Zoeken
Menu Zoek

AVG: uw gratis virusscanner

AVG Free is een gratis antivirusprogramma voor Windows-computers. Antivirusprogramma's zijn onmisbaar om uw computer te beschermen tegen virussen en andere ongewenste software.
Het antivirusprogramma AVG is er in een betaalde en gratis versie. Wij gaan in dit artikel in op de gratis versie. Deze is geschikt voor Windows Vista, 7, 8/8.1 en 10. In het Software-artikel van SeniorWeb leest u hoe u AVG Free downloadt en installeert op uw computer. Daarbij willen we u erop wijzen dat het niet wordt aanbevolen om gelijktijdig twee verschillende antivirusprogramma's  te gebruiken. Meer daarover leest u in de tip ' Eén antivirusprogramma is genoeg '.

Een antivirusprogramma moet altijd beschikken over de laatste updates om zijn werk goed te kunnen doen. Hij moet nieuwe virussen namelijk kunnen herkennen. De updates voor AVG worden automatisch geïnstalleerd. Wilt u er echt zeker van zijn dat u over de laatste versie beschikt, dan kunt u het programma handmatig updaten. Klik in het hoofdvenster op Bescherming free. Een nieuw venster opent. Klik hier rechtsboven op Opties > Update. Het programma zal nu de updates uitvoeren.

 • Na installatie beschermt AVG uw pc tegen diverse bedreigingen. Naast het Windows-klokje, in het Systeemvak, staat het logo van het programma (een gekleurd vierkant). Klik eventueel op het witte driehoekje in het Systeemvak om het logo te zien. Dubbelklik op het logo om het overzichtsscherm te openen. 
 • U zult geregeld kleine meldingen ontvangen die even in beeld verschijnen rechtsonder. Daar hoeft u niet van te schrikken, het hoort bij het programma.  
 • In eerste instantie zal AVG waarschijnlijk verouderde informatie bevatten. Dat wordt automatisch bijgewerkt en geïnstalleerd.  
 • Na installatie moet uw systeem voor de eerste keer gescand worden. Klik op Bescherming free en in het volgende scherm op Nu scannen. Als u dit vergeet, krijgt u vanzelf een oproep tot scannen te zien, waarna u alsnog kunt scannen.

  201115_avg_gebruiken_1
 • De scan gaat direct van start. U kunt de voortgang zien in het rechterdeel van het overzichtsvenster. Het kan de eerste keer heel lang duren.

Na het scannen krijgt u een overzicht te zien van de resultaten. Als er geen virussen zijn aangetroffen, hoeft u verder geen actie te ondernemen. Mochten er wel problemen zijn gevonden, dan krijgt u daar een overzicht van te zien. U kunt er dan voor kiezen om de getroffen bestanden te verwijderen of in quarantaine te plaatsen. Dat is een tussenoplossing. Die optie gebruikt u als u zeker weet dat de genoemde bestanden geen virus bevatten.

Klik linksboven op de witte pijl in het grijze hokje om terug te keren naar het overzichtsscherm.

201115_avg_gebruiken_2

 

AVG geeft ook advies over de prestaties van uw computer. Af en toe zal er tijdens het computeren ineens een venstertje verschijnen met bijvoorbeeld de melding dat een bepaald programma veel geheugen gebruikt. U kunt die meldingen ter kennisgeving aannemen, maar ook het advies dat AVG geeft opvolgen. Dat is uw eigen keuze. Als u niet precies weet waar de melding over gaat, of u snapt niet wat de bedoeling is, dan kunt u die meldingen beter negeren.
In het hoofdvenster van AVG staat continu een proefversie van de betaalde variant van AVG in beeld. Als u erop klikt wordt deze proefversie gedownload en kunt u 30 dagen gratis gebruik maken van de betaalde diensten van AVG. Onder in het hoofdvenster ziet u dan over hoeveel dagen uw proefversie afloopt met een knop 'Nu kopen' ernaast. Het is echter niet nodig om over te stappen op de betaalde versie, de gratis versie biedt voldoende bescherming.

