SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Bestanden ordenen in Windows 10

Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt u uzelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om uw bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische naam en u maakt het uzelf een stuk gemakkelijker de volgende keer.

In dit artikel bespreken we hoe u bestanden ordent op een computer met Windows 10. Hebt u Windows 7? Lees dan het artikel 'Bestanden ordenen in Windows 7'.

De eerste handeling is structuur aanbrengen in de map 'Documenten'. Dit is de standaardplek waarin u uw documenten, bijvoorbeeld Word- of Excelbestanden, opslaat. U kunt hier naar eigen inzicht mappen voor aanmaken. U hebt de structuur daarmee zelf in de hand.
U brengt uw documenten in enkele stappen op orde. Wij doorlopen daarvoor de volgende twee stappen:

 • Bedenk een mapstructuur.
 • Maak een nieuwe map.

Het is belangrijk vooraf te bedenken welke mappen u nodig hebt om uw bestanden in te ordenen. Dit verschilt per persoon. U kunt denken aan mappen als Correspondentie, Geldzaken, Familie. Dit worden de mappen waarin u alle relevante documenten gaat opslaan.

Schrijf de mappen die u wilt gaan aanmaken op. Bedenk ook dat u in een map weer een submap kunt aanmaken, bijvoorbeeld een map SeniorWeb ín de map Correspondentie. Als u eruit bent welke mappen u nodig hebt om uw documenten in te ordenen, is het tijd om deze mappen daadwerkelijk aan te maken.

We openen eerst de standaardmap en maken daarna een nieuwe map aan.

 • Linksonder op de taakbalk ziet u een map staan. Dit is de Verkenner. Klik op de map en de Verkenner opent.
 • Klik links op Documenten. Hierin kunt u al uw documenten opslaan.
 • Zorg dat u geen enkele map geselecteerd hebt. Klik voor de zekerheid even op een leeg plekje binnen de rechterhelft van de Verkenner.
 • Klik op datzelfde lege plekje met uw rechtermuisknop en kies voor Nieuw > Map of klik op het tabblad Start > Nieuwe Map.
  161115_bestanden_ordenen_1
 • Typ nu de naam die u de map wilt geven. Bijvoorbeeld Correspondentie.
 • Druk op de Enter-toets en u hebt een nieuwe map aangemaakt.
 • Mocht u de naam van de map willen wijzigen, klik dan met de rechtermuisknop op de map en klik vervolgens op Naam wijzigen. U kunt dan een andere naam typen.

U maakt op dezelfde manier een map ín een map aan. Bijvoorbeeld de map SeniorWeb in de map Correspondentie. U opent dan eerst de map Correspondentie door daar in de rechterhelft van de Verkenner dubbel op te klikken.

U herhaalt deze stap totdat u naar uw zin voldoende mappen hebt om al uw documenten in te sorteren.

Nu is het tijd om uw huidige bestanden, die bijvoorbeeld op uw Bureaublad staan, te verplaatsen naar de goede map. Daarvoor is het belangrijk dat u de bestanden niet geopend hebt. Mocht u ze wel geopend hebben, sluit ze dan af en zorg dat programma’s als Word ook afgesloten zijn.
Voor het verplaatsen van een bestand knipt u eerst het bestand weg van de plek waar het staat en vervolgens plakt u het in de juiste map. In de volgende stap leest u hoe u dat doet.
 • Klik op het bestand dat u wilt verplaatsen.
 • Klik in het tabblad 'Start' op Knippen.

  161115_bestanden_ordenen_2

Als u nog een beetje onzeker bent over het verplaatsen door middel van knippen en plakken, kunt u er ook voor kiezen nu eerst op Kopiëren te klikken. Dan verwijdert u dit bestand later (u ziet de optie Verwijderen ook staan) als u er zeker van bent dat het gekopieerde bestand op de goede nieuwe plek staat.

 • Open nu de map Documenten weer. Als het goed is, staat dit nog open in uw Taakbalk.
 • Dubbelklik op de map waar u het bestand in wilt plaatsen, bijvoorbeeld Correspondentie.
 • Klik in het tabblad 'Start' op Plakken. Het door u gekozen bestand is nu verplaatst naar de juiste map.

  161115_bestanden_ordenen_3

Herhaal Stap 3 en Stap 4 net zo lang tot u al uw bestanden hebt verplaatst naar de juiste map in de Verkenner. U hebt dan alle bestanden overzichtelijk gesorteerd.

Dit systeem werkt natuurlijk alleen als u voortaan al uw documenten in de juiste mappen opslaat. Uw Bureaublad en de map Documenten blijven dan steeds op orde.

Het makkelijkste doet u dat op deze manier:

 • Sla een nieuw bestand altijd direct op.
 • Selecteer de juiste map.
 • Geef het bestand een duidelijke naam.

Deze stappen lichten wij hieronder verder toe.

Wij laten u in dit voorbeeld zien hoe u een nieuw bestand opslaat vanuit Word.

 • Open Word.
 • Klik op Leeg document.
 • Klik in het Lint op Bestand > Opslaan als. U kiest dus niet voor het reguliere Opslaan, maar voor Opslaan als.
 • U ziet nu dat u ervoor kunt kiezen het document op OneDrive op te slaan of op uw computer. OneDrive is de online dienst van Microsoft om documenten op te slaan en te bewerken. Wij willen het document op de computer opslaan. Wanneer Computer niet standaard geselecteerd staat, klikt u eerst op Computer of Deze pc.
 • Klik vervolgens op Bladeren om de juiste map te selecteren.

U ziet dat het venster ‘Opslaan als’ opent met daarin de mappen van uw harde schijf.

Bovenin kunt u zien welke map geselecteerd staat om het document in op te slaan. Is dit niet de juiste map. Klik dan links op Documenten.
Binnen Documenten kiest u de juiste map door deze te selecteren, klik bijvoorbeeld op Familie en daarna te klikken op Openen.

Tip: het venster 'Opslaan als' opent bijvoorbeeld ook als u een bijlage uit een e-mail op wilt slaan. Dan kunt u deze stappen ook volgen.

 • Klik in het veld achter ‘Bestandsnaam’.
 • Haal de tekst weg die er staat. Bijvoorbeeld door met de muisaanwijzer achter de tekst te gaan staan en de Backspace-toets in te drukken.
 • Typ een duidelijke naam voor het bestand.
 • Klik op Opslaan.

Klik tijdens het werken aan het bestand af en toe op Bestand > Opslaan (sneltoets Ctrl+S) om tussentijds uw werk op te slaan. Dat doet u ook vlak voordat u het bestand afsluit. Nu hebt u de laatste versie van uw document op de juiste plek opgeslagen.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.