Menu Zoek

Energieverbruik meten met een slimme stekker

Slimme stekker van WiZ en wandstopcontact
Benieuwd naar het stroomverbruik van een apparaat? Een slimme stekker met interne energiemeter laat het zien.

Sommige apparaten verbruiken veel stroom. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine, wasdroger, airfryer of elektrische kachel. Het kan verstandig zijn een energieslurpend apparaat te vervangen. Fabrikanten maken tenslotte steeds zuinigere apparaten.

Wilt u de energierekening verlagen? Dan is het zinvol om precies te weten wat elk apparaat verbruikt. Met een slimme stekker met energiemeter kan dat.

Het aansluiten van een slimme stekker is eenvoudig. Prik hem gewoon in een (wand)stopcontact. Sluit daarna een apparaat aan op het stopcontact van de stekker. Naast verbruik meten kan je met een app of afstandsbediening bijvoorbeeld ook een lamp of ventilator op afstand bedienen.

Slimme stekker van TP-Link

Behalve slimme stekkers met één uitgang zijn er ook nog slimme stekkerdozen met een verbruiksmeter. Daarmee hou je het verbruik van een groep apparaten in de gaten en kan je ze ook apart aan- en uitzetten. Er zijn er ook met usb-aansluitingen naast de gewone stopcontacten. Die zijn nuttig om het verbruik van een mobiel apparaat te meten. Sluit hierop bijvoorbeeld een smartphone, tablet, smartwatch of e-reader aan.

In de app staat het aantal kWh (kilowattuur) dat een apparaat verbruikt. Bij sommige slimme stekkers kunt ook andere waarden bekijken. Lees bijvoorbeeld de spanning (volt), de stroomsterkte (ampère) en het actuele vermogen (watt) af.

Slimme stekkers met een energiemeter kunnen meestal de energiekosten berekenen. Vul hiervoor in de app de prijs per kilowattuur in. Misschien kunt u ook een dal-, nacht- of laagtarief opgeven. Deze gegevens staan meestal in de online omgeving van de energieleverancier (zie de afbeelding hieronder). Ze staan bovendien ook in het contract. Bekijk in de app wat een apparaat per uur, dag, week, maand of jaar kost aan stroom.

Energiekosten per kilowattuur

Er zijn in Nederlandse elektronicawinkels en bouwmarkten allerlei slimme stekkers met energiemeters te koop. Merken als Woox, Denver, Alecto, WiZ, Philips, Hombli, TP-Link en Marmitek maken geschikte producten. De meeste slimme stekkers zijn te verbinden met wifi. Sommige producten hebben een (los verkrijgbaar) basisstation nodig. Dit is een apart kastje dat een eigen draadloos signaal uitzendt. Daarnaast zijn er ook modellen met bluetooth.

Een betrouwbare slimme stekker met stroommeter is vanaf ongeveer tien euro te koop. Daarnaast brengen fabrikanten bundelverpakkingen met meerdere stuks uit. Dat is over het algemeen naar verhouding goedkoper. Een bundelverpakking is een goede keuze wanneer u het stroomverbruik van meerdere individuele apparaten wilt volgen. Voor buitengebruik bestaan er tot slot weerbestendige slimme stekkers.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.