloos de tabbladen 'Dagstroom' en 'Nachtstroom' invullen. Bijna elk huishouden in Nederland heeft inmiddels een slimme meter. Standaard heeft een slimme meter twee telwerken: voor dag- en nachtstroom. De tarieven voor nachtstroom liggen iets lager dan voor dagstroom. Nachtstroom loopt van 23.00 uur tot 07.00 uur (in Limburg en Noord-Brabant is dat 21.00 uur tot 07.00 uur.) en in het weekend en tijdens feestdagen. De benamingen op de slimme meter voor beide lopen uiteen:

 • Dagstroom: 'hoog', 'piek' of 'normaal'.
 • Nachtstroom 'laag' of 'dal'.

Komt u het er met het aflezen van uw meter niet uit, zoek dan bij de energieleverancier uit hoe de beide telwerken afgelezen moeten worden. Sommige mensen kiezen voor een zogeheten enkel tarief. In dat geval wordt alle stroom tegen één tarief geleverd. Hebt u een enkel tarief of een flexibel uurtarief, vul dan het verbruik alleen in op het tabblad 'Dagstroom'.

Het artikel 'Grip op energieverbruik' in Enter 97 geeft een aantal tips hoe u het energieverbruik optimaliseert.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.