U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Beginnen met internetbankieren

Artikel

Regel bankzaken gemakkelijk thuis op de computer, telefoon of tablet. Begin daarvoor met internetbankieren bij uw bank.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,2 / 5 (9 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 10 jul 2023

Wat is internetbankieren?

De naam zegt het al. Internetbankieren is bankzaken regelen via het internet. Van het bekijken van het saldo op de rekening tot het overmaken van geld, het gaat allemaal digitaal. De acceptgiro of vaak moeten pinnen is daardoor verleden tijd.

Benodigdheden

Alle grote banken in Nederland bieden de mogelijkheid om te internetbankieren. U vraagt dat aan bij de bank. Die stuurt daarna inloggegevens op. Hiermee hebt u voortaan toegang tot de website van de bank en uw bankgegevens. Daarnaast krijgt u in sommige gevallen een kaartlezer. Dit is een apparaatje dat codes genereert voor extra beveiliging. Dit is nodig om bijvoorbeeld geld over te maken. Als u ook gebruik gaat maken van mobiel bankieren (verderop in het artikel uitgelegd), dan is meestal geen kaartlezer meer nodig. Het identificeren gaat dan via de speciale app op de telefoon of tablet.

Veiligheid

Veel mensen maken dagelijks gebruik van internetbankieren. Dat maakt het voor internetcriminelen interessant om zich hierop te richten. Gelukkig is internetbankieren in Nederland zeer goed beveiligd. De banken zorgen voor een veilige uitvoering van transacties en een veilige verbinding. Daarnaast doen ze aan fraudedetectie en verstoren ze virussen van internetcriminelen. Mede door deze maatregelen valt de schade door internetcriminaliteit mee. 

Maar de verantwoordelijkheid om veilig te internetbankieren ligt niet alleen bij de banken. Ook de gebruikers kunnen helpen om het veilig te houden. Lees hoe u hieraan bijdraagt in het artikel ‘Veilig internetbankieren: wat u moet doen?’.

Veiligheid app

Banken bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid om te bankieren via een smartphone of tablet. Dat noemen we vaak mobiel bankieren. Daarvoor is een speciale app van de bank nodig. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is zo’n bankier-app uitermate veilig. Het is zelfs veiliger dan internetbankieren op de pc.

Op de eerste plaats moet de gebruiker de app openen met met een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Op de tweede plaats verloopt al het bankverkeer via de app. Dit verkeer is versleuteld. Daardoor kan niemand het dataverkeer onderscheppen. Steelt iemand het toestel of verliest  u het, blokkeer dan eenvoudig de toegang tot de app. Dat kan vaak online via internetbankieren of door de bank te bellen. 

Bankieren via website

Hebt u een bankrekening bij ING, Rabobank, SNS of ABN AMRO? Start dan aan de hand van artikelen van SeniorWeb met online bankieren. Bekijk het artikel over uw bank:

Bankieren via app

Wilt u mobiel bankieren op een smartphone of tablet? Lees dan het artikel over de app van uw bank:

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven