Menu Zoek

Welke afdrukcentrale voor foto’s en albums?

Welke afdrukcentrale voor foto's en albumsFoto’s laten afdrukken of er een mooi album van maken, kan bij diverse aanbieders. Waar moet je op letten bij de keuze voor een afdrukcentrale?

Foto's blijven een populair aandenken. Verjaardagsfeestjes, jubilea, vakanties, geboortes, dagtripjes, uitvoeringen, optredens: we willen foto's die ons eraan herinneren hoe bijzonder, fijn, mooi, gezellig of leuk we het hebben gehad. De mooiste momenten wilt u natuurlijk vereeuwigen in een album of aan de muur hangen.

Er zijn meerdere grote ketens die afdrukmogelijkheden aanbieden. HEMA en Kruidvat zijn ongekend populair. Ook Albert Heijn heeft zo’n service. Daarnaast zijn er diverse online aanbieders waarvan Albelli het bekendst is. CeWe fotoservice daarentegen zal niet direct een belletje doen rinkelen. Maar toch is het feitelijk de bekendste fotoservice. Waarom dat zo is leggen we verderop uit. Tot slot is er Profotonet. Een fotocentrale die zich richt op consument en professional met hoogstaande kwaliteitsprints en albums. Natuurlijk hangt daar wel een prijskaartje aan.

Maar hoe zit dat nu met CeWe? Alle aanbieders maken gebruik van een fotocentrale. De meest gebruikte heet CeWe Color. Naast CeWe zelf gebruiken Albert Heijn en Kruidvat deze centrale. Dus of u nu direct bij CeWe fotoservice of een van deze ketens bestelt, de afdrukkwaliteit zal hetzelfde zijn.

De aanbieders krijgen wel allemaal de gelegenheid de pagina's in hun eigen huisstijl op te maken. En, niet onbelangrijk om te weten voor u als consument, ze mogen zelf de prijs voor hun aanbod bepalen.

De meeste mensen bestellen liever online dan via software die eerst gedownload moet worden. Praktisch alle aanbieders voorzien in beide mogelijkheden. Bedenk vooraf wat u het prettigst vindt. Het is niet mogelijk een project over te zetten van online naar software of andersom.

Hema en Kruidvat bieden een snelservice aan. De foto’s liggen na het bestellen direct klaar in de gekozen vestiging. Natuurlijk alleen handig voor mensen die een Kruidvat of Hema in de buurt hebben. Beide ketens maken het voorbehoud dat het bij grote drukte iets langer kan duren, maar u hebt de garantie dat de foto’s dezelfde dag klaarliggen. Is de bestelling rond, dan krijgt u een e-mail. Dus u komt niet voor nop naar de vestiging.

Voor alle duidelijkheid: de snelservice geldt niet voor foto-albums. Die hebben een langere doorlooptijd omdat ze elders worden gedrukt.

Hema en Kruidvat hebben in alle vestigingen met snelservice ook een zogeheten fotokiosk. Dit is een apparaat waarmee in de winkel direct foto’s worden afgedrukt. Neem een usb-stick of geheugenkaart mee, steek die in het apparaat en selecteer welke foto’s afgedrukt moeten worden. Direct vanaf een telefoon afdrukken is ook mogelijk.

Bij Hema, Kruidvat en Albert Heijn kan een bestelling afgehaald worden in een vestiging. Dit geldt voor foto’s en voor albums. Het voordeel daarvan is dat u bespaart op de verzendkosten. Die liggen tussen de 5 en 10 euro, toch leuk om te besparen.

Het populairste afdrukformaat is 10x15 cm. Dat was al zo in de tijd van de fotorolletjes. Maar het digitale formaat heeft wel gezorgd voor afwijkingen. De oude filmrolletjes leverden namelijk foto's in de verhouding 2:3, wat zich laat vertalen naar een afdruk van 10x15. Maar sensoren van veel digitale camera's hebben een verhouding van 4:3 (vergelijkbaar met een standaard beeldscherm). Dit levert een afdruk op van bijvoorbeeld 10x13. En de camera’s in telefoons kunnen allerlei verhoudingen opleveren. Ga er daarom vanuit dat de foto’s die u wilt afdrukken bijgesneden moeten worden. Of dat een deel van de print wit blijft.

Tja, de kosten. Probeer daar maar eens wijs uit te worden. Aanbieders rekenen prijzen per foto. Maar wie een groter aantal foto’s bestelt, kan rekenen op korting. Gelukkig is er online een prijsvergelijker die het allemaal voor u uitrekent. De site Fotovergelijk.nl heeft namelijk een handige Foto Calculator en een Album Calculator. Vul uw wensen in en u krijgt een overzicht van de voordeligste opties.

Wij vullen in de Foto Calculator bijvoorbeeld in dat we 25 afdrukken willen op formaat 10x15. Levering per post. Het overzicht is gesorteerd op prijs. Dan zien we in het overzicht momenteel (november 2023) onder andere de volgende kosten:

  • Albelli 6,70 euro
  • Kruidvat 7,48 euro
  • CeWe 8,29 euro
  • Albert Heijn 8,48 euro

Het is ook mogelijk om de prijzen te bekijken voor het ophalen in een winkel. Bekijk vooral zelf hoe de kosten voor u uitvallen en wat het handigst is.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.