Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 oktober 2019

Avast! Antivirus

Avast! Free is een gratis antivirusprogramma dat goed bekendstaat. Het biedt allerlei mogelijkheden om uw Windows-computer te beschermen tegen virussen.

Avast! is geschikt voor Windows Vista, 7, 8.1 en 10. Hoe u dit programma downloadt, leest u in 'Avast! Free Antivirus'.

Daarbij willen we u erop wijzen dat het niet wordt aanbevolen om gelijktijdig twee verschillende antivirusprogramma's te gebruiken. Als u al een ander antivirusprogramma gebruikt moet u dit eerst deïnstalleren voor u Avast! installeert. Meer daarover leest u in de tip 'Eén antivirusprogramma is genoeg'.

Nadat u de Avast! Antivirussoftware geïnstalleerd hebt, hoef u in principe niets meer te doen. Standaard is het programma zo ingesteld dat het uw computer continu bewaakt. Ook wordt uw computer eens in de zo veel tijd helemaal gescand op virussen. Het programma bevat wel een aantal opties, die we in dit artikel bespreken.

De opties die wij hieronder bespreken zijn te bekijken via het overzichtsvenster van Avast! Free Antivirus

U opent het programma bijvoorbeeld via het Systeemvak, rechts op de Taakbalk. Dubbelklik daar op het oranje pictogram met de letter A (naast het Windows-klokje). Als u het pictogram niet ziet, moet u mogelijk eerst op het witte driehoekje naast de Windows-klok klikken. Ook vindt u het programma in het Startmenu. Klik op de knop Starten > Alle programma's (Alle apps).

De gratis versie kunt u in eerste instantie 30 dagen gebruiken. Om een jaar gebruik te kunnen maken van het programma moet u zich registreren. In de volgende stappen laten we zien hoe dit moet.

Klik in het welkomstvenster van Avast! op Registreren.

Alvast! probeert u in de volgende stap te verleiden om een betaalde versie van het programma te gaan gebruiken. Let dus goed op dat u op de juiste knop klikt. Om gebruik te blijven maken van de gratis versie, klikt u op de grijze knop Selecteren onder 'Standaard bescherming' aan de linkerkant van het scherm.

201112_avast_gebruiken_1

Vul uw e-mailadres in en klik daarna op Registreren.

Alvast! probeert u nog extra producten te laten gebruiken. Deze hoeft u niet te gebruiken. Klik op Liever niet of op het witte kruisje in de bovenhoek.

201112_avast_gebruiken_2

Let altijd goed op als er ineens aanbiedingen verschijnen. Avast probeert u periodiek de betaalde versie te verkopen. Doorgaans gebeurt dit onder het mom van 'probeer het gratis'. Ga niet in op deze aanbiedingen, de gratis versie is voldoende.

Avast! Antivirus scant automatisch uw computer, maar u kunt dit ook handmatig doen. Wilt u snel controleren of alles nog goed is? Klik dan in het welkomstvenster op Slimme scan. Het is in de meeste situaties niet nodig om een handmatige scan uit te voeren. Een reden om dit wel te doen, is er onverwachte zaken gebeuren op uw computer. Denk aan vensters die u niet kunt thuisbrengen of gekke meldingen. Om uit te sluiten dat het een virus is, scant u in dat geval de computer handmatig.

Wilt u uitgebreider scannen of bijvoorbeeld een USB-stick scannen? In het menu treft u onder 'Scan' meer opties om uw computer te scannen.
 • Klik op Scan.
 • Klik op Scan voor virussen.
 • Naast 'snelle scan' staat een pijltje. Klik daarop om het keuzemenu te openen.
 • Om de gehele computer te scannen klikt u op Volledige systeemscan.
 • Wilt u de inhoud van een cd, dvd of USB-stick scannen, dan klikt u op Verwisselbare-mediascan.
 • Als u een specifieke map wilt scannen, klik dan op Te scannen map selecteren.
 • Een andere optie is nog de Opstartscan. Die begint direct wanneer de computer de volgende keer start.
Vertrouwt u een bepaald bestand of programma niet, dan kunt u dit programma als volgt scannen:
 • Ga naar het overzicht van de programma's die op de computer staan of blader naar het gewenste bestand.
 • Klik met de rechtermuisknop op het programma of bestand.
 • Daar staat een oranje bolletje met de tekst 'X scannen', waarbij X de naam van het programma of bestand is.
 • Klik op die optie om het bestand of programma te scannen. Het scanresultaat wordt apart getoond.
Als u op een verdachte site terechtkomt, zal Avast! u direct waarschuwen. Het gebruikt daarvoor technieken die geschikt zijn voor alle internetprogramma’s die op de markt zijn.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.