Menu Zoek

Back-up maken Android-telefoon

Back-up maken AndroidRaak nooit meer gegevens kwijt met automatische back-up op een Android-apparaat. Want iedere Android-telefoon kan kapot gaan.

Het besturingssysteem Android is van Google. Daarom maakt het bedrijf back-ups van belangrijke gegevens van Android-telefoons op z'n eigen servers. Dat is geruststellend én praktisch. Vertrouwde bestanden en instellingen staan via Googles back-upmogelijkheid in een handomdraai op een nieuw toestel. Google maakt automatisch een back-up via wifi als het apparaat twee uur lang ongebruikt aan de oplader ligt. Dit slaat Google op:

  • Apps die zijn geïnstalleerd via Google Play
  • Foto's en video's
  • Sms'jes
  • Gespreksgeschiedenis
  • Apparaatinstellingen
  • Google-accountgegevens zoals Google Agenda en Gmail

Let op: hebt u een nieuw toestel? Zet het oude apparaat dan eerst uit en log daarna pas op het nieuwe in. Alleen dan stelt Google het nieuwe toestel op de manier hierboven in.

Zet de back-up aan op de volgende manier:

  • Open de app Instellingen.
  • Scrol naar beneden en tik op Google.
  • Tik op Back-up maken.
  • Zet de optie Back-up met Google One aan. Bij een gekleurd schuifje staat de optie al aan.
  • Onder de optie is het tijdstip van de laatste back-up zichtbaar. Er staat dan bijvoorbeeld '5 uur geleden 09:43'. Tik op Foto's en video's.
  • Zet de optie Back-up maken aan.
  • Is het schuifje gekleurd, dan staat de optie al aan. Tik linksboven op het pijltje om terug te keren naar het vorige scherm.
  • Scrol indien nodig verder naar beneden en tik op Google-accountgegevens.
  • Als het goed is staan alle opties (Agenda, Contacten, Documenten enzovoorts) aan. Is dat niet zo, zet ze dan aan.
  • Sluit de app Instellingen.

Het account is nu ingesteld. U hebt er verder geen omkijken meer naar: Google maakt automatisch regelmatig een back-up van uw gegevens.

Let op: voor een back-up moet de lader aangesloten zijn. Ook mag u het apparaat langer dan twee uur niet gebruiken. Daarom is het goed af en toe te checken wanneer de laatste back-up is gemaakt.

  • Open de app Instellingen.
  • Scrol naar beneden en tik op Google.
  • Tik op Back-up maken.
  • Onder 'Back-up met Google One' ziet u hoe lang het is geleden dat er een back-up is gemaakt. Maak handmatig een back-up als dat te lang geleden is: tik op Nu back-up maken.
De back-up start. Dit kan even duren. Ondertussen kunt u het toestel gerust wegleggen of iets anders op de telefoon gaan doen. De back-up gaat gewoon door.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.