Menu Zoek

Welke emoji gebruik ik wanneer?

Emoji gebruiken, hoe en wanneer Emoji's kunnen de bedoeling van tekstberichten verhelderen, maar hun betekenis is niet altijd duidelijk. Lees hier over de betekenissen én de valkuilen.

Wie via Whatsapp, Facebook Messenger of e-mail communiceert komt vast wel eens emoji's tegen. Wat wordt er met die smileys en andere icoontjes bedoeld? En wanneer gebruikt u ze?

Onbewust gebruiken mensen veel non-verbale communicatie om elkaar te begrijpen. Maar handgebaren of bepaalde blikken ontbreken als we elkaar wel spreken maar niet zíen, zoals bij chats, mails en andere tekstberichten. Emoji's vervangen (enigszins) die signalen. Een lachend gezichtje bij een sarcastische grap bijvoorbeeld, verduidelijkt dat het als geintje bedoeld is.

Niet iedereen gebruikt emoji's even vaak of op dezelfde manier. De een gebruikt ze om een bericht op te leuken, de ander om minder woorden te hoeven typen. Weer een ander gebruikt ze om zeker te weten dat het bericht overkomt zoals bedoeld. Regels zijn er niet. Wel is het verstandig om terughoudend te zijn in een professionele of officiële context. Het gebruik van emoji's kan wat onserieus overkomen.

Emoji's komen oorspronkelijk uit Japan. Daar bestonden in 1999 al de eerste pictogrammen om in tekstberichten te plaatsen. Emoji's zijn overgewaaid naar westerse landen toen grote Amerikaanse bedrijven zoals Apple en Google ook populair wilden worden in Japan. Ze zagen dat emoji's daar veel gebruikt werden en besloten ze ook te integreren in hun diensten. De Japanse emoji's waren echter niet leesbaar voor westerse besturingssystemen dus moesten de bedrijven ieder hun eigen set emoji's maken. Zo komt het dat emoji's er, ook nu nog, niet in alle systemen hetzelfde uitzien of überhaupt zichtbaar zijn. Dat een emoji er bijvoorbeeld op een Huawei-smartphone anders uitziet dan op een iPhone, is soms al genoeg om verwarring te veroorzaken.

Gelukkig zijn er jaarlijks updates. Dan komen er meestal nieuwe emoji's bij en worden verwarrende emoji's aangepast of verwijderd.

Dat de emoji's zijn overgenomen uit een andere cultuur, wordt ook duidelijk door de betekenis van sommige emoji's. Zo is het pictogram van een lachende drol wel grappig, maar het betekent voor Nederlanders niet echt iets.
Emoji: lachende drol / foto: emojidex.com

In Japan is de emoji-drol een symbool voor geluk. Dit komt voort uit een woordgrapje. Het Japanse woord voor poep begint namelijk met dezelfde klank als het woord voor geluk. Ontwerpers hebben de drol een lachend gezichtje gegeven om ook voor niet-Japanners duidelijk te maken dat de drol als positief signaal bedoeld is.

Zo zijn er wel meer emoji's die vaak anders gebruikt worden dan hoe ze oorspronkelijk bedoeld zijn:

Emoji: dank of high five / foto: emojidex.com 'Gevouwen handen'
De oorspronkelijke betekenis van de emoji met twee handpalmen tegen elkaar is 'alsjeblieft' of 'dankjewel'. Westerse gebruikers zien deze emoji echter vaak aan voor een high five of voor bidden.

Emoji: slapen of traan / foto: emojidex.com 'Slaperig gezicht'
Wat misschien een traantje lijkt, was eigenlijk bedoeld als een belletje snot. In de Japanse manga en anime tekenkunst duidt de snottebel op slaap. Doordat de snottebel op een traan lijkt wordt deze emoji toch vaak gebruikt om verdriet of onvrede uit te beelden.

