Menu Zoek

Sneltoetsen gebruiken in Windows

Sneltoetsen in Windows 10

Met sneltoetsen voert u van alles uit op de pc. Laat de muis maar liggen, een sneltoets gaat veel sneller!

Als alternatief voor de muis zijn er sneltoetsen; geef de computer een opdracht door meerdere toetsen op het toetsenbord tegelijkertijd in te drukken. Er zijn bijvoorbeeld sneltoetsen voor het openen of opslaan van bestanden, teksten kopiëren of plakken of een app starten. Sneltoetsen werken ook in veel programma's zoals de internetbrowser en Word.

Werken met sneltoetsen heeft veel voordelen. Zo hoeft u de muis minder te gebruiken. Dat is goed voor de handen, armen en polsen. Ook werken ze heel snel. Indrukken van Ctrl+S om een bestand op te slaan, gaat bijvoorbeeld vlotter dan de muis pakken en via het menu de optie 'Opslaan' kiezen.

Het enige nadeel is dat u sneltoetsen moet leren kennen en onthouden. In het begin kan het juist meer tijd kosten om te bedenken welke sneltoets nodig is voor een bepaalde handeling. Maar veelgebruikte acties op de pc worden vanzelf 'gewoner' naarmate u de sneltoets meer inzet. Na enige tijd zijn de sneltoetsen het uitgangspunt en pakt u de muis alleen voor andere handelingen op de computer.

Sneltoetsen zijn combinaties van twee en soms drie toetsen. U hoeft ze niet alle twee of drie precies op hetzelfde moment in te drukken:

 • Druk de eerste toets in en houd die ingedrukt.
 • Druk met een andere vinger of de andere hand de tweede toets in, en zo nodig de derde.

Voor sneltoetsen met twee onderdelen gebruiken mensen meestal twee handen. Gaat het om drie delen, dan gebruiken mensen bijvoorbeeld de duim en wijsvinger van de ene hand voor de eerste twee toetsen, en een vinger van de andere hand voor de laatste toets.

Om het wat concreter te maken een voorbeeld met de sneltoets Ctrl+C om iets te kopiëren.

 • Druk op het toetsenbord de Ctrl-toets in houd deze ingedrukt.
 • Druk met een andere vinger de letter C in (niet de hoofdletter, gewoon de toets met de letter C). Het plusteken in sneltoetsen staat er alleen voor de duidelijkheid, u hoeft niet op de + te drukken.
 • Laat de toeten los zodra de functie is geactiveerd of de handeling is uitgevoerd.

Bekijk in deze video hoe het werkt.

Er zijn tientallen sneltoetsen en het kan lastig zijn ze te onthouden. Maar op een gegeven moment krijgt u favoriete sneltoetsen en hoeft u er niet meer over na te denken. Uw vingers onthouden de toetsen voor u, net als bij blind typen of bij pianospelen. Begin eens met wat sneltoetsen die u vaak gebruikt tijdens alledaagse bezigheden op de computer:

Veelgebruikte sneltoetsen zijn:

 • Ctrl+S: een bestand waar u aan werkt tussentijds opslaan.
 • Ctrl+A: alles in een bestand of op een scherm selecteren.
 • Ctrl+C: het geselecteerde kopiëren.
 • Ctrl+X: het geselecteerde knippen,
 • Ctrl+V: het geselecteerde plakken.
 • Ctrl+B: het geselecteerde vet maken.
 • Ctrl+I: het geselecteerde cursief maken.
 • Ctrl+U: het geselecteerde onderstrepen.
 • Ctrl+Z: een vorige handeling ongedaan maken.
 • Ctrl+Y: de vorige handeling opnieuw uitvoeren.

Ook met bijvoorbeeld de Windows-toets (met het vlaggetje, op de onderste rij links) zijn er allerlei sneltoetsen waarmee u snel navigeert binnen Windows en handelingen uitvoert.

Handig om te weten: als u sneltoetsen gebruikt om tekst op te maken, maakt u het uitgevoerde snel ongedaan via dezelfde sneltoets. Stel dat u tekst vet maakt met Ctrl+B, druk dan nog eens op Ctrl+B om dit ongedaan te maken. Daarbij moet de betreffende tekst wel geselecteerd zijn. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Ctrl+I (schuine tekst) en Ctrl+U (onderstrepen). Met Ctrl+Z maakt u de laatste handelingen ongedaan.
Op tablets en smartphones werken sneltoetsen niet. De bediening van die apparaten gaat namelijk door middel van aanraking, niet door toetscombinaties. Dat geldt ook als u een toetsenbord aansluit op de tablet. Tablets en smartphones hebben wel hun eigen varianten op sneltoetsen: de bewegingen over het scherm die allerlei menu's en functie oproepen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.