Menu Zoek

Betalen op internet

Betalen op internet kan op veel manieren. In Nederland is iDEAL de standaard geworden. De betaling verloopt dan via internetbankieren bij uw eigen bank. Voor kleine bedragen en betalingen naar het buitenland zijn alternatieve methoden voorhanden. Ook als u niet bankiert via internet, zult u een andere methode moeten gebruiken.

Wie koopt op internet hoeft lang niet altijd meteen te betalen. Er zijn nog altijd webwinkels die klanten desgewenst een 'ouderwetse' acceptgirokaart toesturen. Voorbeelden zijn Wehkamp en Bol.com. De klant kan vervolgens zelf kiezen of hij de acceptgiro via internetbankieren betaalt of in een envelop naar zijn bank stuurt.

De voor- en nadelen van de acceptgirokaart:

+ veilig
+ vertrouwd
+ u betaalt pas als u het product heeft ontvangen
+ als u besluit het product terug te sturen, hoeft u geen moeite te doen om uw geld terug te krijgen

- u moet achteraf een extra handeling doen

Voor mensen die internetbankieren is iDEAL de handigste online betaalmethode. Talloze webwinkels bieden deze methode aan. Na het plaatsen van uw bestelling, kiest u in de webwinkel voor iDEAL. Vervolgens selecteert u uw eigen bank. IDEAL is mogelijk wanneer u bankiert bij ABN AMRO, ING, Rabobank, bunq, Van Lanschot, SNS, ASN Bank, RegioBank, Knab, Moneyou of Triodos Bank.

Nadat u uw eigen bank hebt gekozen, komt u terecht op het inlogscherm van internetbankieren bij de betreffende bank. U logt in en vervolgens verschijnt de factuur die u moet betalen, compleet met het bedrag en het rekeningnummer van de webwinkel. Ook een betalingskenmerk hoeft u niet meer zelf in te vullen. De betaling verzenden gaat op dezelfde manier als andere betalingen via internetbankieren, door een code in te voeren die u via sms ontvangt of genereert met een speciaal apparaatje, afhankelijk van de bank waar u internetbankiert.

De voor- en nadelen van iDEAL:

+ veilig
+ vertrouwd, want via uw eigen bank
+ gemakkelijk: u hoeft alleen inloggegevens en autorisatiecode in te voeren

- alleen beschikbaar voor klanten van internetbankieren
- niet mogelijk voor betalingen naar het buitenland
- als het product niet of beschadigd wordt afgeleverd of als u het terugstuurt, bent u afhankelijk van de webwinkel voor het terugbetalen van het aankoopbedrag
- Let op: sommige webwinkels berekenen de bankkosten door aan de klant. iDeal is dus niet altijd gratis.

De creditcard wordt veel gebruikt en alom geaccepteerd, zowel in Nederland als in het buitenland. Betalen gaat eenvoudig. U kiest in de webwinkel voor de creditcard als betaalmethode. Vervolgens voert u uw naam in en enkele gegevens die u op uw creditcard kunt vinden, zoals het creditcardnummer, de creditcardmaatschappij, de uiterste geldigheidsdatum en een veiligheidscode: de CVC-code. De pincode van uw creditcard heeft u niet nodig. Geef die dus nooit op internet, ook niet als erom wordt gevraagd. Wel kan er om een wachtwoord worden gevraagd.

De voor- en nadelen van de creditcard:

+ veilig
+ internationaal geaccepteerd
+ uitgestelde betaling
+ betwiste betalingen kunnen worden teruggedraaid
+ wordt het product niet of beschadigd afgeleverd, dan kunt de bank vragen uw betaling terug te draaien

- jaarlijkse kosten creditcard
- risico op hoge rente wanneer u niet tijdig betaalt

PayPal is een manier om te betalen met uw creditcard of bankrekening. Hiervoor is het nodig dat u zich aanmeldt bij PayPal. U registreert eenmalig uw creditcardgegevens of bankrekening en vervolgens kunt u aan iedereen betalen die ook gebruikmaakt van PayPal. U hoeft alleen het e-mailadres van de ontvanger te kennen! Het handige is dat u niet bij iedere betaling uw gegevens hoeft in te voeren.

Wanneer u online iets afrekent met PayPal hebt u aankoopbescherming. PayPal garandeert dat u uw betaling terugkrijgt wanneer het product niet of beschadigd bij u aankomt.

De voor- en nadelen van PayPal:

+ veilig
+ internationaal geaccepteerd
+ kopersbescherming

- eerst aanmelden bij PayPal noodzakelijk

Om kleine betalingen te doen is het hebben van een mobiele telefoon vaak al genoeg. Op de website staat dan een nummer wat u met uw mobiele telefoon kunt bellen. Telefonisch krijgt u een code door, die u op de website moet invullen. Het verschuldigde bedrag wordt vervolgens via uw telefoonprovider verwerkt.

De voordelen van het betalen met de mobiele telefoon:

+ veilig
+ eenvoudig
+ geen aanmelding nodig

Klanten van ABN AMRO, ING of Rabobank die internetbankieren, kunnen ervoor kiezen acceptgiro’s zo mogelijk digitaal te ontvangen. Steeds meer bedrijven en instellingen doen hieraan mee. Aanmelden voor digitale nota’s kunt u doen via internetbankieren. Log in op de gebruikelijke manier en kies voor digitale nota’s. Selecteer een bedrijf waarvan u klant bent en kies voor aanmelden. Vul zo nodig het relatienummer of klantnummer in en bevestig uw aanmelding. Voortaan verschijnen digitale nota’s rechtstreeks in uw internetbankierprogramma. U hoeft geen kenmerken en bedragen meer over te typen. Autoriseren op de gebruikelijke manier is voldoende.

Betalen met een digitale acceptgiro kan ook als u de aankoop niet via internet heeft gedaan. Ook gemeentebelastingen, verzekeringspremies en giften kunt u via de digitale acceptgiro voldoen.

De voor- en nadelen van de digitale acceptgiro:

+ veilig
+ overtikken van gegevens niet meer nodig
+ vertrouwd: via eigen bank

- aanmelding bij internetbankieren noodzakelijk

Soms is het mogelijk om een eenmalige machtiging via internet af te geven. U vult dan op de website uw bankrekeningnummer in en geeft toestemming een bepaald bedrag van uw rekening af te schrijven. Deze vorm van automatische incasso is officieel niet rechtsgeldig. Maakt u bij de bank bezwaar tegen een afboeking, dan moet de bank het bedrag terugboeken. Pas als u het machtigingsformulier ondertekend opstuurt, is het wel rechtsgeldig. Op dat moment gelden de regels voor een schriftelijke machtiging.

De voor- en nadelen van internetincasso:

+ aanmelding vooraf niet nodig
+ altijd recht op terugboeking via de eigen bank

- u moet uw bankrekeningnummer geven
- u moet controleren of de machtiging goed wordt gebruikt (juiste bedrag, eenmalig)

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.