Menu Zoek

Starten met Excel

In deze cursus leert u de basisbeginselen van het programma Excel van Microsoft. Na de cursus bent u bekend met de termen werkblad, rijen, kolommen en cellen. Daarnaast leert u simpele berekeningen maken, de gegevens vormgeven en tabelgegevens weergeven in een grafiek.

Inhoud
In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De basis: het programma starten, een document openen en werkbladen, kolommen, rijen en cellen onderscheiden.
  • Getalnotatie: aangeven of het een geldbedrag, percentage of datum betreft. Cijfers achter de komma zetten en grote getallen noteren.
  • Rekenen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, en functies gebruiken om een berekening uit te voeren.
  • Grafieken: gegevens presenteren in een grafiek
  • Opmaak en weergave: de breedte van kolommen en de hoogte van rijen aanpassen. Tekst en cellen vormgeven en de juiste weergave gebruiken om af te drukken.

Benodigdheden
Voor deze cursus hebt u de Nederlandse versie van Excel 2019 of nieuwer nodig. U leert het meest van de cursus door de lessen uit te proberen in Excel. Om het gemakkelijker te maken hebben we een oefenwerkmap beschikbaar: Oefenwerkmap Online Cursus.

Twee vensters naast elkaar
Tijdens het doen van de cursus kan het handig zijn twee vensters naast elkaar in beeld te brengen. Zie hoe u dit doet in de tip ‘Twee vensters naast elkaar’ (Windows 10) of ‘Meerdere vensters uitlijnen in Windows 11’ (Windows 11).

Vragen stellen

Komt u er tijdens de cursus niet helemaal uit? Bij elk onderdeel kunt u een vraag stellen aan een ondersteuner van SeniorWeb. Klik daarvoor onder het onderdeel op de link Stel een vraag.

Cursussen in SeniorWeb Leslocaties
Leert u liever samen met anderen en onder begeleiding van een docent? Dan is een cursus in een SeniorWeb Leslocatie iets voor u. Op onze website kunt u eenvoudig kijken of er een leslocatie bij u in de buurt is.

Printversie in de SeniorWeb Webwinkel
Alle onderdelen van deze online cursus zijn af te drukken. Maar u kunt ook een uitgeprinte cursus kopen via onze webwinkel: Cursus - Starten met Excel

Meer informatie op de website
Op de website van SeniorWeb staat het onderwerp Word & Excel (Kies in het menu boven elke pagina Tips & Uitleg > Word & Excel). Hier vindt u tal van artikelen en tips over Excel. Bijvoorbeeld hoe u een adressenlijst maakt. Of een huishoudboekje.

Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.