Menu Zoek

Digitaal contact met je huisarts

Digitaal contact huisarts

Met steeds meer huisartsen is digitaal contact mogelijk. Een afspraak maken, herhaalrecept aanvragen of een korte vraag stellen. Het kan via de computer.

Online contact met de huisarts maakt wachten aan de telefoon niet meer nodig. Soms is zelfs een bezoekje aan de praktijk niet meer nodig.

Dit kunt u doen via online contact met uw huisarts:

  • Afspraak maken. In een digitale agenda kiest u zelf een goed moment uit voor een afspraak met de huisarts.
  • Herhaalrecept aanvragen. Via een website vraagt u een herhaalrecept aan. Bellen met de herhaalreceptenlijn of met het lege doosje langs de praktijk is verleden tijd.
  • E-consult. De mogelijkheid om op elk willekeurig moment een vraag te stellen aan de huisarts. Hij/zij beantwoordt deze dan op een voor hem/haar geschikt moment. Ideaal voor vragen waarbij een bezoek of telefoontje eigenlijk niet nodig is.
  • Videoconsult. Door middel van een videoverbinding hebt u contact met de huisarts. Het scheelt een bezoek aan de praktijk en is toch iets persoonlijker dan een telefoongesprek. Nog maar weinig huisartsen doen dit.
  • Medicatiepaspoort. Een overzicht van alle gebruikte medicatie en eventuele gegevens over de medicatie. Handig om bijvoorbeeld uit te printen en mee te nemen op vakantie.
  • Labuitslagen bekijken. De uitslagen van labonderzoeken zijn online te bekijken. Zo hoeft u niet op een bepaald tijdstip bereikbaar te zijn voor een telefoontje.
  • Medische informatie. Extra informatie over bijvoorbeeld een aandoeding is online te vinden.

Lang niet elke huisartsenpraktijk biedt al deze opties. U kunt het beste op de website van uw huisarts kijken. Neem anders contact op met de praktijk om te informeren naar de digitale activiteiten.

Het contact met een huisarts is altijd persoonlijk en vertrouwelijk. Dat is natuurlijk ook het geval met het digitale contact. Daarom is het belangrijk dat dat gebeurt in een beveiligde omgeving. Zo hoort een e-consult niet te lopen via de e-mail, maar via een speciaal systeem of website.

MijnGezondheid.net is een beveiligde website die een huisarts daarvoor kan gebruiken. Als uw huisarts dat doet, dan kunt u inloggen met DigiD. Hebt u dat niet of werkt dat niet? Dan moet u zich eerst via de huisarts eenmalig aanmelden. Vaak kan dat via de website van de praktijk. Daarna kunt u altijd inloggen op de site.

Patiëntenfederatie Nederland ziet digitale zorg ook als een belangrijk hulpmiddel. Vandaar dat de federatie DigitaleZorgGids.nl is gestart. Die website brengt digitale zorgproducten in Nederland in kaart. U leest hier meer over de verschillende digitale zorgdiensten en -producten, en waar deze diensten beschikbaar zijn.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.