Menu Zoek

Sneltoetsen gebruiken op Mac

Laat de muis maar liggen, met sneltoetsen kunt u tijd en moeite besparen. De toetscombinaties maken het werken met de Mac-computer een stuk gemakkelijker!
Een sneltoets is een combinatie van toetsen die u op het toetsenbord indrukt. Hiermee geeft u de computer een opdracht. Iets waar u normaal een menu of de muis voor zou gebruiken. Door twee of drie toetsen tegelijkertijd in te drukken, voert u een handeling uit. Zo kunt u in een handomdraai bijvoorbeeld een tekst kopiëren of plakken. Sneltoetsen werken ook om programma's te gebruiken, documenten te openen en delen van macOS te gebruiken.

Werken met sneltoetsen heeft vele voordelen, bijvoorbeeld:

 • Veel sneltoetsen werken in meerdere programma's.
 • Sneltoetsen verminderen het muisgebruik en dat is goed voor uw handen, armen en polsen.
 • Sneltoetsen laten handelingen sneller verlopen. U kunt een tekst bijvoorbeeld kopiëren via het menu. Maar met de sneltoets Cmd+C gaat het veel sneller.

Het nadeel van sneltoetsen: u moet ze uit uw hoofd leren. Maar hoe vaker u een combinatie gebruikt, hoe makkelijker het wordt om die sneltoets zonder na te denken te gebruiken. Al doende leert men!

Sneltoetsen zijn heel makkelijk te gebruiken. We leggen het uit aan de hand van de sneltoets Cmd+C: druk op het toetsenbord de Cmd-toets in en blijf die toets ingedrukt houden. Druk vervolgens met een andere vinger de letter C in (niet de hoofdletter, gewoon de toets met de letter C). Zodra de functie is geactiveerd of de handeling is uitgevoerd, kunt u de toetsen loslaten. Het plusteken uit dit voorbeeld staat er alleen voor de duidelijkheid, u hoeft niet op de + te drukken. In deze video ziet u hoe het werkt:

Er zijn veel sneltoetsen en het kan lastig zijn ze te onthouden. Maar op een gegeven moment krijgt u favoriete sneltoetsen en hoeft u er niet meer over na te denken. Uw vingers onthouden de toetsen voor u, net als bij blind typen of bij pianospelen. Begin eens met wat sneltoetsen die u vaak kunt gebruiken.

Veelgebruikte sneltoetsen zijn:

 • Cmd+S: bestand tussentijds opslaan.
 • Cmd+A: alle items selecteren.
 • Cmd+C: geselecteerde item kopiëren.
 • Cmd+X: geselecteerde item knippen.
 • Cmd+V: geselecteerde item plakken.
 • Cmd+Z: actie ongedaan maken.
Bij Enter 58 (december 2012) vindt u een sneltoetstoren met daarop veelgebruikte sneltoetsen. Daarnaast heeft SeniorWeb handige lijstjes gemaakt met toetsen uit veelgebruikte programma's. Die zijn gebundeld in pdf-documenten. U kunt ze hieronder downloaden:

1. Sneltoetsen Apple Mac - Mac OS X & Finder
2. Sneltoetsen Office - Office 2007 en2010
3. Sneltoetsen internetbrowsers - IE 8, 9, 10, Chrome en Firefox
Sneltoetsen zijn te gebruiken op computers en laptops. Op tablets, zoals de iPad, werken ze niet. Die apparaten zijn niet ontworpen om met een toetsenbord te worden gebruikt. De bediening gaat door middel van aanraking, niet door toetscombinaties. Dat geldt ook als u een toetsenbord aansluit op uw tablet.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.