Menu Zoek

Bezoek interessant archief online

Digitale archieven

Het internet barst van de archieven. Weet een interessant archief te vinden en zoek gewoon vanuit huis de meest uiteenlopende informatie op.

Archieven zaten vroeger 'verstopt' in gebouwen waar je naartoe moest om er informatie op te zoeken. Internet heeft het inkijken van archieven veel makkelijker gemaakt. Denk aan bevolkingsregisters, maar ook beeldbanken met foto's van vroeger. SeniorWeb zocht er een aantal bij elkaar.

Over de leukste archieven schreven we in Enter 90. SeniorWeb-leden kunnen die uitgave online inkijken. Lees er over Tv van Toen, het archief vol (stukjes van) oude tv-programma's. Of Delpher, de website met miljoenen krantenartikelen, tijdschriftpagina's en boeken. Ook wordt Vici aangehaald, een soort Wikipedia over de Romeinse tijd.

Het bekendste digitale archief is het Nationaal Archief. In de enorme verzameling zijn verschillende archieven gecombineerd. Zoals die van de Rijksoverheid, met documenten en foto's die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Nederland. En de archieven van de VOC en de WIC. Maar ook van de KNVB. Op de site zijn zoekhulpen om bijvoorbeeld informatie te vinden over een voorouder in het VOC-archief. Ook zijn er zoekhulpen over bijvoorbeeld Suriname, militairen van de Koninklijke landmacht en soldaten bij het KNIL. Verder is dit ook het lokale archief van de provincie Zuid-Holland.

Website Nationaal Archief

In het Nationaal Archief zitten vijftien miljoen foto's. Uit de periode tussen 1865 en 1990 staan er ruim één miljoen online. Ze zijn te vinden via een zoekbalk op de site van het archief. Zo'n 400.000 afbeeldingen zijn rechtenvrij. Iedereen mag ze gebruiken voor publicaties of andere doelen.

Foto's uit het Nationaal Archief

Op de website Archieven.nl staat informatie van tientallen regionale organisaties en lokale archieven. Zoek er naar een persoon, krantenpagina, locatie of gebeurtenis. Ook staan alle foto's en video's van Beeldarchief Rijkswaterstaat op deze website. Het is mogelijk de losse archieven of de hele site te doorzoeken met de zoekbalk.

Archieven.nl

Beeldbank WO2 bestaat uit beeldmateriaal van verschillende organisaties. Er staan foto's in van Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra. En ook van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De verzameling bestaat vooral uit foto's uit Nederland, voormalige koloniën en de verschillende fronten. Met de zoekbalk doorzoekt u het hele archief. Het is ook mogelijk om alleen het archief van een van de aangesloten organisaties te doorzoeken.

Beeldbank WO2

Het grootste Nederlandse fotoarchief van pers- en documentairefotografie is Collectie Spaarnestad. Er staan meer dan dertien miljoen foto's in. De foto's brengen de recente wereldgeschiedenis in beeld. De collectie omvat beelden vanaf de uitvinding van de fotografie (in de 19e eeuw) tot aan het digitale tijdperk. Deze foto's staan ook allemaal in het Nationaal Archief.

Collectie Spaarnestad

De meeste (grote) steden hebben ook een archief op internet. Zoek daarnaar met Google of een andere zoekmachine. Typ 'archief' en de naam van een woonplaats, gemeente of provincie. Bijvoorbeeld 'archief Amsterdam', 'Utrechts archief' of 'Gelders archief'. Lang niet alle documenten zijn digitaal gemaakt, maar op zo'n site staat wel informatie over de beschikbare documenten.

Elke provincie in Nederland heeft daarnaast een Regionaal Historisch Centrum. Hier liggen de archieven die op regionaal niveau het bewaren waard zijn. Denk aan de archieven van de provincie, de rechtbankarchieven en de archieven van de Kamer van Koophandel.

Overzicht van Regionaal Historische Centra (onderaan de pagina)

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.