Menu Zoek

Hoe zit het met auteursrecht op internet?

Copyrights voor dummies

Het internet maakt het makkelijk om werk van iemand anders te gebruiken. Maar is dat eigenlijk toegestaan? Wat mag wel en niet met tekst, foto's en films op internet?

Plaatst u weleens een filmpje dat vrienden gemaakt hebben, op uw Facebookaccount? Of kopieert u een foto van internet om een tekst mooier te maken? Dat mag eigenlijk niet zomaar. Het een en ander is vastgelegd in het auteursrecht en die regels gelden ook voor internet. Het wordt ook wel Copyright © genoemd.

Wanneer iemand iets nieuws maakt, bijvoorbeeld een film, foto of tekst dan heeft diegene daar automatisch auteursrecht op. Zo is het werk beschermd. Anderen mogen het niet hergebruiken of publiceren zonder toestemming van de maker. Hierdoor kan iemand er ook zijn brood mee verdienen. Alleen de maker beslist wat er met zijn/haar werk gebeurt.

Waar ligt dan de scheidslijn tussen wel of niet gebruiken?

Dit gebruik is wel toegestaan:

  • Een foto, film of tekst waar u de rechten van hebt (u bent de maker, hebt rechten gekocht of hebt toestemming gekregen van de maker).
  • Materiaal dat rechtenvrij is.
  • Een citaat van een tekst.

Dit mag niet:

  • Zonder toestemming afbeeldingen, video's en muziek downloaden van het internet.
  • Zonder toestemming foto's van iemand anders op internet en sociale media plaatsen.

Het kan best lastig zijn om te ontdekken of iets rechtenvrij is. De meeste foto's op internet zijn niet rechtenvrij en zijn niet vrijelijk te gebruiken. Het is daarom goed opletten. Als iets niet rechtenvrij is, vraagt dit een hoop geregel met de maker. Dit is alleen handig als u iets heel erg graag wilt hebben en bereid bent om ervoor te betalen. Er zijn wel sites om gratis afbeeldingen te downloaden.

Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje:

Meer lezen over gratis plaatjes op internet? Lees ook onze tip 'Gratis plaatjes op internet'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.