Zoeken
Menu Zoek

Sneltoetsen gebruiken in Windows

Laat de muis maar liggen, met sneltoetsen kunt u tijd en moeite besparen. Deze toetscombinaties maken het werken met een Windows-computer een stuk gemakkelijker!
Een sneltoets is een combinatie van toetsen die u indrukt om de computer een opdracht te geven. Iets waar u normaal een menu of de muis voor zou gebruiken. Door twee of drie toetsen tegelijkertijd in te drukken, voert u een handeling uit. Zo kunt u in een handomdraai bijvoorbeeld een tekst kopiëren of plakken. Sneltoetsen werken ook om programma's te gebruiken, documenten te openen en delen van Windows te gebruiken.

Werken met sneltoetsen heeft veel voordelen, bijvoorbeeld:

 • Veel ervan werken in meerdere programma's. De sneltoetsen uit Office-programma's zijn bijvoorbeeld in Word, Excel en PowerPoint te gebruiken. Sneltoetsen voor opmaak, zoals Ctrl+B om tekst vet te maken, werken in alle tekstprogramma's.
 • Sneltoetsen verminderen het muisgebruik. Dat is goed voor uw handen, armen en polsen.
 • Sneltoetsen kunnen handelingen sneller laten verlopen. U kunt een tekst bijvoorbeeld kopiëren via het menu. Maar met de sneltoets Ctrl+C gaat het veel sneller.
 • Ook besparen sneltoetsen u zoekwerk. In Word zitten veel functies verstopt in de menu's. Met sneltoetsen activeert u die functies veel sneller. Zo slaat u een document op met de sneltoets Ctrl+S.

Nadeel
Het nadeel van sneltoetsen: u moet ze uit uw hoofd leren. Maar hoe vaker u een combinatie gebruikt, hoe makkelijker het wordt om die sneltoets zonder na te denken te gebruiken. Al doende leert men!

Sneltoetsen zijn heel makkelijk te gebruiken. We leggen het uit aan de hand van de sneltoets Ctrl+C: druk op het toetsenbord de Ctrl-toets in en blijft die toets ingedrukt houden. Druk vervolgens met een andere vinger de letter C in (niet de hoofdletter, gewoon de toets met de letter C).

Zodra de functie is geactiveerd of de handeling is uitgevoerd, kunt u de toetsen loslaten. Het plusteken uit dit voorbeeld staat er alleen voor de duidelijkheid, u hoeft niet op de + te drukken.

In deze video ziet u hoe het werkt: 

Er zijn veel sneltoetsen en het kan lastig zijn ze te onthouden. Maar op een gegeven moment krijgt u favoriete sneltoetsen en hoeft u er niet meer over na te denken. Uw vingers onthouden de toetsen voor u, net als bij blind typen of bij pianospelen. Begin eens met wat sneltoetsen die u vaak kunt gebruiken.

Veelgebruikte sneltoetsen zijn:

 • Ctrl+S: een bestand waar u aan werkt tussentijds opslaan.
 • Ctrl+A: alles in een bestand of op een scherm selecteren.
 • Ctrl+C: het geselecteerde kopiëren.
 • Ctrl+X: het geselecteerde knippen,
 • Ctrl+V: het geselecteerde plakken.
 • Ctrl+B: het geselecteerde vet maken.
 • Ctrl+I: het geselecteerde cursief maken.
 • Ctrl+U: het geselecteerde onderstrepen.
 • Ctrl+Z: een vorige handeling ongedaan maken. 

Bij Enter 58 (december 2012) vond u een sneltoetstoren met daarop veelgebruikte sneltoetsen. Mogelijk hebt u die nog. Helaas is er een foutje in geslopen. Er staat 'Ctrl+Tab' in plaats van 'Alt+Tab' bij de tien Windows-toetsen. Let u daar even op?

Daarnaast heeft SeniorWeb handige lijstjes gemaakt met toetsen uit veelgebruikte programma's. Die zijn gebundeld in pdf-documenten. U kunt ze hieronder downloaden:

1.    Sneltoetsen Windows - Windows XP, Vista, 7 en 10
2.    Sneltoetsen Windows - Windows 8
3.    Sneltoetsen Windows - Windows Verkenner
4.    Sneltoetsen Office - Office 2007, 2010, 2013 en 2016
5.    Sneltoetsen internetbrowsers - IE 11, Chrome en Firefox
6.    Sneltoetsen e-mailprogramma's

In Windows 8/8.1 zijn sneltoetsen extra belangrijk. Ze roepen functies op die anders min of meer verstopt zitten, of waar u met de muis erg naar moet zoeken. Windows 8/8.1 werkt heel goed met aanraakschermen. Maar hebt u dat niet en gebruikt u een toetsenbord, dan is het raadzaam de sneltoetsen meteen te gaan gebruiken. Op de site van Microsoft  vindt u er een interessant artikel over.
Sneltoetsen zijn te gebruiken op computers en laptops. Op tablets, zoals de iPad, werken ze niet. Die apparaten zijn niet ontworpen om met een toetsenbord te worden gebruikt. De bediening gaat door middel van aanraking, niet door toetscombinaties. Dat geldt ook als u een toetsenbord aansluit op uw tablet.
Misschien handig om te weten: als u sneltoetsen gebruikt om tekst op te maken, kunt u de handeling snel ongedaan maken. Stel dat u bijvoorbeeld iets vet maakt met Ctrl+B, druk dan nog eens op Ctrl+B om dit ongedaan te maken. Daarbij moet de betreffende tekst wel geselecteerd zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Ctrl+I (schuine tekst) en Ctrl+U (onderstrepen).
Auteur: JV
Gewijzigd: 14 januari 2016
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
vdLeek.Th. op maandag 20 februari 2017 14:43:

Maar ook ik vindt die hoofdletters niet nodig.
Om het geheel te printen op 1 pagina is bv. niet altijd mogelijk!

avatar
SeniorWeb-lid op maandag 2 juni 2014 18:57: De veelgebruikte snel toetsen overnemen en gebruiken leek me wel handig. Maar waarom schrijft U hoofdletters als een kleine letter voldoende is? Roelie van der Leij.
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 18 mei 2014 13:39: een heel goed artikel, maar...oh-oh: wat spreken de jonge mensen tegenwoordig toch vreselijk onduidelijk en/of binnensmonds!! (Dit naar aanleiding van bijbehorende video.)
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 15 mei 2014 19:48: Prima tip
avatar
vdLeek.Th. op maandag 20 februari 2017 14:38:

Excellent prima tips qua uitvoering.

avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 15 mei 2014 18:50: Enter nr.58 heb ik niet. Wellicht is er een mogelijkheid om al de bestaande snel toetsen ergens te downloaden, zodat men dat naast de computer kan leggen. Misschien een tip om als tip een keer mee te delen.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 15 mei 2014 16:06: Het zou voor mij goed uitkomen als de bestanden met de sneltotsen ook in aan ander formaat van pdf zouden kunnen worden gedownload. Ik kan in Acrobatreader de letters niet groter maken, zoals in tekstverwerkers. Alvast bedankt. De hartelijke groeten van Stoffer Tienstra.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 7 december 2012 20:39: Er blij met het lidmaatschap van Senior Web: dacht dat ik alles inmiddels wist: mooi niet!!
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 7 december 2012 09:47: Heel goed artikel. Ga ik zeker gebruiken. Bij stemmen klikte ik de eerste ster aan en kon toen niet verder. Heb daardoor 1 ster gestemd maar bedoelde 5 sterren. Jos de Vogel
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 6 december 2012 16:37: Heel overzichtelijk en heel goed uitgelegd via het filmpje. Ook met de toren die meegezonden is ben ik erg blij. Ik ben ook erg blij lid te zijn van seniorweb. Kristen Monster
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.