Menu Zoek

Cd of dvd branden in Windows

Cd dvd branden in Windows10
Foto's, documenten en andere bestanden op een cd of dvd zetten is gemakkelijk. Dit kan op een Windows-pc gewoon vanuit de Verkenner.

In dit artikel bespreken we hoe u documenten op een cd of dvd zet. Dat noemen we 'branden'. Voor het branden van een cd of dvd hebt u nodig:

 • Een cd- en/of dvd-brander in de computer. Er staat dan 'recorder' of 'rewritable' op de cd-lade in de computerkast. Er zijn ook losse branders te koop die via een usb-kabel op de pc kan worden aangesloten.
 • Een lege beschrijfbare cd of dvd.

Of u een cd- of dvd-brander hebt, is in de Verkenner te achterhalen:

 • Open de Verkenner. Klik in Windows 7 op Starten > Computer. Gebruik in Windows 10 de sneltoets Windows-toets+E.
 • Klik in Windows 10 nog op Deze pc.

Onder 'Apparaten met verwisselbare opslagmedia' (Windows 7) of 'Apparaten en stations' (Windows 10) ziet u of u een cd- of dvd-rw-station hebt. Staat er alleen cd-/dvd-rom, dan kunt u de informatie op een schijfje wel bekijken, maar niets op cd's of dvd's branden.

Een dvd-brander kan ook cd's branden. Helaas geldt dat niet andersom.

Voor het overzetten van computerbestanden kunt u beide gebruiken. Op een dvd kunt u meer bestanden kwijt dan op een cd. Kies alleen voor een dvd als u ook een dvd-brander hebt. Via de Verkenner is te zien hoe groot de bestanden zijn die u op een schijf wilt zetten. Zie daarvoor de paragraaf 'Weergave-opties' in het artikel 'De Verkenner'.

Als u weet met welk doel u bestanden op een schijf zet, weet u wat voor schijfje u nodig hebt. Wilt u bestanden op een schijfje kunnen overschrijven door iets anders, dan hebt u een rewritable (Engels voor 'herschrijfbaar') cd/dvd nodig. De afkorting is cd-rw of dvd-rw. Wilt u een cd of dvd eenmalig beschrijven, neem dan een recordable (Engels voor 'opneembaar') cd/dvd. De afkorting is cd-r of dvd-r.

Gebruikt u de cd/dvd als een soort usb-stick voor Windows-computers, dan volstaat een cd-r. Is de cd/dvd namelijk eenmaal geschikt gemaakt om te werken als usb-stick, dan kunt u hier steeds opnieuw bestanden opzetten en verwijderen. Stel dit de eerste keer dat u de schijf gebruikt, in. Verderop beschrijven we hoe dat werkt.

Bij dvd's is er ook de dvd+r en dvd+rw-variant (dus met een plusje in plaats van een streepje). Deze gebruikt een nieuwere techniek en is soms niet af te spelen op oude dvd-spelers.

 • Stop een beschrijfbare cd/dvd in de lade. Hebt u een rw-cd of -dvd, dan kunt u hier steeds opnieuw bestanden op plaatsen.
 • Open de Verkenner en navigeer naar de bestanden en/of mappen die u wilt branden.
 • Klik met de rechtermuisknop op een bestand dat (of map die) u wilt branden.
 • Kies voor Kopiëren naar > Dvd-rw-station (dit kan bij u ook Cd-rw-station zijn).
 • Had u nog geen beschrijfbare dvd/cd in de lade gestopt, dan kunt u dat nu nog doen.
 • Een venster verschijnt met de vraag hoe u de schijf wilt gebruiken. De tekst achter 'Naam van schijf' staat geselecteerd. Typ nu eventueel een andere naam.
  Cd of dvd branden in Windows10
 • Wilt u de schijf alleen gebruiken op een Windows-computer, en hebt u een rw-cd of -dvd, kies dan voor de optie Zoals een USB-flashstation. Wilt u de schijf ook kunnen afspelen in uw cd- of dvd-speler? Kies dan voor de optie Met een cd/dvd-speler.
 • Klik vervolgens op Volgende.

De cd/dvd wordt eventueel geformatteerd en daarna worden de bestanden gekopieerd. Dit kan even duren, afhankelijk van de hoeveelheid bestanden. Gebruikt u de cd/dvd een volgende keer weer volgens bovenstaande stappen, dan worden bestanden automatisch gekopieerd naar de cd/dvd nadat u hebt geklikt op Kopiëren naar > Dvd-rw-station.

Is de computer klaar met branden, dan verschijnt in Windows 7 een nieuw venster met de inhoud van de schijf. In Windows 10 merkt u dat het branden klaar is doordat het voortgangsvenster verdwijnt. U kunt de schijf nu verwijderen uit de computer.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.