Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 oktober 2019

Avira: gratis programma tegen virussen

Avira Free is een gratis antivirusprogramma voor Windows-computers. In dit artikel leest u hoe u het programma gebruikt.
Avira is een Nederlandstalig programma voor Windows Vista, 7, 8/8.1 en 10. Met de instructies uit dit artikel kunt u er prima mee aan de slag. SeniorWeb biedt ook AVG Free, Avast! en Microsoft Security Essentials aan. Ook die programma's vindt u in de rubriek Veiligheid. Het artikel 'Keuzehulp gratis virusscanners' helpt u kiezen voor het programma dat bij u past.
U kunt Avira downloaden via het Software-artikel op onze website. Daarin staat stap voor stap uitgelegd hoe u het programma op uw computer installeert. Daarbij willen we u erop wijzen dat het niet wordt aanbevolen om gelijktijdig twee verschillende antivirusprogramma's te gebruiken. Meer daarover leest u in de tip 'Eén antivirusprogramma is genoeg'.
Als u Avira net hebt geïnstalleerd, gaat het programma meteen aan de slag met de eerste scan. De bestanden worden bijgewerkt en actueel gemaakt, en daarna wordt uw computer gescand op virussen. U kunt de voortgang zien in het extra venster. Wanneer de scan is uitgevoerd, ziet u in een nieuw overzichtsvenster de scanuitkomsten. U kunt dit overzichtsvenster sluiten. Avira draait dan op de achtergrond mee op uw computer.
Avira beschermt voortaan uw computer en voert periodiek scans uit. U hoeft verder niets te doen. Omdat het een gratis programma is, zal de maker u af en toe ineens overvallen met een venster met een aanbieding. Om de betaalde versie gratis uit te proberen (trial for 30 days) of om te upgraden naar de betaalde versie. Die meldingen moet u negeren, want de gratis versie volstaat. U kunt ze sluiten met de knop Close/Sluiten .
Om het hoofdmenu van Avira te openen, dubbelklikt u op het kleine rode pictogram in het Systeemvak, naast het Windows-klokje. Ziet u geen rood plaatje? Klik dan eerst op de kleine witte driehoek links van de klok om alle pictogrammen te tonen.

In het overzichtsvenster ziet u alle mogelijkheden van het programma. U ziet de melding dat uw pc beschermd is (met het groene vinkje). Hieronder kunt u extra zaken installeren, zoals 'Software Updater'. Twijfelt u over één van de extra toepassingen? Klik dan op de desbetreffende toepassing voor extra informatie.

Klik op Antivirus om de verschillende functies van de virusscanner te zien. U kunt hier met de schuifvakjes eventueel zaken uitzetten zoals de Realtime Protection (live bescherming heel de dag en nacht). Maar dat is niet aan te bevelen.

Standaard staat Avira ingesteld om elke week uw computer te controleren. Dat is een prima instelling. Mocht uw computer niet aanstaan op dat moment, dan gaat de scan van start als u wel weer actief bent op de computer. U vindt de wekelijkse scan terug bij Antivirus > Scannen > Planner.
Geplande scans

Verder hoeft u niks te wijzigen aan het programma. Het haalt zelfstandig de nieuwste updates op van internet.
Als u klaar bent met het overzichtsvenster, dan klikt u rechtsboven in het venster op het witte kruisje in het rode hokje (of het zwarte kruisje, afhankelijk van uw versie van Windows) om het venster af te sluiten. Avira draait dan op de achtergrond mee.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.