U bent hier: Home Tips & uitleg Dossiers Aankoophulp: e-reader

E-reader

Een e-reader is handig voor iedereen die veel leest. Maar ook als de letters in boeken te klein voor u worden.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Waar let ik op bij een e-reader?

Bij een e-reader zijn er een paar belangrijke punten om op te letten.  

Scherm

Elke e-reader heeft een e-ink-scherm. Dit scherm imiteert papier heel goed. En is ook nog eens erg energiezuinig. Hierdoor hoeven lezers een e-reader niet zo vaak op te laden. Er zijn verschillende schermen. Let op de volgende dingen:

  1. Het schermformaat: dit wordt uitgedrukt in inch. Een scherm van 6 of 7 inch (zo'n 17 tot 18 cm) is bijvoorbeeld kleiner dan een bladzijde van een gemiddeld boek. Een e-reader van 8 inch (20 cm) is ongeveer even groot als een fysiek boek. Maar ze zijn er ook groter, bijvoorbeeld 10 inch (25 cm). Bepaal zelf wat u prettig vindt. Pak er een fysiek boek bij om de maten te vergelijken.
  2. De resolutie: dit wordt uitgedrukt in pixels. De resolutie bepaalt hoe scherp het beeld is. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de letters op het scherm zijn. Hoe lager de resolutie, hoe korreliger de letters worden.
  3. Leest u graag in bad? Dan is een waterdicht scherm handig.
  4. Leest u vaak in een donkere omgeving? Dan is een e-reader met achtergrondverlichting een aanrader. Ook zijn er luxere modellen die de schermverlichting automatisch aanpassen op het omgevingslicht. Probeer dit licht wel uit in de winkel. Sommige mensen met minder zicht hebben juist moeite met de achtergrondverlichting.

Bediening

De meeste e-readers bedien je via een aanraakscherm, ook wel touchscreen genoemd. Dat is handig. Want lezen op een e-reader lijkt daardoor meer op het lezen van een fysiek boek. Maar een nadeel is dat er vingerafdrukken op het scherm achterblijven. Vindt u dat vervelend? Kies dan voor een leesapparaat met fysieke knoppen. U hoeft het scherm dan niet aan te raken. Veel e-readers hebben een aanraakscherm én fysieke knoppen.

Snelheid e-reader

Goedkope e-readers hebben soms een trage bediening. Het menu opent bijvoorbeeld langzaam en het duurt even voordat er een nieuwe bladzijde verschijnt. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller het leesapparaat over het algemeen presteert. Bij minimaal 512 MB werkgeheugen werkt de e-reader meestal vlot.

Boeken opslaan

Op elke nieuwe e-reader kun je een heleboel e-boeken zetten. Op iedere gigabyte passen ongeveer duizend digitale boeken. Nieuwe e-readers van bekende merken als Kobo en PocketBook hebben 8, 16 of zelfs 32 gigabyte opslagcapaciteit. Bedenk wel dat kranten en tijdschriften meer ruimte op het apparaat innemen dan e-books. Soms kunt u de ruimte op een e-reader zelf uitbreiden met een microSD-geheugenkaart.

Bestandsformaten

Nederlandstalige e-boeken zijn meestal epub-bestanden. U koopt ze in een webwinkel of leent ze bij de bibliotheek. Door deze bestanden op het apparaat te bewaren, kunt u boeken lezen. Bijna elke e-reader kan met epub-bestanden overweg. Alleen e-readers van Amazon Kindle zijn er niet direct voor geschikt. Kindles, zoals de e-readers van Amazon worden genoemd, zijn vooral handig voor Engelstalige boeken die u op Amazon koopt.

Naast epub-bestanden, kunnen gebruikers vaak ook andere soorten bestanden op hun e-reader zetten. Documenten (pdf en docx), afbeeldingen (jpg, png en tiff) en zelfs audio (mp3) bijvoorbeeld. Dat laatste is bijvoorbeeld fijn als u luisterboeken wilt downloaden. Bedenk vooraf welke bestanden u op het apparaat wilt bewaren. Kies daarna een e-reader die deze bestanden aankan.

Internet

Veel e-readers hebben tegenwoordig een geïntegreerde boekenwinkel. Zoek een leuke titel op en schaf het e-book rechtstreeks aan. Een voorwaarde is dat het leesapparaat is verbonden met wifi. Fabrikanten voorzien hun e-readers van allerlei extra functies. Zo bevat het menu vaak een browser om op internet te surfen. Verwacht daar niet te veel van. Een e-ink-scherm bouwt het beeld langzaam op, waardoor u even op de website dient te wachten. Bovendien is het beeld zwartwit. Nuttig is dat u op de meeste e-readers moeilijke woorden in een online woordenboek of encyclopedie kunt opzoeken.

Beschermhoes

Bij duurdere e-readers zit vaak een hoes. Bescherm daarmee het toestel tegen vuil en krassen. Vaak dient de hoes ook als steun, zodat u de e-reader kunt neerzetten. Meestal springt het e-ink-scherm bij het openvouwen van de hoes automatisch aan. Vouwt u de magnetische klep weer dicht, dan gaat het leesapparaat in de slaapstand. Als er geen beschermhoes is meegeleverd, kunt u die meestal los aanschaffen.

naar boven