SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Sneltoetsen gebruiken in Windows

Laat de muis maar liggen, met sneltoetsen kunt u tijd en moeite besparen. Deze toetscombinaties maken het werken met een Windows-computer een stuk gemakkelijker!
Een sneltoets is een combinatie van toetsen die u indrukt om de computer een opdracht te geven. Iets waar u normaal een menu of de muis voor zou gebruiken. Door twee of drie toetsen tegelijkertijd in te drukken, voert u een handeling uit. Zo kunt u in een handomdraai bijvoorbeeld een tekst kopiëren of plakken. Sneltoetsen werken ook om programma's te gebruiken, documenten te openen en delen van Windows te gebruiken.

Werken met sneltoetsen heeft veel voordelen, bijvoorbeeld:

 • Veel ervan werken in meerdere programma's. De sneltoetsen uit Office-programma's zijn bijvoorbeeld in Word, Excel en PowerPoint te gebruiken. Sneltoetsen voor opmaak, zoals Ctrl+B om tekst vet te maken, werken in alle tekstprogramma's.
 • Sneltoetsen verminderen het muisgebruik. Dat is goed voor uw handen, armen en polsen.
 • Sneltoetsen kunnen handelingen sneller laten verlopen. U kunt een tekst bijvoorbeeld kopiëren via het menu. Maar met de sneltoets Ctrl+C gaat het veel sneller.
 • Ook besparen sneltoetsen u zoekwerk. In Word zitten veel functies verstopt in de menu's. Met sneltoetsen activeert u die functies veel sneller. Zo slaat u een document op met de sneltoets Ctrl+S.

Nadeel
Het nadeel van sneltoetsen: u moet ze uit uw hoofd leren. Maar hoe vaker u een combinatie gebruikt, hoe makkelijker het wordt om die sneltoets zonder na te denken te gebruiken. Al doende leert men!

Sneltoetsen zijn heel makkelijk te gebruiken. We leggen het uit aan de hand van de sneltoets Ctrl+C: druk op het toetsenbord de Ctrl-toets in en blijft die toets ingedrukt houden. Druk vervolgens met een andere vinger de letter C in (niet de hoofdletter, gewoon de toets met de letter C).

Zodra de functie is geactiveerd of de handeling is uitgevoerd, kunt u de toetsen loslaten. Het plusteken uit dit voorbeeld staat er alleen voor de duidelijkheid, u hoeft niet op de + te drukken.

Bekijk in deze video hoe het werkt.

Er zijn veel sneltoetsen en het kan lastig zijn ze te onthouden. Maar op een gegeven moment krijgt u favoriete sneltoetsen en hoeft u er niet meer over na te denken. Uw vingers onthouden de toetsen voor u, net als bij blind typen of bij pianospelen. Begin eens met wat sneltoetsen die u vaak kunt gebruiken.

Veelgebruikte sneltoetsen zijn:

 • Ctrl+S: een bestand waar u aan werkt tussentijds opslaan.
 • Ctrl+A: alles in een bestand of op een scherm selecteren.
 • Ctrl+C: het geselecteerde kopiëren.
 • Ctrl+X: het geselecteerde knippen,
 • Ctrl+V: het geselecteerde plakken.
 • Ctrl+B: het geselecteerde vet maken.
 • Ctrl+I: het geselecteerde cursief maken.
 • Ctrl+U: het geselecteerde onderstrepen.
 • Ctrl+Z: een vorige handeling ongedaan maken. 

Bij Enter 58 (december 2012) vond u een sneltoetstoren met daarop veelgebruikte sneltoetsen. Mogelijk hebt u die nog. Helaas is er een foutje ingeslopen. Er staat 'Ctrl+Tab' in plaats van 'Alt+Tab' bij de tien Windows-toetsen. Let u daar even op?

Daarnaast heeft SeniorWeb handige lijstjes gemaakt met toetsen uit veelgebruikte programma's. Die zijn gebundeld in pdf-documenten. U kunt ze hieronder downloaden:

1.    Sneltoetsen Windows - Windows XP, Vista, 7 en 10
2.    Sneltoetsen Windows - Windows 8
3.    Sneltoetsen Windows - Windows Verkenner
4.    Sneltoetsen Office - Office 2007, 2010, 2013 en 2016
5.    Sneltoetsen internetbrowsers - IE 11, Chrome en Firefox
6.    Sneltoetsen e-mailprogramma's

Sneltoetsen zijn te gebruiken op computers en laptops. Op tablets, zoals de iPad, werken ze niet. Die apparaten zijn niet ontworpen om met een toetsenbord te worden gebruikt. De bediening gaat door middel van aanraking, niet door toetscombinaties. Dat geldt ook als u een toetsenbord aansluit op uw tablet.
Misschien handig om te weten: als u sneltoetsen gebruikt om tekst op te maken, kunt u de handeling snel ongedaan maken. Stel dat u bijvoorbeeld iets vet maakt met Ctrl+B, druk dan nog eens op Ctrl+B om dit ongedaan te maken. Daarbij moet de betreffende tekst wel geselecteerd zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Ctrl+I (schuine tekst) en Ctrl+U (onderstrepen).
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.