AVG zal voortaan uw computer beschermen tegen virussen. U hoeft daarvoor zelf geen handelingen te verrichten. Het is in de meeste situaties niet nodig om zelf een scan te starten. Een reden om dit wel te doen, is als er onverwachte zaken gebeuren op uw computer. Denk aan vensters die u niet kunt thuisbrengen of gekke meldingen. Om uit te sluiten dat het een virus is, start u in dat geval handmatig een scan.

Mogelijk krijgt u af en toe de melding dat de bestanden van AVG geactualiseerd moeten worden. Het is verstandig de instructies te volgen om dat te doen. Verder is er van u geen actie vereist. Ondanks de aanwezigheid van een antivirusprogramma, doet u er verstandig aan goed op te letten tijdens het internetten en niet zo maar bestanden aan te klikken of te downloaden als u niet precies weet wat het voor iets is of waar het vandaan komt.

Auteur: SeniorWeb
Gewijzigd: 20 november 2015
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
vdLeek.Th. op zondag 5 juli 2015 17:26: Uitstekende uitleg! Bij mij zijn al vele malen deze uitleg van informatie uitgeprint en hoop dit zo te kunnen houden! Hartelijk dank hiervoor ! Succes met uw verdere vernieuwing van Uw site cq presentatie hiervan, maar wel gemakkelijk houden! Groeten Th.vd.Leek.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 22 januari 2015 09:54: ik heb windows8.1dat was ik vergeten Henny
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 22 januari 2015 09:48: beste senior waarom zie ik geen snelkoppeling er staat voltooid maar ik zie niks groet Henny
avatar
jaimita op woensdag 16 april 2014 12:22: Ik heb naast AVG Internet security ook Malware bytes. Heb ik dit programma eigenlijk nodig. Ik heb Windows 7
avatar
fred612 op donderdag 24 januari 2013 16:47: AVG kan uw internet snelheid 50% verlagen
avatar
Majo op maandag 16 juli 2012 22:38: Heb ook al enige tijd AVG op mijn pc.Het GRATIS programma.Nu krijg ik steeds de melding dat ik het programma moet kopen.Ben ik niet van plan en wilde het gewoon van mijn PC verwijderen.Nou vergeet het maar.Wat ik ook probeer ,krijg het niet weg. DUS als je het mij vraagt ( VERVELEND PROGRAMMA ) EEN ONTEVREDEN GEBRUIKER
avatar
Jan.Koll op donderdag 12 januari 2012 11:46: Hoewel ik sterk voorstander ben van Avast! (dat sinds kort eindelijk ook door SeniorWeb wordt behandeld als aan te raden AV-software) moet ik melden dat AVG Free weliswaar fors beperkter bescherming biedt dan Avast! maar dat als je het bij de installatie goed instelt AVG Free wel enige e-mailbescherming zou bieden. Verder klopt het verhaal van wirtzzie helemaal voor AVG. Mijn waarneming is dat de gratis versie van Avast! geen 'uitgeklede' versie is maar dezelfde als die, waarvoor je een licentie kunt kopen. Dat is bij AVG kennelijk niet het geval.
avatar
robnijman op woensdag 11 januari 2012 13:09: Een zeer goede instuctie. Bedankt
avatar
gast op vrijdag 23 december 2011 17:58: Het is gratis.... maar of het ook goed is?? Ik vind de GRATIS versie geen goed programma. Deze versie is behoorlijk beperkt in zijn mogelijkheden. Kijk zelf maar eens op http://www.avg.com/nl-nl/free-antivirus-download U bent alleen beschermt tijdens het surfen. GEEN bescherming bij het overzetten van data naar uw computer (bv vanaf een usb stick GEEN bescherming bij het bekijken van een you tube filmpje GEEN bescherming bij email.(Dit kunt u gewoon op de site lezen) Ieder programma werkt vertragend dus dit ook. Het gebruikt nl capaciteit, die anders door een ander programma gebruikt kan worden. Dit hoeft overigens niet hinderlijk te zijn als er voldoende intern geheugen aanwezig is Dat deze versie prima spyware en span tegen houdt.. Volgens AGV zelf niet. Gebruikers kunne wel tevreden zijn. Waar zijn ze dan over tevreden. Doet het programma ook dat waarvan je denkt dat het zou moeten doen.... Tot slot. In automatiserings land is NIETS gratis. Ik wens alle lezers suc6 bij hun keuze