Emoji's worden vooral gebruikt om gevoelens en gezichtsuitdrukkingen over te brengen. Dat zien we terug in welke emoji's het meest gebruikt worden. De top vijf emoji's vertolken namelijk allemaal een emotie. De top vijf komt voort uit het Nationaal Emoji Onderzoek 2018, dat alle openbaar geplaatste emoji's van dat jaar op Twitter onderzocht.

emoji betekenis tranen van geluk #1: Tranen van vreugde
Veruit de meest gebruikte emoji is 'tranen van vreugde'. De emoji stelt een gezichtje voor dat zó hard moet lachen dat het tranen in de ogen krijgt. Hij vergezelt dan ook meestal een blije, grappige boodschap. Echter, door de traantjes is het makkelijk dit icoontje aan te zien voor een huilend gezichtje. Pas dus op als u een emoji zoekt bij een berichtje als bijvoorbeeld iemand zijn arm heeft gebroken.

emoji betekenis blozend gezicht / foto: emojidex.com #2: Blozend poppetje
Het blozende poppetje met 'lachende ogen', zoals de makers het omschrijven, vertolkt blijdschap en warme, positieve emoties.

emoji betekenis hartje / foto: emojidex.com #3: Het hartje
Het klassieke rode hart wordt gebruikt om aan te geven dat iets leuk is (vergelijkbaar met een 'like' zoals hieronder). Een hartje kan romantisch bedoeld zijn, maar ook vriendschappelijk.

emoji betekenis duim omhoog / foto: emojidex.com #4: Duim omhoog
Het duimpje kennen we allemaal wel van de Like-knop op Facebook. Gebruik 'm om aan te geven dat iets leuk is of dat u het ergens mee eens bent.

emoji betekenis hartjes ogen / emojidex.com #5: Hartvormige ogen
De betekenis van het poppetje met hartjes als ogen is vergelijkbaar met het hartje. Gebruik het om waardering of liefde uit te spreken.

Tip:
Wie twijfelt of een emoji wel geschikt is, kan op de website van Emojipedia de betekenis vinden en kijken hoe deze er in verschillende systemen uitzien. De site is alleen wel in het Engels.

Makers kunnen een heleboel icoontjes bedenken, maar op het moment dat ze in handen zijn van het grote publiek gaan ze soms hun eigen leven leiden. Sommige emoji's hebben (vooral onder jongeren) een hele eigen betekenis gekregen:

emoji betekenis nagellak, Foto: emojidex.com De nagellak emoji
De nonchalance van het nagels lakken heeft de bijbetekenis 'nou en' gekregen. Lekker achteloos de nagels lakken betekent dat het u niets kan schelen.

emoji betekenis aubergine, foto: emojidex.com De aubergine
Het is een beetje schunnig; deze wordt vaak gebruikt als symbool voor het mannelijke geslachtsdeel.

emoji betekenis perzik / foto: emojidex.com De perzik
Staat voor billen, het vrouwelijke geslachtsdeel of wordt gebruikt voor andere seksuele subtekst.

emoji betekenis honingbij / foto: emojidex.com De honingbij
Gebruikt uw (klein)kind op sociale media vaak de honingbij-emoji? Dan is er een grote kans dat hij/zij fan is van de populaire zangeres Beyoncé. Haar koosnaampje is 'Queen Bey', vrij vertaald: bijenkoningin.

emoji betekenis vuur, lit / foto: emojidex.com Vuur
Uiteraard kan het icoon voor vuur gebruikt worden om aan te duiden dat iets warm is. Onder jongeren betekent het vaak ook dat ze iets tof, cool, of vet vinden. Dit komt van het Engelse modewoord 'lit' waarmee gezegd wordt dat iets leuk is, maar het betekent eigenlijk 'aangestoken'.

emoji betekenis croissant / foto: emojidex.com De croissant
Een beetje vergezocht, maar wel grappig: de croissant wordt online ook wel gebruikt om aan te geven 'pro Europa' te zijn als het gaat over Brexit.

Zelfs als het programma waarmee u een tekstbericht stuurt geen emoji's beschikbaar heeft, kunt u gezichtjes sturen. U kunt dan terugvallen op een typografisch weergave van een gezichtje. Denk aan de knipoog ;-) (Kantel uw hoofd naar links als u de knipoog niet ziet).

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.