Menu Zoek

Duik de digitale archieven in

Digitale archieven

Op internet zijn er allerlei archieven. Zoek gewoon vanuit huis de meest uiteenlopende informatie op.

Archieven zaten voor de komst van internet in gebouwen waar iemand naartoe moest om bepaalde informatie op te zoeken. Soms op afspraak, omdat de gegevens er door de beheerder bij moesten worden gezocht. Internet heeft het raadplegen van archieven veel makkelijker gemaakt. Steeds meer informatie is vindbaar via internet. Denk aan bevolkingsregisters, maar ook beeldbanken met foto's van vroeger. SeniorWeb zocht er een aantal bij elkaar.

Het bekendste digitale archief is het Nationaal Archief. Dit enorme archief bevat allerlei andere archieven. Onder meer van de Rijksoverheid, documenten en afbeeldingen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Nederland, zoals de archieven van de VOC en de WIC, maar ook het archief van de KNVB. Verder is het Nationaal Archief het regionale archief van de provincie Zuid-Holland.

De site heeft een overzichtelijke startpagina om het digitaal zoeken op te beginnen. Er zijn zoekhulpen om bijvoorbeeld informatie te achterhalen over een voorouder in het VOC-archief. Ook vindt u online zoekhulpen over Suriname, militairen van de Koninklijke landmacht, soldaten bij het KNIL en vele anderen.

Website Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert vijftien miljoen foto's. Ruim één miljoen foto's staan online. De fotocollectie geeft beeld bij gebeurtenissen uit de periode tussen 1865 en 1990. Ze zijn te vinden via een zoekbalk op de site van het archief. Zo'n 400.000 foto's zijn rechtenvrij. Iedereen mag ze naar eigen inzicht gebruiken voor publicaties of andere doelen.

Foto's uit het Nationaal Archief

Het beeldmateriaal van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is bijeengebracht in de Beeldbank WO2. De collectie bevat voornamelijk foto's uit Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen en de verschillende fronten. Via een zoekbalk doorzoekt u het hele archief. Het is ook mogelijk om het archief van een van de deelnemende organisaties specifiek te doorzoeken.

Beeldbank WO2

Collectie Spaarnestad is met meer dan dertien miljoen foto's het grootste fotoarchief van Nederland op het gebied van pers- en documentairefotografie. De foto's brengen de recente wereldgeschiedenis in beeld. De collectie beslaat de periode van de uitvinding van de fotografie in de 19de eeuw tot aan de start van het digitale tijdperk. Deze foto's staan ook allemaal in het Nationaal Archief, maar deze site is net wat toegankelijker.

Collectie Spaarnestad

Het Beeldarchief Rijkswaterstaat bevat duizenden foto's, film- en videofragmenten van onderwerpen waar deze organisatie zich mee bezighoudt: waterbeheer, werk in uitvoering, infrastructuur, milieu, verkeer en vervoer, landschap, recreatie en historie. De foto's zijn gratis te gebruiken, maar daarbij is bronvermelding wel verplicht.

Beeldbank Rijkswaterstaat

Op de website Archieven.nl staan archieven van tientallen regionale organisaties en lokale archieven gebundeld. U zoekt er makkelijk naar een persoon of gebeurtenis. Een goed startpunt voor onder meer stamboomonderzoek. Het is mogelijk de losse archieven of het geheel te doorzoeken via een zoekbalk.

Archieven.nl

De meeste (grote) steden hebben inmiddels ook een archief op internet. Om het te vinden, zoekt u via Google naar de termen 'archief' en de naam van uw woonplaats of de gemeente waar deze onder valt. Lang niet alle documenten zijn digitaal gemaakt, maar u vindt op de lokale sites wel informatie over de openingstijden en de beschikbare documenten.

Elke provincie in Nederland heeft daarnaast een eigen provinciaal archief: De Regionale Historische Centra. Hier liggen de archieven die op regionaal niveau van belang zijn. Denk aan de archieven van de provincie, de rechtbankarchieven en de archieven van de Kamer van Koophandel.

Er zijn nog veel meer archieven. In Enter 90 komen er nog een aantal aan bod. Zoals Tv van Toen, Delpher (krantenartikelen) of Topotijdreis.nl.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.