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 22 december 2011 13:34: Het artikel over AVG is niets mis mee en ook het programma AVG is goed te gebruiken voor de computer. Maar zou het niet zinvol zijn om bij dit soort publicaties ook een aantal goede alternatieven te noemen. Nu breng je mensen die AVG niet hebben aan het twijfelen en stappen dan over tot er weer een artikel over virusscanners verschijnt. Dit is geen kritiek, maar misschien iets om te overwegen. V.g. Ben Kooij Lidnr. 281594
avatar
J3ru3Lv2nAlt op vrijdag 16 december 2011 11:48: Wat ik belangrijk vind aan een goed AV-programma, is: automatisch updates binnenhalen en bij extra-snel altijd opnieuw opstarten voorstellen. Doet AVG dat ? Bovendien is mijn ervaring met andere AV-prog's, dat er bij het opstarten altijd wordt gescand. (Ik merk nu dat dat bij NORMAN vertragend werkt) Hoe zit dat bij AVG ? Is er verschil in de AVG-versie voor XP, VISTA en Win-7? Graag een reactie, Jeruël.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 15 december 2011 23:44: Gebruik AVG Free al jaren naar volle tevredenheid werkt uitstekend
avatar
Hankie op dinsdag 13 december 2011 22:32: Ook ik gebruik AVG Free al een aantal jaren naar volle tevredenheid.Als alles goed is ingesteld heb je er geen omkijken naar. Zowel op de laptop met XP als op de pc met W.7 werkt het prima.Dat dit programma je pc vertraagt heb ik nog nooit gemerkt, dat kan aan zoveel andere dingen liggen. En ja, AVG Free is echt free:dus gratis! En ja, het beschermt ook tegen spyware en spam. Dus iedereen kan het gerust downloaden en installeren. Zeker van de site van SeniorWeb.
avatar
lau790 op dinsdag 13 december 2011 15:07: HEEL GOED
avatar
wimduyvestijn op dinsdag 13 december 2011 11:17: Beschermt dit antivirus progam ook tegen Spyware en Spam? vr.gr. Rita Duyvestijn-Klein
avatar
BICDijkman op dinsdag 13 december 2011 00:30: Gebruik al jaren Avast als gratis virusscanner. Niet duidelijk is wat Avg voor heeft op Avast. Zou daar graag iets meer over willen weten. En bovendien: is het allemaal zo 'Free' ofwel 'gratis'? Ik heb al heel wat sites gezien met het woordje 'Free' waar later toch weer een -financieel- addertje onder het gras zat! Vr. groet Bernard Dijkman
avatar
koo012 op maandag 12 december 2011 19:07: Gebruik Avg Free al een aantal jaren en ben er heel erg tevreden over. Vr. groet Iet
avatar
koo012 op maandag 12 december 2011 19:02: Gebruik Avg Free al een aantal jaren en ben er heel erg tevreden over. Vr. groet Iet
avatar
Riekelt op maandag 12 december 2011 12:39: Ik gebruik de betaalde versie van AGV nl. AGV-internetsecurity.Die doet en kan veel meer dan de gratis versie. Dat je PC. trager wordt is het gevolg van te weinig intern geheugen. Ik kan rustig de hele computer laten scannen en tegelijk met andere programma's bezig zijn. Vr. groet, Riekelt de Boer.
avatar
HenkZ op zondag 11 december 2011 20:32: Alleen wordt er niet bij vermeld dat dit programma een flink aantal MB vermogen bedraagt, en je Pc behoorlijk vertraagd. Henkie5
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.