Menu Zoek

De juiste resolutie voor uw foto’s

Wanneer u digitaal fotografeert kunt u niet om het begrip 'resolutie' heen. Wat is resolutie, hoeveel resolutie hebt u nodig voor mooie foto's en afdrukken, en wat heeft resolutie met bijsnijden te maken?
Digitale foto's bestaan uit een groot aantal beeldpunten. Deze punten vormen de kleinste elementen van een foto. In het Engels noemt men deze beeldpunten 'pixel' (wat afgeleid is van pictureelement , oftewel: beeldpunt). Zoomt u op de computer heel ver in op een foto dan worden de afzonderlijke pixels zichtbaar als vierkante blokjes. Een foto die tien pixels breed is en tien pixels hoog, telt dus in totaal honderd pixels.
De grootte van een digitale foto wordt niet uitgedrukt in centimeters maar in pixels. Dat komt doordat een digitale foto geen afmetingen heeft. Pas als een foto is afgedrukt, heeft hij een lengte en breedte in centimeters. Daarover straks meer.
De grootte van een digitale foto wordt dus uitgedrukt in pixels. Men spreekt bijvoorbeeld van een foto van 800 bij 600 pixels. Deze grootte noemt men resolutie. Men heeft het dan over een foto met een resolutie van 800 x 600. Dat wil zeggen dat de foto 800 pixels breed en 600 pixels hoog is. Deze resolutie bepaalt hoe groot de foto op uw beeldscherm wordt weergegeven. Hoe meer pixels, hoe groter de foto op uw beeldscherm.
Welke resolutie moet een foto hebben om een goede print te krijgen? Daarvoor moet u weten wat dpi is. Dpi staat voor dots per inch . Dot is Engels voor punt en inch is een Engelse lengtemaat: 1 inch is ongeveer 2,54 cm. Omgerekend wordt 1 centimeter 0,39 inch. Dpi staat voor het aantal punten dat er per inch wordt afgedrukt. Hoe meer punten per inch, hoe hoger de kwaliteit van uw foto.

Bevat een afdruk ongeveer 300 punten per inch (300 dpi) dan spreekt men van fotokwaliteit. De punten kunt u gelijk stellen met de pixels uit uw foto. Met deze kennis kunnen we nu zelf uitrekenen hoe groot een foto moet zijn, wil deze op 300 dpi goed kunnen worden afgedrukt.

Een veelgebruikt fotoformaat is 15 bij 10 cm. Stel u wilt een foto afdrukken op deze grootte bij 300 dpi:
De breedte die nodig is bedraagt: 15x0,39x300 = 1773 pixels.
De hoogte die nodig is bedraagt: 10x0,39x300 = 1181 pixels.

Hebt u een foto die groter is dan 1773x1181 pixels dan zit u altijd goed. Maar hebt u minder pixels dan zal de afdruk van mindere kwaliteit zijn.

Op deze manier kunt u ook bepalen of u uw foto uitvergroot kunt printen. U wilt een foto beeldvullend op één vel papier afdrukken? Het gewone papierformaat van een printer is A4 en kent de verhoudingen 29,7x21 cm. Niet alle printers kunnen randloos afdrukken maar voor het voorbeeld nemen we het totale A4'tje als uitgangspunt.
We komen dan op het volgende uit:
29,7x0,39x300 = 3475 pixels.
21x0,39x300 = 2457 pixels.

U ziet, er is een flink bestand van 3475x2457 pixels nodig om de foto te kunnen afdrukken.

U kunt ook met minder dan fotokwaliteit genoegen nemen. Neem wel als ondergrens een resolutie van rond de 200 dpi: dit geeft nog steeds mooie foto's. Drukt u foto's af op minder dan 200 dpi dan zal het resultaat altijd matig zijn.
Behalve een foto uitvergroten kan het ook de moeite waard zijn een deel van een foto te gebruiken. U snijdt dan de foto bij. In feite houdt u dus een kleinere foto over. Maar dat kleinere deel kunt u uitvergroot printen, bijvoorbeeld in het normale fotoformaat van 10x15 cm. U neemt genoegen met een mindere kwaliteit print en kiest voor afdrukken op 200 dpi. Dat betekent dat uw uitsnede minimaal 1170x780 pixels groot moet zijn. Fotografeert u met een redelijke kwaliteit foto's, bijvoorbeeld 1800x1360 pixels, dan kunt u behoorlijk bijsnijden: zo'n 60% van de foto.
U kunt uw digitale foto's laten afdrukken bij een online centrale. U moet de foto's dan via internet naar de afdrukcentrale sturen. Hierbij geven de centrales meestal duidelijk aan of uw foto de juiste resolutie heeft. Meestal zijn er drie gradaties: Uitstekend, Goed en Voldoende. Probeer altijd foto's aan te leveren die in de categorie Uitstekend vallen, dan weet u zeker dat u mooie foto's krijgt. Meer over de beste afdrukcentrale leest u in ons artikel 'Welke afdrukcentrale?'
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.