Menu Zoek

Starten met Excel

In deze cursus leert u de basisbeginselen van het programma Excel van Microsoft. Na de cursus bent u bekend met de termen werkblad, rijen, kolommen en cellen. Daarnaast leert u simpele berekeningen maken, de gegevens vormgeven en tabelgegevens weergeven in een grafiek.

Inhoud
In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De basis: het programma starten, een document openen en werkbladen, kolommen, rijen en cellen onderscheiden.
  • Getalnotatie: aangeven of het een geldbedrag, percentage of datum betreft. Cijfers achter de komma zetten en grote getallen noteren.
  • Rekenen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, en functies gebruiken om een berekening uit te voeren.
  • Grafieken: gegevens presenteren in een grafiek
  • Opmaak en weergave: de breedte van kolommen en de hoogte van rijen aanpassen. Tekst en cellen vormgeven en de juiste weergave gebruiken om af te drukken.

Benodigdheden
Om deze cursus goed te kunnen volgen hebt u de Nederlandse versie van het programma Excel 2019 of nieuwer nodig. Dit maakt deel uit van het kantoorpakket Office van Microsoft. Daarin zitten ook andere programma's, zoals Word voor tekstverwerking en PowerPoint voor diavoorstellingen. Het pakket is te koop via computerwinkels en winkels op internet. Goedkoop is het niet, de adviesprijs van Microsoft (de maker ervan) is 149 euro. Office is ook te gebruiken via een abonnement, dan beschikt u altijd over de laatste versie. Lees er meer over in het artikel 'Kiezen tussen Microsoft 365 en Office 2021'. Er is ook een gratis variant van Excel. Dit programma gebruikt u via internet. Lees er meer over in het artikel 'Beginnen met Excel Online'. Excel Online werkt op verschillende punten anders dan de versie die wij in deze cursus omschrijven. Gebruikt u de gratis variant, weet dan dat u bij elk onderdeel de mogelijkheid hebt om vragen te stellen als u vastloopt.

U leert het meest van de cursus door de lessen uit te proberen in Excel. Om het u gemakkelijker te maken hebben we daarvoor een oefenwerkmap beschikbaar: Oefenwerkmap Online Cursus.

Twee vensters naast elkaar
Tijdens het doen van de cursus kan het handig zijn twee vensters naast elkaar in beeld te brengen. Zie hoe u dit doet in de tip ‘Twee vensters naast elkaar’.

Vragen stellen

Komt u er tijdens het volgen van de cursus niet helemaal uit? Bij elk onderdeel in de cursus kunt u een vraag stellen aan een ondersteuner van SeniorWeb. Klik daarvoor op de link Stel een vraag. Deze staat onder elk onderdeel.

Cursussen in SeniorWeb Leslocaties
Met de SeniorWeb Online Cursussen leert u geheel zelfstandig en in uw eigen tempo op momenten dat het u uitkomt. Dit is niet voor iedereen de meest geschikte manier om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Misschien leert u liever samen met anderen en onder begeleiding van een docent? Dan is een cursus in één van de ruim vierhonderd SeniorWeb Leslocaties iets voor u. Op onze website kunt u eenvoudig kijken of er een leslocatie bij u in de buurt is.

Printversie in de SeniorWeb Webwinkel
Alle onderdelen van deze online cursus zijn af te drukken. Maar om het gemakkelijk te maken bieden we SeniorWeb-leden een volledig uitgeprinte cursus aan via onze webwinkel: Cursus - Starten met Excel

Meer informatie op de website
Op de website van SeniorWeb vindt u het onderwerp Word & Excel (Kies in het menu boven elke pagina Tips & Uitleg > Word & Excel). Hier vindt u tal van artikelen en tips over Excel. Bijvoorbeeld hoe u een adressenlijst maakt. Of een compleet huishoudboekje.

Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.