Menu Zoek

Bezoek interessant archief online

Digitale archieven Het internet geeft toegang tot heel veel archieven. Vind online een interessant archief en zoek de meest uiteenlopende informatie op.

Archieven zitten niet langer 'verstopt' in gebouwen waar je naartoe moet om informatie op te zoeken. Via internet kun je vanuit huis allerlei archieven raadplegen. Denk aan bevolkingsregisters en beeldbanken met foto's van vroeger.

Het bekendste digitale archief is het Nationaal Archief. Hierin is onder meer het archief van de Rijksoverheid en de VOC opgenomen, maar bijvoorbeeld ook het KNVB-archief. De archieven kunt u vinden via de site. Of gebruik een zoekhulp om het goede archief te vinden.

Het Nationaal Archief heeft ook een fotocollectie. Hierin staan vijftien miljoen foto's van gebeurtenissen tussen 1865 en 1990. Zo'n één miljoen foto's zijn online te bekijken. Ruim 400.000 daarvan zijn rechtenvrij. Iedereen mag ze gebruiken.

De website Archieven.nl bundelt informatie van tientallen regionale organisaties en lokale archieven. Zoek hier bijvoorbeeld naar een persoon, krantenpagina, locatie of gebeurtenis. Ook staan alle foto's en video's van Beeldarchief Rijkswaterstaat op deze website. Doorzoek de losse archieven of de hele site met de zoekbalk.

Zoekt u informatie over de Tweede Wereldoorlog? In de Beeldbank WO2 staan afbeeldingen van verschillende organisaties. Denk aan foto's van Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra. Maar ook van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De verzameling bevat beeldmateriaal uit Nederland, de voormalige koloniën en beeld van de verschillende fronten. Zoek bepaalde afbeeldingen via de zoekbalk. Of doorzoek alleen het archief van een van de aangesloten organisaties.

De Collectie Spaarnestad is het grootste Nederlandse fotoarchief op het gebied van pers- en documentairefotografie. Het archief heeft meer dan dertien miljoen foto's die de Nederlandse geschiedenis in beeld brengen. Denk aan beelden vanaf de uitvinding van de fotografie (in de 19e eeuw) tot aan het digitale tijdperk. Deze foto's staan ook allemaal in het Nationaal Archief.

Geïnteresseerd in het historische verhaal van een regio of stad? De meeste (grote) steden hebben een archief op internet. Zoek dan via Google op 'archief' en de naam van uw woonplaats, gemeente of provincie. Bijvoorbeeld 'archief Amsterdam', 'Utrechts archief' of 'Gelders archief'. Lang niet alle documenten zijn digitaal te bekijken. De site van een archief laat in ieder geval zien welke documenten er in de collectie zitten.

Elke provincie in Nederland heeft daarnaast een Regionaal Historisch Centrum. Hier liggen de archieven die op regionaal niveau het bewaren waard zijn. Denk aan die van maatschappelijke organisaties, de burgerlijke stand, rechtbanken en de Kamer van Koophandel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.