Een smart-tv, meer dan alleen televisiekijken

Artikel

Een smart-tv kan veel meer dan alleen tv-zenders weergeven. Verbind het toestel met internet en geniet van allerlei extra functies.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,6 / 5 (26 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 30 mei 2024

Inleiding

Nagenoeg iedere nieuwe televisie is een smart-tv. Deze Engelse term betekent letterlijk slimme televisie. Het toestel maakt draadloos of via een kabel verbinding met internet, waardoor kijkers genieten van diverse voordelen.

Welk besturingssysteem?

Net als computers hebben ook smart-tv's een eigen besturingssysteem. Dit besturingssysteem heet alleen geen Windows. LG (WebOS), Samsung (Tizen), Panasonic (Viera) en Philips (Android TV) gebruiken allemaal een ander besturingssysteem met een eigen menu. Het besturingssysteem bepaalt grotendeels welke functies er beschikbaar zijn. Gelukkig komen de belangrijkste functies overeen. De mogelijkheden die in dit artikel aan bod komen, gelden namelijk voor de meeste smart-tv's.

Apps installeren

Een smart-tv geeft gebruikers toegang tot een menu met verschillende apps. Dit zijn applicaties die u op de smart-tv kunt openen. De gebruiker bepaalt zelf welke apps hij of zij installeert. Netflix is een zeer populaire applicatie en op nagenoeg iedere smart-tv beschikbaar. Abonnees kijken hiermee via internet onbeperkt naar films en series. Dit noemen we streamen. Videoland lijkt erg op Netflix, al richt deze aanbieder zich meer op Nederlandstalige series. Met Pathé Thuis kunt u losse films huren. Een smart-tv gebruikt u ook voor het gratis terugkijken van Nederlandse tv-programma's. Dat kan met de apps NPO Start, RTL XL en KIJK. Tot slot kijkt u via de NLZiet-app naar live-televisie. Dat kost 7,95 euro per maand (prijs mei 2024). U hebt dan voor de ontvangst van de bekendste Nederlandse zenders eigenlijk geen abonnement bij een tv-provider meer nodig (bijvoorbeeld Ziggo of KPN).

Muziek luisteren

Naast films, series en tv-programma's kan een smart-tv ook muziek streamen. Op toestellen met Android TV of Tizen die in 2015 of later gemaakt zijn, is de app Spotify beschikbaar. Deze muziekdienst geeft toegang tot miljoenen liedjes van bijna alle bekende artiesten uit binnen- en buitenland. Spotify kost 10,99 euro per maand (prijs mei 2024). Eventueel zijn er op uw smart-tv andere apps van muziekdiensten beschikbaar, zoals Deezer en Napster.

Smartphone als afstandsbediening

Een smart-tv staat in verbinding met internet én uw thuisnetwerk. Dat laatste betekent dat de smart-tv met andere apparaten binnen de woning kan 'praten'. Bedien de smart-tv bijvoorbeeld met een smartphone of tablet. Handig voor het geval de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn. Vanaf de smartphone of tablet selecteert u bijvoorbeeld een serie op Netflix of bekijkt u zelfgemaakte foto's op een groot scherm. Televisiefabrikanten ontwikkelen eigen mobiele apps om de smart-tv te bedienen. U vindt die in de App of Play Store van het mobiele toestel. Installeer voor LG-televisies LG TV Plus en voor Samsung-modellen Smart View App.

Een smartphone als afstandsbediening voor de smart-tv

Spelletjes spelen

Meestal zijn er ook eenvoudige videospelletjes voor de smart-tv beschikbaar. Het aanbod wisselt per toestel. Vooral smart-tv's met het besturingssysteem Android TV hebben veel keus. Afhankelijk van het gekozen spelletje gebruikt u de afstandsbediening, smartphone of speciale gamecontroller om te spelen. Een smart-tv is lang niet zo snel als een computer. Misschien zijn sommige videospelletjes om die reden wat traag.

Informatie opvragen

Voor smart-tv's bestaan er ook apps waarmee u informatie kunt opvragen. Denk bijvoorbeeld aan applicaties voor het weer en verkeer. Installeer hiervoor apps als Buienradar, AccuWeather of Fileindex. Ook het laatste nieuws volgt u gemakkelijk op de smart-tv, bijvoorbeeld met de applicaties van NOS of NU.nl. Veel smart-tv's hebben bovendien ook een Facebook-app. Log in met het eigen profiel om berichten van vrienden, bekende personen en bedrijven te volgen. Bij aanwezigheid van een browser gaat u op internet zelf op zoek naar informatie. Dat kan bijvoorbeeld door de website van SeniorWeb te bezoeken.

Eigen bestanden

De meeste smart-tv's kunnen uw eigen bestanden weergeven, zoals foto's, video's en muziek. Sluit een usb-stick, externe harde schijf of digitale camera maar eens op de usb-aansluiting van de smart-tv aan. Met de afstandsbediening kiest u daarna het bestand dat u wilt afspelen. Als alternatief toont u via een verbonden smartphone of tablet eigen bestanden. Staan de mediabestanden op een pc of laptop opgeslagen? U speelt ze meestal alsnog op de smart-tv af. Dat kan bijvoorbeeld met de app Plex. Deze applicatie zoekt naar mediabestanden op andere apparaten en haalt ze via het thuisnetwerk naar de smart-tv. U streamt de bestanden dan over uw eigen netwerk.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven