Menu Zoek

Excel: opmaak en formules

Excel: opmaak en formules bannerMet Excel kunt u allerlei zaken bijhouden: de kosten van een vakantie, uw huishoudbudget of de meterstand. Hoe maak je er eenvoudige berekeningen mee?

Bent u nog niet zo bekend met Excel? Dan is het handig eerst het artikel 'Excel: starten met de basis' te lezen. Hierin kunt u lezen hoe u gegevens invoert in de cellen van Excel en hoe u de notatie wijzigt.

Om op een praktische manier te laten zien hoe u gemakkelijk cellen opmaakt en eenvoudige berekeningen uitvoert, maken we een kleine tabel. Zo'n tabel kunt u zelf ook maken voor uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld uw maandelijkse vaste lasten. Typ in cel A1 Vaste lasten.

Laat eronder een cel leeg en typ in A3, A4 enzovoort Huur, Gas/stroom, Water, Boodschappen. Helemaal daaronder typt u 'Totaal'. In de cellen B2, C2 en verder naar rechts typt u de maanden van het jaar. Maak de kolommen zo nodig wat breder om de woorden goed te kunnen zien.

De tabel begint al ergens op te lijken. Het zou mooi zijn als de cel met 'Vaste lasten' in de hele breedte van de tabel zou komen staan. Dat kan door cellen samen te voegen.

  • Selecteer daarvoor de cellen A1 tot en met M1. Klik in vakje A1 > druk de Shift-knop in > klik in vakje M1.
  • In het tabblad 'Start' staat de groep 'Uitlijning'.
  • Klik op Samenvoegen en centreren.
    161215_formules
  • De cellen worden één geheel met de tekst in het midden (zie afbeelding hierboven)
  • Cellen samenvoegen zonder de tekst te centreren? Klik dan naast 'Samenvoegen en centreren' op het pijltje naar beneden > Cellen samenvoegen.

Met verschillende kleuren is de tabel wat overzichtelijker. Zo kunt u cellen een mooie kleur geven:

  • Selecteer cel A1.
    • Klik in tabblad 'Start' bij de groep 'Cellen' op Opmaak.
    • Klik onderaan in het uitklapmenu op Cellen opmaken.
    • Het venster genaamd 'Celeigenschappen' of 'Cellen opmaken' verschijnt.
    • Selecteer dan het tabblad 'Opvulling'.
    • Kies een opvulkleur, bijvoorbeeld geel. Het vak Voorbeeld toont de kleur.
    • Klik op OK. De cel is nu geel.

      We maken de linkerkant op dezelfde manier groen, net als de maanden. De rij met de toekomstige totaalbedragen maken we oranje. Zo ontstaat er langzaam een mooie tabel.

      Cellen Excel opmaken

      In de stap hiervoor opende u het venster ‘Celeigenschappen’ Daar vindt u niet alleen het tabblad ‘Opvulling’ voor gekleurde cellen, maar nog veel meer mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens op het tabblad ‘Rand’ om een of meerdere cellen te voorzien van een zichtbare rand. Of kies een andere letter op het blad ‘Lettertype’. De mogelijkheden om cellen naar uw eigen zin vorm te geven zijn erg groot!
      Nu gaan we rekenen. In de tabel vullen we de bedragen van onze vaste lasten in voor de maand januari, in dit voorbeeld 500, 100, 50, 250. Dus in cel B3 staat 500, in cel B4 staat 100, in cel B5 staat 50 en in cel B6 staat 250. Excel kan deze bedragen voor u optellen. In dit voorbeeld is dat niet zo’n moeilijke berekening maar als u het principe begrijpt, kunt u ook ingewikkelder berekeningen uitvoeren.

      Selecteer de cel B7, waarin de uitkomst van de som moet staan. Boven de cellen staat een lege witte balk met links daarvan 'Fx'. Dat is de formulebalk, waar u formules kunt selecteren voor berekeningen.

      • Klik op Fx. Het venster 'Functie invoegen' verschijnt.
      • Klik in het deelvenster op Som. Dat is de formule voor eenvoudige berekeningen.
      • Klik dan op OK.

      Er verschijnt een nieuw venster. Daarin staat 'B3:B6'. Dat betekent niet 'B3 gedeeld door B6', maar 'de som van B3 tot en met B6'. Dat is precies de som die we willen weten! Klik op OK. In de cel B7 staat nu het antwoord op de berekening.

      U kunt ook andere soorten sommen maken. Wij gaan uitgebreider in op formules in het artikel 'Rekenen met Excel'. Stap voor stap meer leren van Excel? Doe dan onze online cursus 'Starten met Excel'.

      Delen via:
      Wat betekenen deze knoppen?
      Wat betekenen deze knoppen?
      Sluiten

      U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

      Hoe werkt het?
      Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

      • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
      • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
      • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
      • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

      De koppeling verbreken
      U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

      • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
      • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
      Woordenboek

      Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
      Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

      De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.