Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Smartspeaker kopen, waar let ik op?

Smartspeakers kopen: waar let ik op?Handig: slimme luidsprekers die een handje helpen in huis. Waar moet u allemaal op letten bij de aanschaf van een smartspeaker?

Een smartspeaker, ook wel slimme luidspreker genoemd, kan meer dan alleen geluid afspelen. Er zit namelijk ook een microfoon in en de luidspreker luistert naar wat u zegt. Zo kunt u allerlei spraakopdrachten geven. Vraag bijvoorbeeld wat het voor weer wordt in het weekend. Of laat het apparaat een muziekalbum afspelen of een som uitrekenen.

Een smartspeaker kan ook het huis slimmer maken. Dit is wel afhankelijk van de andere apparaten die u in huis hebt. Er zijn bijvoorbeeld slimme lampen die verbinding maken met de smartspeaker. Geef bijvoorbeeld de opdracht 'Zet het licht in de keuken uit' en de keukenlamp gaat uit. Ook met de televisie of een thermostaat kan de luidspreker contact maken. Dit moeten dan natuurlijk wel apparaten zijn die je met de luidspreker kunt verbinden.

Slimme luidsprekers maken allemaal gebruik van een spraakassistent. De bekendste spraakassistenten zijn de Google Assistent van Google, Siri van Apple en Alexa van Amazon. Alleen luidsprekers met Google Assistent verstaan Nederlands. Daarom laten we de andere spraakassistenten in dit artikel buiten beschouwing. Het kan zijn dat apparaten van Apple en Amazon in de toekomst wel Nederlands ondersteunen.

De spraakassistent van Google is geïnstalleerd op apparaten van Google zelf en op een aantal apparaten van andere fabrikanten.

Slimme speakers zijn er in verschillende formaten. Een van de meest compacte speakers is de Google Nest Mini. Het voordeel van zo'n klein apparaatje is dat het minder duur is. De prijs ligt rond de 50 euro. Een kleinere speaker is daarom een laagdrempelige manier om een slimme luidspreker eens uit te proberen. Ook handig: de speaker kan makkelijk verplaatst worden. Het nadeel is dat kleine speakers een minder krachtig geluid hebben dan grote speakers. In een zeer grote kamer zal het geluid niet de hele kamer vullen.

De wat grotere modellen zijn iets duurder, maar hebben als voordeel dat er een krachtiger geluid uitkomt. De prijzen van deze modellen beginnen bij de 100 euro en lopen op tot de 300 euro.

De grootste smartspeakers zijn voor de echte muziekfans. Deze krachtpatsers vullen een grote kamer gemakkelijk met muziek. Daar hangt wel een prijskaartje aan: prijzen liggen als snel tussen de 300 tot 600 euro.

Ook een afweging om te maken: wilt u een smartspeaker met of zonder accu? De meeste smartspeakers hebben geen accu. Steek de stekker in het stopcontact en de luidspreker heeft stroom. Verwacht u de speaker mee op pad te nemen, bijvoorbeeld op vakantie? Dan kan een accu juist handig zijn. Een aantal modellen van onder andere JBL, Bose en Sonos is draagbaar. U kunt de speaker opladen met een kabel en daarna een aantal uur (afhankelijk van de speaker tussen de zes en zestien uur) draadloos gebruikmaken van de speaker.

Over het algemeen hebben smartspeakers geen scherm. Hebt u toch liever een smartspeaker die u zowel met uw stem als via een scherm bestuurt? Dan is de Google Nest Hub een optie. Handig hieraan is dat u bijvoorbeeld een recept of uw agenda kunt bekijken. Of stel het apparaat in als digitale fotolijst.

Google die altijd luistert naar wat u zegt, dat is natuurlijk niet de bedoeling. De Google Assistent begint pas te luisteren zodra u 'Hé Google' of 'Oké Google' zegt. Wat u daarvoor zegt, wordt dus niet opgenomen.

Hoe zit het met de spraakopdrachten die u geeft? Google neemt die wel op. Google gebruikt opnames namelijk om de assistent te kunnen verbeteren. Hoe meer mensen Nederlands tegen de assistent praten, hoe sneller deze leert wat er verwacht wordt. Ook kan Google met uw spraakgegevens de assistent beter personaliseren. Het is alsof het apparaatje u leert kennen. Bij het instellen van een Google-apparaat kunt u aangeven welke informatie wel en niet verstuurd mag worden naar Google.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.