Menu Zoek

Dit kunt u allemaal met DigiD doen

Mogelijkheden met DigiDMet DigiD kunt u meer dan uw belastingaangifte indienen. Bekijk er uw pensioen mee, regel zorgzaken of doe aangifte bij de politie.

Voordat u DigiD kunt gebruiken moet u het identificatiemiddel eerst aanvragen. Daarna moet u uw DigiD activeren met een brief die u thuisgestuurd krijgt. Het is verstandig om uw DigiD daarna extra te beveiligen met sms-controle of de DigiD app.
Op Toeslagen.nl kunt u een overzicht raadplegen van uw toeslagen. Hier staat welke toeslagen u gebruikt en welke gegevens van u bekend zijn. U kunt op Toeslagen.nl ook toeslagen wijzigen of aanvragen.

Bij de Belastingdienst doet u met uw DigiD aangifte inkomstenbelasting. Tegen de tijd van de belastingaangifte besteden we veel aandacht hieraan. U kunt ook informatie vinden in onze wegwijzer.

Bij internetoplichting, vernieling en andere onfrisse praktijken is het goed om aangifte te doen bij de politie. Dat kan tegenwoordig ook online. Later kunt u online uw aangifte eventueel aanvullen en volgen wat ermee gebeurt.

Wanneer uw pensioen nog niet is ingegaan, kunt u op Mijnpensioenoverzicht.nl inzien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd. Stichting Pensioenregister verzorgt de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Die stichting is opgericht door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en alle Nederlandse pensioenuitvoerders.

Iedere Nederlander kan inloggen met zijn of haar DigiD. Daarna ziet u welke bedragen op u liggen te wachten. Dit ziet u bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die de AOW uitkeert en bij pensioenfondsen en verzekeraars waar u pensioen hebt opgebouwd. Ook ziet u wat uw nabestaanden krijgen als u overlijdt. AOW en pensioen dat u al ontvangt, wordt niet getoond. Ook laat deze website niet zien wat u zelf voor uw oude dag hebt geregeld. Wel is het mogelijk om AOW aan te vragen bij de SVB met uw DigiD.

Veel overheidszaken zijn digitaal te regelen en in te zien. Een centraal punt hierin is 'MijnOverheid'. Op de website Mijn.overheid.nl ziet u hoe u geregistreerd bent bij de verschillende overheidsinstanties. Volg bijvoorbeeld hoe het ervoor staat met de vergunning voor een dakkapel of een aanvraag van een uitkering. Ook krijgt u via MijnOverheid berichten van overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst. Deze komen binnen in de zogeheten Berichtenbox.

Grote zorgverzekeraars maken het mogelijk om via hun website zorgnota's te declareren. Het is heel gebruikelijk dat hierbij uw DigiD als inlog geldt. Groot voordeel van het online declareren is de snellere verwerking. Bovendien is er zo een handig online overzicht van uw declaraties en bespaart u geld voor een postzegel.

Om papieren nota's te kunnen indienen, hebt u wel een scanner of fototoestel (bijvoorbeeld de camera van uw smartphone of tablet) nodig. Het belangrijkste is dat u een goed leesbare, digitale kopie van de nota kunt maken.

In het donorregister helpt DigiD bij het vastleggen van uw keuze wat betreft orgaandonatie. Dit kan via een online formulier op www.donorregister.nl. Daarnaast kunt u uw registratie inzien en eventueel wijzigen.

Het is mogelijk om bij de gemeente iets te regelen via identificatie met DigiD. Denk aan het aanvragen van een nieuw paspoort, het aanvragen van een parkeervergunning of een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Niet alle gemeenten bieden dezelfde mogelijkheden aan. Andere zaken die u online, met DigiD, kunt regelen zijn o.a. een verhuizing doorgeven, belastingzaken of een taxatierapport raadplegen.

Als u voor een spoedgeval bij een onbekende arts of apotheker terechtkomt, is het belangrijk dat die uw medische gegevens kan inzien. Huisartsen, apotheken en ziekenhuizen maken daarvoor gebruik van het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dit is een netwerk waar uw eigen huisarts en apotheek uw medische gegevens aan elkaar doorgeven. Ook kunnen andere zorgverleners medische hier gegevens opvragen. Om uw medische gegevens te koppelen aan het LSP en zo beschikbaar te maken voor zorgverleners, moet u eerst toestemming geven. Dat kan met DigiD via de persoonlijke omgeving van de website volgjezorg.nl.
In steeds meer ziekenhuizen maakt u met DigiD online afspraken. Sommige ziekenhuizen gaan nog een stap verder en bieden bijvoorbeeld ook vragenlijsten en folders aan ter voorbereiding op een ziekenhuisbezoek. Soms kunnen patiënten via internet zelfs hun medisch dossier inzien. Vraag uw eigen ziekenhuis naar de mogelijkheden.

Talloze overheidsorganisaties werken inmiddels met DigiD. Niet alleen de instellingen in dit artikel, maar ook ministeries, het CBR en het UWV werken met DigiD. Meer over aangesloten organisaties en het DigiD zelf, vindt u op DigiD.nl.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.