Menu Zoek

Excel: Starten met de basis

Excel: de basis

Excel kan van alles bijhouden. Bijvoorbeeld de administratie of uitgaven. Volg de uitleg en ontdek Excel.

Excel is een rekenprogramma van Microsoft. Het is onderdeel van het pakket Microsoft Office, waar Word ook in zit. Excel is bedoeld om 'op ruitjespapier' allerlei gegevens met getallen bij te houden. Dit maakt het een geschikt programma voor administratie. Met Excel leren werken kost even wat tijd. Maar wie eenmaal de basis onder de knie heeft, kan er veel plezier van hebben.

Dit artikel is van toepassing op Excel 2019 of nieuwer.

 • Klik op de Startknop > Excel (Windows 10). Of Startknop > Alle apps > Excel (Windows 11).
 • Klik op Lege werkmap om een leeg document te openen. U ziet een leeg ruitjesvel.

Excel werkt met cellen die in een groot werkblad staan. Elke cel heeft een naam, die bestaat uit een letter en een cijfer. De rijen (van boven naar beneden) hebben allemaal een ander cijfer en de kolommen (van links naar rechts) hebben allemaal een andere letter. Cel A1 is de eerste cel linksboven, daarnaast vindt u B1 enzovoort. In een standaard werkblad staan duizenden kolommen en rijen, dus er is alle ruimte om gegevens op te nemen.

Elk 'vel' met cellen heet een 'blad', en alle bladen bij elkaar (het complete Excel-bestand) worden een 'werkmap' genoemd. Geef de bladen verschillende namen om ze van elkaar te onderscheiden. Voeg bladen toe als u er niet genoeg hebt.

In Excel kunt u gegevens invullen op een leeg blad of verdergaan met een werkblad dat eerder is aangemaakt. Net als andere Office-programma's werkt Excel met een Lint, een reeks tabbladen waarop de functies van het programma geordend zijn.

Het Lint

Standaard staat tabblad 'Start' geselecteerd. Links daarvan staat 'Bestand'. Regel daar het volgende:

Excel-bestand opslaan:

 • Klik op Bestand > Opslaan als > Bladeren.
 • Navigeer naar de plek waar u het bestand wilt opslaan.
 • Typ een naam en klik op Opslaan.

Excel-bestand openen:

 • Wilt u verder met een eerder opgeslagen werkblad, klik dan op Bestand > Openen > Bladeren.
 • Navigeer naar het bestand en klik erop.
 • Klik op Openen.

Werkblad afdrukken:

 • Klik op Bestand > Afdrukken > Afdrukken.
 • Sluiten: Klik op Bestand > Sluiten om Excel af te sluiten. Of gebruik het kruisje helemaal rechtsboven in het venster.
In elke cel kunt u gegevens typen; woorden of getallen. De getallen kunt u gebruiken in berekeningen. De berekeningen doet Excel aan de hand van formules. Die zijn heel handig. U bepaalt zelf met welke getallen de formule rekent.

Elk blad met cellen heet een werkblad. Wilt u met meer werkbladen werken, volg dan deze stappen:

 • Klik onderaan naast 'Blad1' op het plusje.
  Nieuw Blad
 • Het extra werkblad 'Blad2' opent.
 • Dubbelklik op de naam van het tabblad om de naam te veranderen.
 • Typ een andere naam in en bevestig met de Enter-toets.
 • Het werkblad heeft nu een andere naam. In de oudere versies van Excel werkt dit hetzelfde. Het enige verschil is dat Excel begint met drie werkbladen in plaats van één.

Navigeren door het werkblad met de muis. Klik op de letter boven een kolom om de hele kolom te selecteren. Selecteer een hele rij door te klikken op een getal.

Excel: rij selecteren

Het snijpunt van een kolom met een rij heet een cel. Elke cel heeft een naam, bijvoorbeeld A1. De letter verwijst naar de kolom waarin de cel staat, het getal verwijst naar de rij waar de cel in staat.

Pas de hoogte en breedte van rijen en kolommen aan als u ze te klein vindt. Dat doet u met de muis. Zet hiervoor de muisaanwijzer op een zijrand, boven- of onderrand. De muisaanwijzer verandert in een streep met tegenovergestelde pijltjes. Houd de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de muis naar links, rechts, boven of onder. De hele rij of kolom wordt dan groter of kleiner. Laat de muisknop los als het formaat naar uw zin is.

Als u in Excel iets doet wat niet de bedoeling was, dan kunt u dat ongedaan maken. Linksboven in beeld ziet u twee gedraaide pijltjes. De pijltjes zijn om de laatste actie ongedaan te maken (pijltje linksom) of om de laatste handeling te herhalen (pijltje rechtsom). Wat ook werkt is de sneltoets Ctrl+Z (of Cmd+Z bij Mac).

Met Excel kunt u allerlei soorten gegevens bijhouden, zoals percentages, data, telefoonnummers en bedragen. De bijbehorende notatie kunt u zelf instellen, dat is handig om met de getallen te kunnen rekenen. Bepaal bijvoorbeeld of u getallen als geldbedrag met een euroteken ervoor instelt, of bepaal hoeveel decimalen er achter de komma staan.

Excel wordt vaak gebruikt om percentages mee te berekenen:

 • Typ een getal in een cel, bijvoorbeeld '0,37'. Let op dat u een komma schrijft en geen punt. Getallen met punten herkent Excel niet als percentages.
 • Druk op de Enter-toets.
 • Selecteer de cel met de muis.
 • Halverwege het tabblad 'Start' op het Lint staat de groep 'Getal' met daarboven een aantal pictogrammen. Klik op de knop voor Procentnotatie met pictogram %. Het getal wordt nu als percentage weergegeven.

Decimalen en valuta

U kunt ook bedragen invoeren in Excel:

 • Typ een getal in een cel. Let op dat u een komma schrijft als een bedrag decimalen heeft. Getallen met punten herkent Excel niet als bedrag.
 • Druk op de Enter-toets.
 • Selecteer de cel met de muis.
 • Klik indien nodig op tabblad Start. In de groep 'Getal' staat het pictogram 'Financiële getalnotatie' Financiele Getalnotatie. Standaard staat die ingesteld op euro's. Met het pijltje naast het pictogram kunt u andere valuta selecteren. Klik op het pictogram en het bedrag krijgt een euroteken.
 • Standaard geeft Excel de eerste twee decimalen achter een bedrag weer. U kunt dit zelf aanpassen met de pictogrammen Meer decimalen'Meer decimalen' en Minder decimalen'Minder decimalen'.

U kunt ook getallen als datum laten weergeven. Dat is handig als u bijvoorbeeld de meterstanden bijhoudt. Of als u een administratie bijhoudt en de data van uitgaven wilt noteren. Als u een datum intypt, zoals 01-10-2022 en op Enter drukt, wordt het getal doorgaans meteen goed weergegeven. Toch kunt u het nog verder aanpassen als u wilt. Dit kan op de volgende manier:

 • Selecteer de cel met de datum erin.
 • Klik op het tabblad Start.
 • Klik in de groep 'Getal' op het pijltje naast 'Datum'. Als Excel de datum niet als zodanig herkent staat hier 'Standaard'. Er opent een menu.
 • U ziet verschillende mogelijkheden. Kies voor 'Korte datumnotatie' of 'Lange datumnotatie'. Als u op deze of een andere mogelijkheden klikt, wordt het meteen zichtbaar.
Tot zover de kennismaking met Excel. Lees in het artikel 'Excel: opmaak en formules' hoe u tabellen opmaakt en formules gebruikt. Voor SeniorWeb-leden is er de cursus 'Starten met Excel'.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.