Artikel

Alles over slimme stekkers

Bedien met slimme stekkers lampen en andere apparaten op afstand. Schakel ze bijvoorbeeld in of uit met een afstandsbediening of app.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
3,9 / 5 (10 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 1 feb 2023

Wat zijn slimme stekkers?

De slimme stekker, ook wel smart plug genoemd, is niet meer weg te denken uit de winkels. De stekkers maken apparaten die niet ‘slim’ zijn alsnog interactief. De slimme stekker heeft een bijbehorende afstandsbediening of app. Een bekend voorbeeld is een zogeheten ‘klik aan-klik uit’-systeem. Met een knop zet iemand op afstand zijn lamp of een groep lampen aan of uit.

Sommige slimme stekkers meten ook het energieverbruik van een apparaat of kun je via een tijdschema inschakelen. Stel bijvoorbeeld in dat de lampen altijd om 23.30 uur uit gaan. De meeste slimme stekkers zijn bedoeld voor binnenshuis, maar er zijn ook (spat)waterdichte smart plugs voor buiten, bijvoorbeeld voor de tuinlampen. Sommige stekkers werken samen met een spraakassistent, bijvoorbeeld de Google Assistent. Ook is een slimme stekker te koppelen aan een bewegingssensor. 

Voor welke apparaten?

Slimme stekkers worden veel gebruikt voor lampen. Maar ook andere huishoudelijke apparaten zijn geschikt. Denk aan een koffieapparaat, een ventilator of elektrisch kacheltje. Dus apparaten die via een knop aangezet worden en meteen aangaan als er stroom beschikbaar is. Een waterkoker waarbij eerst de temperatuur ingesteld moet worden via een display, is dus niet zo geschikt. Maar de zonwering met een aan-uitknop weer wel.

Merken stekkers

Tientallen merken hebben slimme stekkers. Bekende merken maar ook budgetketens. Ikea heeft de TRÅDFRI. Dat is een serie slimme producten, waaronder een slimme stekker. Die kan via een app tot tien lichtbronnen of kleine apparaten tegelijk aan- en uitzetten. Lidl heeft een Smart Home-collectie met slimme apparaten waaronder een stekker. Verder zijn er allerlei (on)bekende merken, van Bosch en TP-Link tot aan fantasienamen.

Slimme stekker aansluiten

Slimme stekkers zijn gemakkelijk te installeren.

  • Steek de slimme stekker in het stopcontact.
  • Doe de stekker van een apparaat in het stopcontact van de slimme stekker. Doe dus bijvoorbeeld de stekker van de lamp in de aansluiting van de slimme stekker.
  • Verbind het geheel eventueel met de afstandsbediening of app.

De stekker en het aangesloten apparaat zijn klaar voor gebruik. Zet de lampen aan via bijvoorbeeld een afstandsbediening of Google Nest.

Kosten van slimme stekkers

De TRÅDFRI van Ikea is er voor 9,95 euro en Lidl heeft een zogeheten tussenstekker voor net onder de 10 euro. Maar er zijn ook stekkers die meer dan 50 euro kosten. Die hebben dan extra snufjes, zoals een lichtgevende ring die het stroomverbruik aangeeft.

Goedkope stekkers uit China

Het kan verleidelijk zijn slimme stekkers te bestellen bij AliExpress of een andere Chinese webwinkel. Dat raden we niet aan. De stekkers zijn niet gekeurd voor de Europese markt. Ze zijn dus niet gegarandeerd veilig.

Voordelen slimme stekkers

  • Slimme stekkers zijn vooral makkelijk. Wie graag op afstand lampen inschakelt of de gordijnen automatisch opent en sluit, beleeft er veel plezier aan. Ook handig dus voor mensen die minder mobiel zijn.
  • Sommige modellen meten het energieverbruik van een apparaat. Fijn met het oog op de stroomrekening. De apparaten die ‘stand-by’ staan, gebruiken normaal gesproken stroom. Als er een slimme stekker tussen het apparaat en het stopcontact zit, gebeurt dit niet. Daardoor is er minder risico op bijvoorbeeld brand.

Nadelen slimme stekkers

Aan slimme stekkers zitten op zichzelf weinig nadelen. Ze bieden gemak zonder dat u lampen of andere apparaten hoeft te vervangen. Toch zijn er wat minpunten te bedenken:

  • Slimme stekkers van verschillen merken werken niet goed samen. Dat gaat alleen als hetzelfde protocol gebruiken. Dat is de taal waarmee apparaten communiceren onderling. Vaak zijn voor elk type stekker een andere app of afstandsbediening nodig. Of er is een hub nodig, een apparaat dat ze alsnog verbindt.
  • Slimme stekkers zijn te koop in allerlei prijsklassen. Ze kosten dus geld in ruil voor gemak.
  • Afstandsbedieningen kunnen zoekraken. Zorg dus voor een centrale plaats om ze op te bergen.
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven