Menu Zoek

Welke emoji gebruik ik wanneer?

Emoji gebruiken, hoe en wanneer Emoji's kunnen de bedoeling van tekstberichten verhelderen, maar hun betekenis is niet altijd duidelijk. Lees hier over de betekenissen én de valkuilen.

Wie via Whatsapp, Facebook Messenger of e-mail communiceert komt vast weleens een klein plaatje van een gezichtje of voorwerp tegen. Zo'n plaatje heet een emoji of emoticon. De gele gezichtjes worden ook smileys genoemd. Emoji's helpen om elkaar beter te begrijpen als mensen communiceren via tekst, bijvoorbeeld in chats, mails en andere tekstberichten. De plaatjes vervangen enigszins de ontbrekende non-verbale communicatie, zoals handgebaren of gezichtsuitdrukkingen. Maar wat betekenen de poppetjes en andere icoontjes?

Emoji's komen oorspronkelijk uit Japan. Daar bestonden in 1999 al de eerste pictogrammen om in tekstberichten te plaatsen. Emoji's zijn overgewaaid naar westerse landen toen grote Amerikaanse bedrijven zoals Apple en Google ook populair wilden worden in Japan. Ze zagen dat emoji's daar veel gebruikt werden en besloten ze ook te integreren in hun diensten. De Japanse emoji's waren echter niet leesbaar voor westerse besturingssystemen, dus maakte de bedrijven ieder hun eigen set emoji's. Zo komt het dat emoji's er niet in alle systemen hetzelfde uitzien of überhaupt zichtbaar zijn. Dezelfde emoji kan er dus anders uitzien op bijvoorbeeld een Huawei-smartphone dan op een iPhone.

Emoji's worden jaarlijks geüpdatet. Dan komen er meestal nieuwe bij en worden verwarrende plaatjes aangepast of verwijderd.

Dat de emoji's zijn overgenomen uit een andere cultuur, wordt ook duidelijk door de betekenis van sommige emoji's.
Emoji: lachende drol / foto: emojidex.com Zo is het pictogram van een lachende drol wel grappig, maar het betekent voor Nederlanders niet echt iets. In Japan is de emoji-drol een symbool voor geluk. Dit komt voort uit een woordgrapje. Het Japanse woord voor poep begint namelijk met dezelfde klank als het woord voor geluk. Ontwerpers hebben de drol een lachend gezichtje gegeven om ook voor niet-Japanners duidelijk te maken dat de drol als positief signaal bedoeld is.

Emoji: dank of high five / foto: emojidex.com Ook de emoji 'gevouwen handen' heeft een andere betekenis dan sommige mensen denken. De oorspronkelijke betekenis van de emoji met twee handpalmen tegen elkaar is 'alsjeblieft' of 'dankjewel'. Westerse gebruikers zien deze emoji echter vaak aan voor een high five of voor bidden.

De meeste emoji's spreken voor zich, maar een aantal wordt weleens verkeerd gebruikt of heeft een dubbele betekenis gekregen.

Tranen van geluk Tranen van vreugde
Een van de meest gebruikte emoji's is 'tranen van vreugde'. De emoji stelt een gezichtje voor dat zó hard moet lachen dat het tranen in de ogen krijgt. Hij vergezelt dan ook meestal een blije, grappige boodschap. Echter, door de traantjes wordt dit icoontje vaak aangezien voor een huilend gezichtje. Pas dus op als u een emoji zoekt bij een verdrietig bericht.

Hartjes ogen / emojidex.com Hartvormige ogen
De betekenis van het poppetje met hartjes als ogen is vergelijkbaar met het hartje. Gebruik het om waardering of liefde uit te spreken.

Hartje / foto: emojidex.com Het hartje
Het klassieke rode hart wordt gebruikt om aan te geven dat iets leuk is (vergelijkbaar met een 'like' zoals hieronder). Een hartje kan romantisch bedoeld zijn, maar ook vriendschappelijk.

Duim omhoog / foto: emojidex.com Duim omhoog
Het duimpje kennen we allemaal wel van de Like-knop op Facebook. Gebruik 'm om aan te geven dat iets leuk is of dat u het ergens mee eens bent.

Opgestoken handen, emojidex.com Opgestoken handen
Sommige gebruikers zien de emoji van twee opgestoken handen aan voor een soort 'halleluja'-gebaar. Alleen wordt dit plaatje meestal niet in goddelijke context gebruikt, maar wanneer iemand iets te vieren heeft.

Aubergine, foto: emojidex.com De aubergine
Het is een beetje schunnig, maar de aubergine wordt vaak gebruikt als symbool voor het mannelijke geslachtsdeel. Hij wordt ook vaak gebruikt in combinatie met het plaatje van waterdruppels: Aubergine, foto: emojidex.comWaterdruppels, bron emojidex.com. Het heeft niet veel verbeelding nodig om te bedenken wat daarmee bedoeld wordt...

Perzik / foto: emojidex.com De perzik
De perzik is de vrouwelijke tegenhanger van de aubergine. Het plaatje staat voor billen, het vrouwelijke geslachtsdeel of wordt gebruikt voor andere seksuele subtekst.

Vuur, lit / foto: emojidex.com Vuur
Uiteraard kan het icoon voor vuur gebruikt worden om aan te duiden dat iets warm is. Onder jongeren betekent het vaak dat ze iets tof, cool of vet vinden. Dit komt van het Engelse modewoord 'lit' waarmee gezegd wordt dat iets leuk is, maar het betekent eigenlijk 'aangestoken'.

Tip
Wie twijfelt of een emoji wel geschikt is, kan op de website van Emojipedia de betekenis vinden en kijken hoe deze er in verschillende systemen uitziet. De site is alleen wel in het Engels.

Zelfs als het programma waarmee u een tekstbericht stuurt geen emoji's heeft, kunt u gezichtjes sturen. U kunt dan terugvallen op een typografische weergave met behulp van leestekens, zoals de dubbele punt en de haakjes. Bijvoorbeeld de knipoog ;-) (Kantel uw hoofd naar links als u de knipoog niet ziet).

Niet iedereen gebruikt emoji's even vaak of op dezelfde manier. De een gebruikt ze om een bericht op te leuken, de ander om minder woorden te hoeven typen. Weer een ander gebruikt ze om zeker te weten dat het bericht overkomt zoals bedoeld. Regels zijn er niet. Wel is het verstandig om terughoudend te zijn in een professionele of officiële context. Het gebruik van emoji's kan wat onserieus overkomen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.