U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Foto & Video Artikel

Hoe groot kan ik mijn foto afdrukken?

Artikel

Wie een foto groot wil afdrukken, moet iets weten over pixels, resolutie en dpi. Wat zijn het? En hoeveel is er nodig voor een mooie afdruk?

Niveau:
Uitdagend
Waardering:
4,3 / 5 (47 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 28 feb 2024

Wat zijn pixels?

De grootte van een digitale foto drukken we niet uit in centimeters maar in beeldpunten. Zogenaamde pixels . pixel Benaming voor een beeldpunt, bijvoorbeeld op een monitor of in een digitale afbeelding. Veel beeldpunten bij elkaar geven een beeld. Het aantal pixels bepaalt de resolutie van een beeldscherm, printer of camera. Een foto kan bestaan uit tienduizenden puntjes. Elke pixel heeft een kleur. Maar omdat pixels zo klein zijn, zien we ze niet los van elkaar. Pas als een foto (te ver) is uitvergroot, worden de pixels zichtbaar als vierkante blokjes.

Voor een grote fotoafdruk zijn meer pixels nodig dan een kleine. Ook is het aantal pixels belangrijk voor de scherpte van de foto. Hoe meer pixels, hoe scherper de details. Tenminste, als de fotograaf goed heeft scherpgesteld en de foto niet bewogen is. 

Hoeveel pixels heeft mijn foto?

De grootte van een digitale foto wordt dus uitgedrukt in pixels. Een foto kan bijvoorbeeld 800 bij 600 pixels zijn. Dat betekent dat de foto 800 pixels breed en 600 pixels hoog is. Hoe meer pixels, hoe groter de foto. Waar komt die grootte vandaan? Die wordt bepaald door de camera. De digitale camera of smartphone-camera legt per foto een maximale hoeveelheid pixels vast. Zoek zo uit hoeveel pixels een afbeelding bestaat:

Op de Windows-computer 

 • Open de Verkenner. 
 • Navigeer naar de afbeelding of foto. 
 • Klik met de rechtermuisknop op het beeld > Eigenschappen
 • Klik op tabblad Details

Het aantal pixels staat achter ‘Afmetingen'. 

Op de Mac 

 • Open de Finder. 
 • Navigeer naar de afbeelding of foto. 
 • Klik met de rechtermuisknop op het beeld > Toon info

Het getal met een 'x’ ertussen geeft aan hoeveel pixels de afbeelding breed en hoog is.

Op een Android-toestel 

 • Open de app Google Foto's.  
 • Open een foto. 
 • Veeg van onderaan het scherm naar boven. 

Het getal met een 'x’ ertussen geeft aan hoeveel pixels de afbeelding breed en hoog is.

Op een iPhone/iPad 

 • Open de app Foto's. 
 • Open een foto.
 • Tik onderaan op het pictogram van een i.

Het getal met een 'x’ ertussen geeft aan hoeveel pixels de afbeelding breed en hoog is.

Wat is resolutie?

Pixels zeggen op zichzelf nog niks over de afdrukkwaliteit van een foto. Voor een print is het namelijk belangrijk wat de resolutie resolutie Term die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel beeldpunten (pixels) worden gebruikt, bijvoorbeeld door een beeldscherm, een digitale camera of een printer. Hoe hoger de resolutie, hoe meer beeldpunten worden gebruikt en hoe scherper het beeld is. Zie ook beeldschermresolutie en printerresolutie. is. De resolutie voor afdrukken wordt uitgedrukt in dpi. Dat staat voor dots per inch. Dot betekent 'punt' en inch is een Engelse lengtemaat. 1 inch is ongeveer 2,54 centimeter. Dpi staat voor het aantal punten (lees: pixels) dat er per inch wordt afgedrukt. Hoe meer punten per inch, hoe hoger de kwaliteit van de foto.

Welke resolutie voor fotoafdruk?

Een afdruk met ongeveer 300 punten per inch (300 dpi) is de beste kwaliteit. Alles daarboven is technisch gesproken wel beter, maar met het oog niet te zien. U kunt ook met minder dan fotokwaliteit genoegen nemen. Neem dan als ondergrens een resolutie van rond de 200 dpi. Dit geeft nog steeds mooie foto's. Drukt u foto's af op minder dan 200 dpi, dan zal het resultaat matig zijn (minder scherpe details, blokkerig).

Foto afdrukken A4-formaat en dpi berekenen

Om de dpi van een foto te weten, moeten we aan het rekenen. Daarbij is het handig om te weten dat 1 centimeter omgerekend 0,39 inch is. En dat we graag hoge kwaliteit willen, dus 300 dpi. 

 1. Stel, u wilt een foto afdrukken op een A4’tje (21 bij 29,7 cm).
 2. De breedte die nodig is: 21x0,39x300 = 2457 pixels. 
 3. De hoogte die nodig is: 29,7x0,39x300 = 3474,9 pixels. 

Hebt u een foto van 2457x3475 pixels of groter, dan zit het goed. Foto's van de meeste nieuwere smartphones halen dit over het algemeen wel. Heeft de foto minder pixels, dan zal de afdruk van mindere kwaliteit zijn.

Foto bijsnijden en afdrukken

De hoeveelheid pixels bepaalt dus hoe groot een foto geprint kan worden en in welke kwaliteit. Dat betekent dat als u een foto bijsnijdt, de kwaliteit daaronder te leiden heeft. Dan knipt u namelijk pixels van het beeld af. Er blijven er minder over, dus de afdruk wordt kleiner. Hoe groot kunt u de foto dan nog printen? Laat Pixelconverter.com snel berekenen hoeveel centimeters er over blijven.

 • Ga naar de site pixelconverter.com.
 • Vul onder ‘Resolutie’ de gewenste dpi in (300 tot minimaal 200).
 • Typ onder 'Pixel’ het aantal pixels van de breedte. 
 • Klik/tik op Converteren
 • Herhaal de vorige twee stappen om ook de hoogte uit te rekenen. 

Afdrukcentrales voor foto's

Wie dat wil kan zijn digitale foto's laten afdrukken bij een online afdrukcentrale. Dan stuurt u de foto's via internet naar de afdrukcentrale. Hierbij geven de centrales uit zichzelf duidelijk aan of de foto's de juiste resolutie hebben. Zelf uitrekenen hoeft dan dus niet. Meestal zijn er drie uitkomsten mogelijk: uitstekend, goed en voldoende. Probeer altijd foto's aan te leveren die in de categorie 'uitstekend' vallen. Dan worden de afdrukken zeker mooi.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven