Energieverbruik meten met een slimme stekker

Artikel

Benieuwd naar het stroomverbruik van een apparaat? Een slimme stekker met interne energiemeter laat het zien. 

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,9 / 5 (7 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 16 feb 2024

Stroomverbruik van apparaten

Sommige apparaten verbruiken veel stroom. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine, wasdroger, airfryer of elektrische kachel. Het kan verstandig zijn een energieslurpend apparaat te vervangen. Fabrikanten maken tenslotte steeds zuinigere apparaten. 

Wilt u de energierekening verlagen? Dan is het zinvol om precies te weten wat elk apparaat verbruikt. Met een slimme stekker met energiemeter kan dat.

Wat is een slimme stekker?

Het aansluiten van een slimme stekker is eenvoudig. Prik hem gewoon in een (wand)stopcontact. Sluit daarna een apparaat aan op het stopcontact van de stekker. Naast verbruik meten kan je met een app of afstandsbediening bijvoorbeeld ook een lamp of ventilator op afstand bedienen.

Slimme stekker van TP-Link

Slimme stekkerdoos

Behalve slimme stekkers met één uitgang zijn er ook nog slimme stekkerdozen met een verbruiksmeter. Daarmee hou je het verbruik van een groep apparaten in de gaten en kan je ze ook apart aan- en uitzetten. Er zijn er ook met usb-aansluitingen naast de gewone stopcontacten. Die zijn nuttig om het verbruik van een mobiel apparaat te meten. Sluit hierop bijvoorbeeld een smartphone, tablet, smartwatch of e-reader aan.

Stroomwaarden bekijken

In de app staat het aantal kWh (kilowattuur) dat een apparaat verbruikt. Bij sommige slimme stekkers kunt ook andere waarden bekijken. Lees bijvoorbeeld de spanning (volt), de stroomsterkte (ampère) en het actuele vermogen (watt) af.

Energiekosten berekenen

Slimme stekkers met een energiemeter kunnen meestal de energiekosten berekenen. Vul hiervoor in de app de prijs per kilowattuur in. Misschien kunt u ook een dal-, nacht- of laagtarief opgeven. Deze gegevens staan meestal in de online omgeving van de energieleverancier (zie de afbeelding hieronder). Ze staan bovendien ook in het contract. Bekijk in de app wat een apparaat per uur, dag, week, maand of jaar kost aan stroom.

Energiekosten per kilowattuur

Slimme stekker met verbruiksmeter kopen

Er zijn in Nederlandse elektronicawinkels en bouwmarkten allerlei slimme stekkers met energiemeters te koop. Merken als Woox, Denver, Alecto, WiZ, Philips, Hombli, TP-Link en Marmitek maken geschikte producten. De meeste slimme stekkers zijn te verbinden met wifi. Sommige producten hebben een (los verkrijgbaar) basisstation nodig. Dit is een apart kastje dat een eigen draadloos signaal uitzendt. Daarnaast zijn er ook modellen met bluetooth.

Een betrouwbare slimme stekker met stroommeter is vanaf ongeveer tien euro te koop. Daarnaast brengen fabrikanten bundelverpakkingen met meerdere stuks uit. Dat is over het algemeen naar verhouding goedkoper. Een bundelverpakking is een goede keuze wanneer u het stroomverbruik van meerdere individuele apparaten wilt volgen. Voor buitengebruik bestaan er tot slot weerbestendige slimme stekkers.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven