Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Rabo internetbankieren

Wie een rekening heeft bij de Rabobank, kan zijn rekeningen online beheren.
Wilt u beginnen met Rabo Internetbankieren, dan kunt u dit aanvragen via de website van de Rabobank. Het is gratis bij veel Rabobank-pakketten, zoals een Rabo Totaal-, Basis- of Directpakket. U kunt Rabo Internetbankieren ook via de telefoon aanvragen. Bel hiervoor met uw lokale Rabobank.

De Rabo Scanner is een apparaatje om in te loggen bij Rabo Internetbankieren. Samen met uw pincode en pinpas zorgt het apparaatje voor een veilige inlogprocedure.

Voor mensen met een visuele beperking is er de Random Reader Comfort, die groter is en alles kan voorlezen. De Random Reader Comfort kunt u aanvragen bij uw Rabobank-kantoor.

En vindt u de Rabo Scanner wat glad? Daarvoor is de Rabo Scanner Grip, een plastic sticker voor op het apparaatje. Het biedt ondersteuning bij het indrukken van de toetsen van de Rabo Scanner. Vraag het gratis aan bij Rabobank.

Om in te loggen hebt u uw bankpas en Rabo Scanner nodig. Vervolgens logt u zo in bij Rabo Internetbankieren:

 • Ga naar de website van de Rabobank: www.rabobank.nl.
 • Klik rechtsboven op Inloggen.
 • U komt in een inlogscherm. Volg de aanwijzingen die u ziet op het beeldscherm van de computer en op uw Rabo Scanner en klik tot slot op Inloggen.

Lees meer informatie over hoe u de Rabo Scanner gebruikt.

Nu komt u in het overzichtsscherm van Rabo Internetbankieren. Waarschijnlijk wilt u uw saldo bekijken of een betaling doen. Het saldo op uw rekening(en) ziet u al staan in het overzichtsscherm. Klik vervolgens op een rekening om een overzicht te zien van alle overboekingen naar en van die rekening.

U ziet nu een overzicht van al uw laatste betalingen en stortingen van de afgelopen tijd. Om terug te gaan naar het overzicht van uw rekeningen, klikt u op Mijn overzicht.
Terug naar het overzicht

Wilt u geld overmaken van uw betaalrekening naar de rekening van iemand anders, klik dan onder 'Mijn overzicht' op Overboeken .
Geld overboeken

Er verschijnt een scherm waarin u alle gegevens kunt invullen: het bedrag dat u wilt overmaken, aan wie, en wanneer de overboeking moet plaatsvinden. Ook kunt u een omschrijving invullen van de betaling of een betalingskenmerk invullen in het geval van een acceptgiro.

 • Bovenaan staat de rekening waarvan geld wordt afgeboekt. Klik eventueel op het pijltje naar beneden om een andere rekening te kiezen.
 • Vul onder 'Bedrag' het bedrag in dat u wilt overmaken.
 • Onder 'Naam begunstigde' vult u in naar wie u geld wilt overmaken. Als u al vaker naar iemand geld hebt overgeboekt, verschijnt de naam tijdens het typen in beeld. Klik hierop. Als u geld over wilt maken naar een eigen rekening, bijvoorbeeld een spaarrekening, klikt u op het pictogram van het adresboek. Vervolgens klikt u op de gewenste rekening onder 'Eigen rekening'
 • Onder 'Rekeningnummer (IBAN) begunstigde' vult u het rekeningnummer in van de persoon naar wie u geld wilt overboeken.
 • Onder 'Omschrijving' kunt u aangeven waarom u geld overboekt, bijvoorbeeld 'Etentje'.
 • U kunt de verzenddatum van de opdracht aanpassen door een datum in te vullen bij 'Uitvoerdatum'. De overboeking wordt dan klaargezet in 'Te verzenden opdrachten' en op de gekozen datum verwerkt. U kunt hem tot aan de uitvoerdatum wijzigen of intrekken. Vult u geen datum in, dan wordt de opdracht direct uitgevoerd.
 • U kunt bij 'Periode' aangeven of de betaling vaker zal voorkomen. U kunt kiezen of dit bijvoorbeeld wekelijks is of maandelijks. Standaard staat hier ingevuld 'Eenmalig'.
 • Als u een acceptgiro wilt betalen, vergeet dan niet het betalingskenmerk in te vullen.

Overboeken

Hebt u alles ingevuld, dan klikt u op Volgende. Vervolgens hebt u verschillende opties:

 • U klikt op Ondertekenen met Rabo Scanner om de betaalopdracht direct te verzenden.
 • U klikt op Opslaan, nieuwe opdracht om na deze betaalopdracht nog een betaling te doen. Hierna kiest u voor Opslaan, ga naar verzenden > [aantal] opdrachten verzenden om de betaalopdracht te verzenden.

U gaat nu uw betaalopdrachten definitief verzenden. U pakt de Rabo Scanner en de bankpas er weer bij en volgt de aanwijzingen op het scherm. Klik tot slot op Ondertekenen en de betaalopdrachten zijn verstuurd.

Als u klaar bent met internetbankieren, moet u uitloggen. Dit doet u door rechtsboven te klikken op Uitloggen .
Op de website Steffie wordt internetbankieren met de Rabobank op een leuke en simpele manier uitgelegd. U kunt er zelfs oefenen met inloggen en betalen. U vindt het onderdeel hier: Steffie: internetbankieren.

Klik in Rabo Internetbankieren op uw rekening. Hier staan nog een paar functies die van pas kunnen komen:

 • Geagendeerd: overzicht van betalingen die in de toekomst plaatsvinden.
 • Download transacties / afschrift: de betaalgegevens naar uw pc halen. Vink het formaat Rabobank aan als u de gegevens in een boekhoudprogramma wilt importeren.
 • Te verzenden opdrachten: overzicht van betaalopdrachten die nog verzonden moeten worden.

Ook de gegevens van andere Rabobank-producten kunt u inzien en wijzigen via de Rabobank-internetbankierwebsite.

 • Voor meer informatie over het regelen van pensioen, klikt u op Pensioen.
 • Hebt u een hypotheek, belegging of lening bij de Rabobank, dan kunt u uw gegevens inzien door na het inloggen te klikken op Hypotheken, Beleggen of Lenen.
 • Autoverzekering of Aansprakelijkheidsverzekering nodig? Klik op Verzekeringen.

In dit artikel hebt u de basis van internetbankieren bij de Rabobank geleerd en kennisgemaakt met enkele handige functies.

Ging het te snel, of wilt u meer weten? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Door de samenwerking tussen SeniorWeb en de Rabobank kunt u in veel SeniorWeb Leslocaties in het land een cursus Rabobank-internetbankieren volgen.
 • Steffie geeft in duidelijke taal uitleg over pinnen, chippen en internetbankieren.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.