Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Digitaal contact met de huisarts

Digitaal contact huisarts

Steeds meer huisartsen bieden de mogelijkheid voor digitaal contact. Een afspraak maken, herhaalrecept aanvragen of een korte vraag stellen. Het kan via de computer.

In de wachtrij voor het maken van een afspraak bij de huisarts, inspreken op de herhaalreceptenlijn of bereikbaar zijn op een exact moment voor de uitslag van bloedonderzoek. Allemaal zaken die gemakkelijker kunnen door digitaal contact met de huisarts.

Digitaal contact vervangt natuurlijk niet helemaal het huidige contact met de huisarts, maar er zijn wel mogelijkheden die de dienstverlening simpeler maken. Het scheelt vaak wachten aan de telefoon en soms zelfs een bezoekje aan de praktijk. Een aantal mogelijkheden zijn:

 • Afspraak maken. Aan de hand van een soort agendamodule kiest u een geschikt en beschikbaar moment uit voor een afspraak bij de huisarts.
 • Herhaalrecept aanvragen. Via een website vraagt u een herhaalrecept aan. De herhaalreceptenlijn of met het lege doosje langs de praktijk is verleden tijd.
 • E-consult. De mogelijkheid om op elk willekeurig moment een vraag te stellen aan de huisarts. Hij/zij beantwoordt deze dan vervolgens op een voor hem/haar geschikt moment. Ideaal voor vragen waarbij een bezoek of telefoontje eigenlijk niet noodzakelijk is.
 • Videoconsult. Door middel van een videoverbinding hebt u contact met de huisarts. Het scheelt een bezoek aan de huisartsenpraktijk en is toch iets persoonlijker dan een telefoongesprek. Deze vorm van contact passen echter nog maar weinig huisartsen toe.
 • Medicatiepaspoort. Een overzicht van alle gebruikte medicatie en eventuele gegevens over de medicatie. Handig om bijvoorbeeld uit te printen en mee te nemen op vakantie.
 • Labuitslagen bekijken. De uitslagen van labonderzoeken zijn online inzichtelijk. Zo hoeft u niet op een bepaald tijdstip bereikbaar te zijn voor een telefoontje.
 • Medische informatie. Extra informatie over bijvoorbeeld een aandoeding is online na te lezen.

Deze omschrijvingen zijn slechts mogelijkheden. Het wil niet zeggen dat bij elke huisarts alle opties mogelijk zijn. De online activiteiten verschillen erg per huisartsenpraktijk. Sommige huisartsen lopen voorop en bieden veel mogelijkheden aan. Andere huisartsen zijn minder actief online of passen zelfs nog geen enkele optie toe. U kunt het beste op de website van uw huisarts kijken of er iets over staat vermeld of neem contact op met de praktijk om te informeren naar de digitale activiteiten.

Het contact met een huisarts is altijd persoonlijk en vertrouwelijk. Dat is natuurlijk ook het geval met het digitale contact. Daarom is het van belang dat het contact plaatsvindt via een beveiligde omgeving. Zo hoort een e-consult niet te lopen via de e-mail, maar via een speciaal systeem of website. Veel huisartsen gebruiken daarvoor MijnGezondheid.net.

MijnGezondheid.net is een van de mogelijke patiëntenportalen die een huisarts kan gebruiken. Het is een beveiligde website, waarop u kunt inloggen. Maakt uw huisarts hier ook gebruik van? Dan moet u zich eerst via de huisarts eenmalig aanmelden. Bij de meeste huisartsen kan dit via hun website. Als dat is gebeurd, kunt u voortaan altijd inloggen op MijnGezondheid.net.

Patiëntenfederatie Nederland ziet digitale zorg ook als een belangrijk hulpmiddel. Vandaar dat de federatie DigitaleZorgGids.nl is gestart. Dit is een website die de digitale zorgproducten in Nederland in kaart brengt. U kunt hier terecht als u meer wilt weten over de verschillende digitale zorgdiensten en -producten, en waar deze diensten worden aangeboden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.