Menu Zoek

AOW aanvragen

AOW aanvragen met DigiD gaat eenvoudig op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Lees hoe u online AOW aanvraagt.

Vier maanden voor uw AOW-leeftijd krijgt u een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). We kunnen via de post of online AOW aanvragen. Via internet heeft het voordeel dat direct op het scherm staat welke gegevens al bij de SVB bekend zijn. De aanvrager wijzigt de onjuiste gegevens makkelijk zelf. Hiervoor heeft de aanvrager wel een DigiD nodig. De brief komt per post of staat in de Berichtenbox van MijnOverheid. Drie maanden voor uw AOW-leeftijd nog geen post ontvangen? Neem dan even contact op met de organisatie. Zonder deze brief kunt u namelijk geen AOW aanvragen.

Om online AOW aan te vragen gaat u naar de website van de Sociale Verzekeringsbank:

 • Ga naar Svb.nl
 • Klik onder de kop 'Sociale Verzekeringsbank' op AOW.
 • Klik onder 'U heeft nog geen AOW' op Aanvragen in Nederland

Er opent een pagina met een eenvoudige stap voor stap uitleg over wanneer en hoe u AOW kunt aanvragen.

 • Klik rechtsboven op Inloggen.
 • Klik op Log in met DigiD.
 • Er opent een nieuw venster.
 • Er kan op verschillende manier ingelogd worden. Via de DigiD App, met een sms-controle, met een rijbewijs of identiteitskaart. Kies een manier waar u bekend mee bent.
 • Klik op Inloggen.

U komt nu direct in het webformulier 'Aanvragen AOW-pensioen' op Mijn SVB, uw persoonlijke informatiepagina bij de SVB. U kunt meteen AOW aanvragen.

 • De SVB heeft de gegevens die over u bekend zijn, al ingevuld. Dit zijn gegevens over uw burgerlijke staat en uw eventuele partner. Controleer deze gegevens en verbeter ze eventueel.
 • Klik op Verder.

Wonen in het buitenland
AOW-aanvragers die een periode in het buitenland hebben gewoond, krijgen minder AOW. De SVB vult de bekende in het buitenland doorgebrachte perioden al in. Ontbrekende perioden moet de aanvrager zelf toevoegen. Er volgt een aantal vragen over werken in Nederland gedurende het verblijf in het buitenland en over werken in of uitkeringen uit het buitenland.

Betaalgegevens
Het grootste karwei zit er nu op. Vul in het volgende scherm het rekeningnummer in waarop u uw AOW wilt ontvangen.

Bijlagen
Voor sommige informatie is een bewijsstuk nodig. Bijvoorbeeld als u een periode in het buitenland hebt gewerkt. De SVB zal u dan hierom vragen in de aanvraag. Voeg het bewijsstuk als afbeelding of als pdf-bestand toe. Later uploaden via Mijn SVB is mogelijk. Nasturen per post kan ook.

Voordat u de aanvraag definitief verstuurt, krijgt u een overzicht van alle gegevens die u hebt ingevuld. Controleer deze gegevens.

 • Klik op Wijzigen om correcties aan te brengen.
 • Klopt alles? Geef dan met een vinkje aan dat u alles naar waarheid hebt ingevuld.
 • klik tot slot op Verzenden.

De AOW-aanvraag wordt verzonden. Er opent een scherm met een ontvangstbevestiging. Hierin staat onder andere dat de SVB de aanvraag binnen drie weken verwerkt. U kunt de aanvraag hier printen of opslaan als pdf op uw computer. Als u hierna terugkeert naar 'Mijn SVB home' ziet u onder het kopje 'Correspondentie' dat uw aanvraag in behandeling is genomen door de SVB. Als de SVB uw aanvraag heeft afgehandeld zal de status veranderen in 'Verwerkt'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.