U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Amusement Artikel

Bezoek interessant archief online

Artikel

Het internet geeft toegang tot heel veel archieven. Vind online een interessant archief en zoek de meest uiteenlopende informatie op.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,6 / 5 (39 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 29 mei 2024

Digitale archieven

Archieven zitten niet langer 'verstopt' in gebouwen waar je naartoe moet om informatie op te zoeken. Via internet kun je vanuit huis allerlei archieven raadplegen. Denk aan bevolkingsregisters en beeldbanken met foto's van vroeger.

Nationaal Archief

Het bekendste digitale archief is het Nationaal Archief. Hierin is onder meer het archief van de Rijksoverheid en de VOC opgenomen, maar bijvoorbeeld ook het KNVB-archief. De archieven kunt u vinden via de site. Of gebruik een zoekhulp om het goede archief te vinden.

Het Nationaal Archief heeft ook een fotocollectie. Hierin staan vijftien miljoen foto's van gebeurtenissen tussen 1865 en 1990. Zo'n één miljoen foto's zijn online te bekijken. Ruim 400.000 daarvan zijn rechtenvrij. Iedereen mag ze gebruiken.

Archieven.nl

De website Archieven.nl bundelt informatie van tientallen regionale organisaties en lokale archieven. Zoek hier bijvoorbeeld naar een persoon, krantenpagina, locatie of gebeurtenis. Ook staan alle foto's en video's van Beeldarchief Rijkswaterstaat op deze website. Doorzoek de losse archieven of de hele site met de zoekbalk.

Beeldbank Tweede Wereldoorlog

Zoekt u informatie over de Tweede Wereldoorlog? In de Beeldbank WO2 staan afbeeldingen van verschillende organisaties. Denk aan foto's van Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra. Maar ook van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De verzameling bevat beeldmateriaal uit Nederland, de voormalige koloniën en beeld van de verschillende fronten. Zoek bepaalde afbeeldingen via de zoekbalk. Of doorzoek alleen het archief van een van de aangesloten organisaties.

Archief van woonplaats

Geïnteresseerd in het historische verhaal van een regio of stad? De meeste (grote) steden hebben een archief op internet. Zoek dan via Google op 'archief' en de naam van uw woonplaats, gemeente of provincie. Bijvoorbeeld 'archief Amsterdam', 'Utrechts archief' of 'Gelders archief'. Lang niet alle documenten zijn digitaal te bekijken. De site van een archief laat in ieder geval zien welke documenten er in de collectie zitten. 

Elke provincie in Nederland heeft daarnaast een Regionaal Historisch Centrum. Hier liggen de archieven die op regionaal niveau het bewaren waard zijn. Denk aan die van maatschappelijke organisaties, de burgerlijke stand, rechtbanken en de Kamer van Koophandel.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven