Menu Zoek

Netflix: een overzicht

Netflix kijken op de tablet

Kijk met Netflix films en series via de computer, tablet of telefoon. Hoe werkt de streamingdienst precies?

Netflix is sinds 11 september 2013 actief in Nederland. Het is een streamingdienst voor films en series. Bij het streamen van films bepaalt u zelf wat u kijkt en wanneer. U bent dus niet meer gebonden aan hoe laat het uitgezonden wordt. U hoeft de films of series niet te downloaden, de beelden worden geladen terwijl u kijkt. Bij Netflix bekijken gebruikers onbeperkt films en series voor een vast bedrag per maand.

Het aanbod van Netflix is via de computer te bekijken. Maar ook op de tablet of smartphone via een app voor iPhone/iPad en Android. Sluit eventueel de laptop op de televisie aan om de film of serie op de tv bekijken, als de televisie daar geschikt voor is. Dat kan ook via een Chromecast. Daarmee stuurt u vanaf uw pc, tablet of telefoon programma's naar de tv.

Voor streamen hebt u wel een snelle internetverbinding nodig. Op de eerste plaats bij u thuis, maar hetzelfde geldt in bijvoorbeeld hotels of op campings waar draadloos internet is. Wie bijvoorbeeld mobiel internet gebruikt in de trein, zal merken dat die verbinding vaak niet snel genoeg is. Programma's haperen dan of starten helemaal niet. Een oplossing is om vooraf films of series te downloaden. Dan is er geen internetverbinding meer nodig om ze te bekijken. Lees hier hoe dat werkt.

Netflix heeft meerdere abonnementen. Het goedkoopste abonnement kost 7,99 euro per maand. Hiermee bekijkt u programma's op één scherm (dus maar op één computer of tablet tegelijk). Voor 11,99 euro per maand kijkt u programma's op maximaal twee schermen tegelijk in HD-kwaliteit. Voor 15,99 euro kijkt u programma's in hogere beeldkwaliteit op maximaal vier schermen tegelijk. Maak een account aan via de aanmeldpagina en kijk meteen een leuke film of serie.

Netflix heeft momenteel in Nederland een redelijk uitgebreid aanbod aan films en series, al is er minder beschikbaar dan bijvoorbeeld in Amerika. Bij de films gaat het niet om de meest recente titels uit de bioscoop. Er komen wel wekelijks films bij. Maar wie vaak films kijkt, zal er veel al gezien hebben. Datzelfde geldt voor series. De nieuwste seizoenen van bekende series staan er vaak nog niet op. Het aardige is wel dat u bepaalt welke aflevering van een serie u wilt zien. Bent u nieuw bij een bepaalde serie, dan start u die bij aflevering één van het eerste seizoen.

Het hele aanbod van Netflix heeft Nederlandse ondertiteling. Wie wil kan ook de ondertiteling aanzetten bij Nederlandse films.

Het aanmelden en maken van een account gaat via de site en is in het Nederlands. Geef aan welk type abonnement u wilt. Geef een mailadres op en maak een wachtwoord aan. Met het mailadres en wachtwoord kunt u voortaan overal inloggen om films en series te kijken.

Tijdens het aanmelden moet u een (geldige) betaalmethode doorgeven, zoals een machtiging via iDEAL of een creditcardnummer. Wilt u op een gegeven moment het abonnement stopzetten, dan kan dat. U leest hier hoe dat moet.

Nadat u op Netflix bent ingelogd, krijgt u de vraag wie er precies iets wil gaan kijken. Uzelf of wellicht uw partner? Netflix werkt met een gepersonaliseerd aanbod. Vul uw interesses en favoriete shows in en Netflix selecteert programma's die u misschien leuk vindt. Die selectie ziet u op de homepage, al kunt u natuurlijk zelf ook series of films zoeken.

Op de homepage van Netflix vindt u allerlei categorieën met programma's, zoals 'Bekroonde internationale series', 'Populair op Netflix' of Top 10 van series in Nederland vandaag'. Netflix houdt bij wat u kijkt, zodat u een volgende keer gewoon verder kunt gaan waar u gebleven was. Bovendien kunnen gebruikers programma's toevoegen aan Mijn Lijst, een verzamelplek om programma's om later te bekijken.

Programma gevonden dat u aanspreekt? Dubbelklik erop om het te starten. Kies eventueel eerst een aflevering.

Het aanleren en gebruiken van een nieuwe dienst is in het begin altijd een beetje lastig. Maar zodra u er wat meer tijd insteekt en het gaat gebruiken, wordt het steeds duidelijker. De programma's zijn zo gesorteerd dat ze gemakkelijk terug te vinden zijn. U kunt informatie lezen over een programma voordat u het afspeelt.

De beeldkwaliteit is goed bij een doorsnee-internetabonnement. Gebruikt u wifi en staat uw modem wat verder weg, dan kan de beeldkwaliteit achteruitgaan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.