Zoeken
Menu Zoek

AVG: uw gratis virusscanner

AVG Free is een gratis antivirusprogramma voor Windows-computers. Antivirusprogramma's zijn onmisbaar om uw computer te beschermen tegen virussen en andere ongewenste software.
Het antivirusprogramma AVG is er in een betaalde en gratis versie. Wij gaan in dit artikel in op de gratis versie. Deze is geschikt voor Windows Vista, 7, 8/8.1 en 10. In het Software-artikel van SeniorWeb leest u hoe u AVG Free downloadt en installeert op uw computer. Daarbij willen we u erop wijzen dat het niet wordt aanbevolen om gelijktijdig twee verschillende antivirusprogramma's  te gebruiken. Meer daarover leest u in de tip ' Eén antivirusprogramma is genoeg '.

Een antivirusprogramma moet altijd beschikken over de laatste updates om zijn werk goed te kunnen doen. Hij moet nieuwe virussen namelijk kunnen herkennen. De updates voor AVG worden automatisch geïnstalleerd. Wilt u er echt zeker van zijn dat u over de laatste versie beschikt, dan kunt u het programma handmatig updaten. Klik in het hoofdvenster op Bescherming free. Een nieuw venster opent. Klik hier rechtsboven op Opties > Update. Het programma zal nu de updates uitvoeren.

  • Na installatie beschermt AVG uw pc tegen diverse bedreigingen. Naast het Windows-klokje, in het Systeemvak, staat het logo van het programma (een gekleurd vierkant). Klik eventueel op het witte driehoekje in het Systeemvak om het logo te zien. Dubbelklik op het logo om het overzichtsscherm te openen. 
  • U zult geregeld kleine meldingen ontvangen die even in beeld verschijnen rechtsonder. Daar hoeft u niet van te schrikken, het hoort bij het programma.  
  • In eerste instantie zal AVG waarschijnlijk verouderde informatie bevatten. Dat wordt automatisch bijgewerkt en geïnstalleerd.  
  • Na installatie moet uw systeem voor de eerste keer gescand worden. Klik op Bescherming free en in het volgende scherm op Nu scannen. Als u dit vergeet, krijgt u vanzelf een oproep tot scannen te zien, waarna u alsnog kunt scannen.

    201115_avg_gebruiken_1
  • De scan gaat direct van start. U kunt de voortgang zien in het rechterdeel van het overzichtsvenster. Het kan de eerste keer heel lang duren.

Na het scannen krijgt u een overzicht te zien van de resultaten. Als er geen virussen zijn aangetroffen, hoeft u verder geen actie te ondernemen. Mochten er wel problemen zijn gevonden, dan krijgt u daar een overzicht van te zien. U kunt er dan voor kiezen om de getroffen bestanden te verwijderen of in quarantaine te plaatsen. Dat is een tussenoplossing. Die optie gebruikt u als u zeker weet dat de genoemde bestanden geen virus bevatten.

Klik linksboven op de witte pijl in het grijze hokje om terug te keren naar het overzichtsscherm.

201115_avg_gebruiken_2

 

AVG geeft ook advies over de prestaties van uw computer. Af en toe zal er tijdens het computeren ineens een venstertje verschijnen met bijvoorbeeld de melding dat een bepaald programma veel geheugen gebruikt. U kunt die meldingen ter kennisgeving aannemen, maar ook het advies dat AVG geeft opvolgen. Dat is uw eigen keuze. Als u niet precies weet waar de melding over gaat, of u snapt niet wat de bedoeling is, dan kunt u die meldingen beter negeren.
In het hoofdvenster van AVG staat continu een proefversie van de betaalde variant van AVG in beeld. Als u erop klikt wordt deze proefversie gedownload en kunt u 30 dagen gratis gebruik maken van de betaalde diensten van AVG. Onder in het hoofdvenster ziet u dan over hoeveel dagen uw proefversie afloopt met een knop 'Nu kopen' ernaast. Het is echter niet nodig om over te stappen op de betaalde versie, de gratis versie biedt voldoende bescherming.

AVG zal voortaan uw computer beschermen tegen virussen. U hoeft daarvoor zelf geen handelingen te verrichten. Het is in de meeste situaties niet nodig om zelf een scan te starten. Een reden om dit wel te doen, is als er onverwachte zaken gebeuren op uw computer. Denk aan vensters die u niet kunt thuisbrengen of gekke meldingen. Om uit te sluiten dat het een virus is, start u in dat geval handmatig een scan.

Mogelijk krijgt u af en toe de melding dat de bestanden van AVG geactualiseerd moeten worden. Het is verstandig de instructies te volgen om dat te doen. Verder is er van u geen actie vereist. Ondanks de aanwezigheid van een antivirusprogramma, doet u er verstandig aan goed op te letten tijdens het internetten en niet zo maar bestanden aan te klikken of te downloaden als u niet precies weet wat het voor iets is of waar het vandaan komt.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.