SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

ING internetbankieren

0102-ing-breed.png

Bank en verzekeraar ING heeft meer dan vijf miljoen klanten. De meeste klanten gebruiken de website Mijn ING om te internetbankieren. Lees hier hoe u internetbankiert bij de ING.

Alle ING-klanten, dus ook de klanten van de voormalige Postbank, internetbankieren via dezelfde site: Mijn ING. De manier waarop zij digitaal bankieren is vrijwel hetzelfde, alleen het inloggen en de beveiliging zijn anders. De site wordt periodiek aangepast om nieuwe diensten en functies aan te bieden.

ING heeft grofweg twee methodes om betalingen van het internetbankieren te versturen: door het invullen van een zogeheten TAN-code, of door de betalingen die u invoert op de computer te versturen via de app van ING op de smartphone. Deze laatste methode werkt heel soepel, mits u de app van ING gebruikt en uw smartphone bij de hand hebt.

TAN-codes bestaan bij ING al sinds jaar en dag. Vroeger werden ze op papieren lijsten verstuurd naar klanten. Tegenwoordig bestaat die optie nog steeds. Maar veiliger is het om de TAN-code naar de mobiele telefoon te laten sturen. Per verzending van een of meer betalingen ontvangt u dan een sms met de TAN-code erin. Deze is eenmalig te gebruiken.

ING maakte begin 2018 bekend te gaan stoppen met de TAN-codes. De meeste klanten zullen overstappen op de app om betalingen goed te keuren. Voor klanten die de app niet willen of kunnen gebruiken, wordt een oplossing gezocht.

Als u wilt beginnen met internetbankieren bij de ING hebt u enkele gegevens nodig die u kunt aanvragen via de website van ING. Het gebruik van Mijn ING is gratis voor particulieren. U betaalt dus geen abonnementskosten of eenmalige kosten. Zakelijke klanten betalen wel voor het internetbankieren.

Let op! Mijn ING beveelt de volgende besturingssystemen en internetprogramma's aan:

 • Windows 10 + Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox
 • MacOS 10.10 + Safari, Google Chrome of Firefox (laatste vrijgegeven versie)

Op andere besturingssystemen en in andere browsers kan het zijn dat bepaalde functies niet (goed) werken.

Volg deze stappen om in te loggen op Mijn ING:

 • Ga naar https://mijn.ing.nl
 • U komt nu op het inlogscherm van Mijn ING. Daar klogt u in met een gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Voer in het veld 'Gebruikersnaam' uw gebruikersnaam in. Deze hebt u per post ontvangen van de ING. Na de eerste keer inloggen kunt u uw gebruikersnaam in Mijn ING aanpassen, als u dat wenst. Als u uw gebruikersnaam hebt aangepast, moet u in het vervolg altijd uw zelfgekozen gebruikersnaam invoeren.
 • Dan voert u uw wachtwoord in. Hiervoor geldt hetzelfde.
 • Klik dan op Inloggen.

Inloggen bij internetbankieren van ING

U bent nu ingelogd. Deze handeling voert u elke keer uit als u inlogt op Mijn ING. Uw gebruikersnaam kan worden bewaard op uw computer, als u het daarvoor bestemde hokje in het inlogscherm aanvinkt. Uw wachtwoord wordt doorgaans niet opgeslagen, dat moet u elke keer handmatig invoeren.

Na het inloggen komt u op het hoofdscherm van Mijn ING. Dit is in 2018 vernieuwd en is veel simpeler en minder druk geworden. Midden in beeld staan de rekeningen die u hebt bij ING met de namen, het rekeningnummer en rechts het actuele saldo. Verder naar beneden staan de eventuele spaarrekeningen die u hebt. In de linkerbalk staan enkele opties.  

Het vernieuwde overzichtsscherm van Mijn ING

 

De meest voorkomende handeling via internetbankieren is een overschrijving doen. Hiervoor klikt u rechts in beeld op de knop Overschrijven . Hierop gaan we verderop in dit artikel uitgebreider in.

Klik op een rekening om de bij- en afschrijvingen te zien. Boven de mutaties staat een zoekbalk. Hiermee zoekt u naar speciale af- en bijschrijvingen. De nieuwe functie 'Kijk vooruit' geeft u een beeld van welke afschrijvingen en betalingen er te verwachten zijn. Het systeem baseert zich op terugkerende mutaties. Om die reden is het niet vreselijk betrouwbaar als u echt zeker wilt weten wat eraan komt aan uitgaven en inkomsten.

Het overzicht van alle mutaties op een rekening

Na het intypen van een zoekopdracht in de balk verschijnen er treffers tot een paar maanden terug. Wilt u verder terugzoeken of uitgebreider zoeken, dan klik u op Bekijk alle resultaten. Er komt dan een optie in beeld om nauwkeuriger te zoeken.

Uitgebreider zoeken via Mijn ING

 

Het doen van overschrijvingen is een activiteit die voor veel mensen vaak terugkomt. Klik dan op de knop rechts in beeld:  De knop Overschrijven in Mijn ING

Er verschijnt een soort tabel waarbinnen u de gegevens kunt invoeren, zoals het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde.

Een overschrijving invullen bij Mijn ING

 • Vul alles in, en zet eventueel een mededeling in het bijbehorende vak.
 • Onderin bij 'Uitvoeren' kunt u aangeven of de betaling eenmalig is of vaker moet worden gedaan, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. 
 • Als u nog een andere opdracht wilt aanmaken, klikt u op Opslaan, nieuwe overschrijving. U krijgt dan weer een 'leeg' formulier te zien.
 • Als u klaar bent, klikt u op Verstuur. Daarvoor moet u een stukje naar beneden scrollen.
 • Er komt een melding dat de betaling gereedstaat in de app. Start de app op uw telefoon en volg de instructies.
 • Gebruikt u de app niet? Volg dan de instructies in beeld en vul zo nodig de TAN-code in die u via sms hebt gekregen of die op uw papieren lijst staan.

Hebt u meerdere opdrachten ingepland? Dan krijgt u een overzicht te zien, de zogeheten Verzendlijst. Vink alle opdrachten aan en klik op Verstuur.

Wilt u de Verzendlijst op een ander moment inzien? Klik dan links in beeld op Opdrachten. U ziet een overzicht van de betaalopdrachten. Klik op een opdracht om meer informatie te zien. Klik op Verwijderen om een overschrijving in te trekken.

Na het internetbankieren moet u uitloggen. Klik rechtsboven op de grijze knop Uitloggen. U wordt nu uitgelogd op Mijn ING.
Meer informatie over het internetbankieren vindt u op de ING-site. De ING promoot het gebruik van de TAN-code via de mobiele telefoon (en de app) boven de lijsten met codes omdat die kunnen kwijtraken of worden gestolen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.