Menu Zoek

Een smart-tv, meer dan alleen televisiekijken

Menu van smart-tv

Een smart-tv kan veel meer dan alleen tv-zenders weergeven. Verbind het toestel met internet en geniet van allerlei extra functies.

Nagenoeg iedere nieuwe televisie is een smart-tv. Deze Engelse term betekent letterlijk slimme televisie. Het toestel maakt draadloos of via een kabel verbinding met internet, waardoor kijkers genieten van diverse voordelen.

Net als computers hebben ook smart-tv's een eigen besturingssysteem. Dit besturingssysteem heet alleen geen Windows. LG (WebOS), Samsung (Tizen), Panasonic (Viera) en Philips (Android TV) gebruiken allemaal een ander besturingssysteem met een eigen menu. Het besturingssysteem bepaalt grotendeels welke functies er beschikbaar zijn. Gelukkig komen de belangrijkste functies overeen. De mogelijkheden die in dit artikel aan bod komen, gelden namelijk voor de meeste smart-tv's.

Een smart-tv geeft gebruikers toegang tot een menu met verschillende apps. Dit zijn applicaties die u op de smart-tv kunt openen. De gebruiker bepaalt zelf welke apps hij of zij installeert. Netflix is een zeer populaire applicatie en op nagenoeg iedere smart-tv beschikbaar. Abonnees kijken hiermee via internet onbeperkt naar films en series. Dit noemen we streamen. Videoland lijkt erg op Netflix, al richt deze aanbieder zich meer op Nederlandstalige series. Met Pathé Thuis kunt u losse films huren. Een smart-tv gebruikt u ook voor het gratis terugkijken van Nederlandse tv-programma's. Dat kan met de apps NPO Start, RTL XL en KIJK. Tot slot kijkt u via de NLZiet-app naar live-televisie. Dat kost 7,95 euro per maand (prijs november 2018). U hebt dan voor de ontvangst van de bekendste Nederlandse zenders eigenlijk geen abonnement bij een tv-provider meer nodig (bijvoorbeeld Ziggo of KPN).

Naast films, series en tv-programma's kan een smart-tv ook muziek streamen. Op toestellen met Android TV of Tizen die in 2015 of later gemaakt zijn, is de app Spotify beschikbaar. Deze muziekdienst geeft toegang tot miljoenen liedjes van bijna alle bekende artiesten uit binnen- en buitenland. Spotify kost 9,99 euro per maand (prijs november 2018). Eventueel zijn er op uw smart-tv andere apps van muziekdiensten beschikbaar, zoals Deezer en Napster.

Een smart-tv staat in verbinding met internet én uw thuisnetwerk. Dat laatste betekent dat de smart-tv met andere apparaten binnen de woning kan 'praten'. Bedien de smart-tv bijvoorbeeld met een smartphone of tablet. Handig voor het geval de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn. Vanaf de smartphone of tablet selecteert u bijvoorbeeld een serie op Netflix of bekijkt u zelfgemaakte foto's op een groot scherm. Televisiefabrikanten ontwikkelen eigen mobiele apps om de smart-tv te bedienen. U vindt die in de App of Play Store van het mobiele toestel. Installeer voor LG-televisies LG TV Plus en voor Samsung-modellen Smart View App.

Een smartphone als afstandsbediening voor de smart-tv

Meestal zijn er ook eenvoudige videospelletjes voor de smart-tv beschikbaar. Het aanbod wisselt per toestel. Vooral smart-tv's met het besturingssysteem Android TV hebben veel keus. Afhankelijk van het gekozen spelletje gebruikt u de afstandsbediening, smartphone of speciale gamecontroller om te spelen. Een smart-tv is lang niet zo snel als een computer. Misschien zijn sommige videospelletjes om die reden wat traag.

Voor smart-tv's bestaan er ook apps waarmee u informatie kunt opvragen. Denk bijvoorbeeld aan applicaties voor het weer en verkeer. Installeer hiervoor apps als Buienradar, AccuWeather of Fileindex. Ook het laatste nieuws volgt u gemakkelijk op de smart-tv, bijvoorbeeld met de applicaties van NOS of NU.nl. Veel smart-tv's hebben bovendien ook een Facebook-app. Log in met het eigen profiel om berichten van vrienden, bekende personen en bedrijven te volgen. Bij aanwezigheid van een browser gaat u op internet zelf op zoek naar informatie. Dat kan bijvoorbeeld door de website van SeniorWeb te bezoeken.

De meeste smart-tv's kunnen uw eigen bestanden weergeven, zoals foto's, video's en muziek. Sluit een usb-stick, externe harde schijf of digitale camera maar eens op de usb-aansluiting van de smart-tv aan. Met de afstandsbediening kiest u daarna het bestand dat u wilt afspelen. Als alternatief toont u via een verbonden smartphone of tablet eigen bestanden. Staan de mediabestanden op een pc of laptop opgeslagen? U speelt ze meestal alsnog op de smart-tv af. Dat kan bijvoorbeeld met de app Plex. Deze applicatie zoekt naar mediabestanden op andere apparaten en haalt ze via het thuisnetwerk naar de smart-tv. U streamt de bestanden dan over uw eigen netwerk.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.