Back-up maken op Android-apparaten
Het is op een Android-apparaat gelukkig gemakkelijk om een back-up te maken van de belangrijkste zaken. Want ook Android-apparaten kunnen kapot gaan.
Android Backup Service
Android is ontwikkeld door Google en ademt daarom ook Google. Dus heeft het bedrijf gezorgd dat belangrijke spullen worden opgeslagen op servers van Google. Dat is niet alleen geruststellend, het is ook praktisch. Koopt u een nieuw Android-apparaat dan hebt u via Googles back-upmogelijkheid in een handomdraai het toestel klaar voor gebruik. E-mail, gedownloade apps, wifi-wachtwoorden: ze worden allemaal overgezet. Google noemt dit de Android Backup Service. Dit is wat er wordt opgeslagen:
- Instellingen voor Google Agenda
- Wifi-netwerken en wachtwoorden
- Achtergronden voor het Startscherm
- Gmail-instellingen (e-mail en contacten)
- Apps die zijn geïnstalleerd via Google Play
- Scherminstellingen (helderheid en slaapstand)
- Taal- en invoerinstellingen
- Datum en tijd
- App-instellingen en -gegevens van derden (varieert per app)
Let op: wilt u een ander toestel gaan gebruiken? Zet het oude apparaat dan eerst uit voordat u op het nieuwe inlogt. Alleen dan worden alle bovenstaande instellingen toegepast op het nieuwe toestel.
Zet de Android Backup Service als volgt aan:
- Tik op Instellingen.
- Tik op Cloud en accounts (Android 7 en 8) of Accounts en back-up (Android 9 en 10).
- Tik op Back-up en herstel (Android 9 en 10)
- Zorg dat onder 'Google-account' de opties Back-up van mijn gegevens en Automatisch herstellen aanstaan. Dat is het geval als het schuifje achter deze opties blauw is. Is het schuifje grijs? Tik er dan op. Tik in Android 9 en 10 op Back-up van mijn gegevens en tik achter 'Uit' op het schuifje.
- Tik op Back-upaccount.
- Tik op uw account. Hebt u uw Google-account nog niet gekoppeld met uw telefoon, tik dan op Account toevoegen. Wij tikken op Account toevoegen.
- Voer indien gevraagd de pincode van het apparaat in en tik op Volgende.
- Hebt u nog geen account, tik dan op Account maken. Hebt u wel al een account, tik dan op het vak met de tekst 'E-mailadres of telefoonnummer' en vul e-mailadres in. Wij hebben al een account en vullen ons e-mailadres in.
- Tik op Volgende.
- Vul het wachtwoord van uw Google-account in.
- Tik op Volgende.
- Tik op OK.
Het account is nu ingesteld. U hebt er verder geen omkijken meer naar: automatisch worden uw gegevens voortdurend bijgewerkt.
Back-up van foto’s en video’s
De Android Backup Service maakt géén kopie van uw foto's en video's. Gelukkig doet de standaardapp Foto's dat wel!
- Open de app Google Foto's door erop te tikken.
- Tik in de rechterbovenhoek op Menu (een rondje met uw eigen foto of initialen).
- Selecteer Instellingen (*zie opmerking hieronder).
- Tik op Back-up en synchronisatie.
- Controleer of deze optie aanstaat. Ziet u achter 'Back-up en synchronisatie' een blauw schuifje, dan staat de optie aan. Ziet u dit niet en is het schuifje grijs, sleep dan het schuifje naar rechts. Ziet u niet de optie 'Back-up en synchronisatie', dan staat onder 'Back-up' het woord 'Aan'. Ziet u het woord 'Uit' staan, tik dan op het schuifbalkje.
Uw apparaat bewaart nu een kopie van uw foto's op internet. U kunt ze daar ook bekijken als u inlogt met uw Google-account:
*Opmerking: ziet u de optie Instellingen niet? Dan werkt u met een verouderde versie van de app Foto's. Ga naar de Play Store om de nieuwe versie te installeren.
Back-up maken van WhatsApp
WhatsApp, de app die we allemaal gebruiken op onze smartphone. En waarvan we de gesprekken niet kwijt willen raken. Op Android-apparaten kunt u de gesprekken in WhatsApp kopiëren naar Google. Ook hiervoor geldt dat u op een nieuwe telefoon uw 'appjes' snel hebt overgezet dankzij deze back-up. Lees in de tip 'Back-up maken van WhatsApp-gesprekken', hoe het werkt.
Back-up terug- of overzetten
Mocht u het ooit nodig hebben dan is een back-up heel eenvoudig terug te zetten.
- Een nieuw apparaat: zet het oude apparaat uit, verwijder indien van toepassing de simkaart en plaats die in het nieuwe toestel. Zet het nieuwe toestel aan en log in met uw Google-account. Alle gegevens worden nu overgezet.
- Het huidige apparaat: zet het terug naar de fabrieksinstellingen. Log daarna in met uw Google-account. Alle gegevens worden nu overgezet.
De WhatsApp-berichten moet u apart overzetten. Hoe dat moet leest u in de tip 'WhatsApp-gesprekken behouden op een nieuwe telefoon'.