Betalen met AfterPay
AfterPay is een betaaldienst waarmee klanten na ontvangst van het product kunnen betalen. Hoe werkt het en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?
Wat is AfterPay?
Veel webshops accepteren tegenwoordig AfterPay als betaalmethode. Klanten hoeven een bestelling dan pas achteraf te betalen. Ze kunnen eerst onderzoeken of de aankoop bevalt. Wie het product terugstuurt, betaalt niks. AfterPay is een tussenpartij. Consumenten betalen de openstaande factuur aan AfterPay, waarna de betaaldienst het bedrag aan de webwinkel uitkeert.
Winkels met Afterpay
Niet alle webwinkels accepteren AfterPay als betaalmethode. Coolblue, Amazon.nl en Bol.com ondersteunen het bijvoorbeeld niet. Allerlei andere bekende online verkoopadressen zijn wel bij AfterPay aangesloten. Denk aan Fonq, Decathlon, Intertoys, Blokker, Xenos, Praxis, Pets Place en Lucardi. Verder ondersteunen opvallend veel kledingwinkels deze betaaldienst, waaronder The Sting, Scapino, WE, Shoeby en Zeeman.
Hoe werkt Afterpay?
Afrekenen met AfterPay is simpel. Voeg de beoogde producten aan het winkelmandje toe en kies tijdens het bestelproces AfterPay als betaalmethode. Consumenten vullen hun persoonlijke gegevens in en ronden de bestelling af. Sommige webwinkels brengen wel extra kosten voor AfterPay in rekening. Zo voegt Intertoys een bedrag van 1,85 euro aan de factuur toe.
AfterPay moet de bestelling altijd eerst goedkeuren. Mensen die in de schuldsanering zitten of onder bewind staan, kunnen meestal niet achteraf betalen. En wie voor het eerst via AfterPay betaalt, kan nog geen hoge bedragen afrekenen. AfterPay keurt ruim negentig procent van alle aanvragen goed.
Factuur via e-mail
Als de bestelde producten op het woonadres zijn afgeleverd, ontvangt de klant na enkele dagen een AfterPay-factuur. Dat gebeurt per e-mail. Consumenten krijgen veertien dagen de tijd om het gevraagde bedrag over te maken. Een voordeel is dat retouren dan meestal al door de webwinkel zijn verwerkt. Mensen betalen dus alleen goederen die ze definitief kopen.
Het afrekenen van een AfterPay-factuur kan via een iDEAL-transactie of handmatige bankoverschrijving. In dat laatste geval dient de klant een AfterPay-kenmerk op te geven. In de factuur staat precies hoe de betaling werkt.
AfterPay-app
Nepmails AfterPay
De meeste mensen kennen die misleidende nepmails van banken inmiddels wel. Fraudeurs misbruiken ook de naam van AfterPay voor hun valse e-mails en sms’jes. In zo’n bericht staat bijvoorbeeld dat iemand via uw AfterPay-account een product heeft besteld. Via een link zou u deze bestelling dan ongedaan kunnen maken. Trap daar niet in en klik nooit op een dergelijke link. Vertrouwt u een e-mail of sms-bericht niet? Neem dan contact op met de klantendienst van AfterPay.