Wat is een slim gehoorapparaat?

Artikel

Over slimme gehoorapparaten hoor je steeds meer. Wat kan zo'n apparaat nog meer behalve geluid versterken?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,7 / 5 (39 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 10 mei 2023

Slim gehoorapparaat

Slimme gehoorapparaten staan bekend onder verschillende namen. Ze worden ook wel nieuwe generatie hoortoestellen, digitale hoortoestellen of bluetooth-hoortoestellen genoemd. Welke naam ze ook hebben, de apparaten hebben twee belangrijke voordelen: 

  1. Ze werken met bluetooth
    Via de draadloze verbinding bluetooth   bluetooth Verbindingsmethode om elektronische apparaten draadloos met elkaar te verbinden over een korte afstand (maximaal 10 of maximaal 100 meter, afhankelijk van de klasse). Bluetooth is beschikbaar op veel mobiele telefoons, smartphones, computers, tablets, luidsprekers en ook op digitale camera's is een slim hoortoestel verbonden met bijvoorbeeld een smartphone of smart-tv. Het geluid van dat apparaat is dan op het hoortoestel te beluisteren. Dat maakt bellen, muziek luisteren of tv-kijken makkelijker. Een koptelefoon is niet meer nodig. U luistert bijvoorbeeld gewoon naar Spotify via het hoortoestel. Vroeger was daarvoor een streamer nodig. Dat apparaat was de verbinding tussen het hoortoestel en de tv, laptop, smartphone of tablet. Een slim hoortoestel werkt (meestal) zonder streamer.

  2. Ze hebben een app
    Met de app van het hoortoestel passen gebruikers instellingen zelf aan. Stel bijvoorbeeld het geluidsniveau per oor in, demp ruis of versterk omgevingsgeluid. Zo zet de gebruiker het gefluit van een vogeltje harder en het geraas van auto’s zachter. Of filtert hij de galm in een kerk weg. De nieuwste apparaten passen zich automatisch zelf aan de omgeving aan. Bent u het hoortoestel kwijt? Dan kan de app soms zeggen waar het ligt. Ook kan de audicien het hoortoestel met sommige apps op afstand zo nodig bijstellen.

Daarnaast hebben veel slimme hoortoestellen geen batterij, maar een accu. De gebruiker laadt die op, net als bij een smartphone of laptop. Sommige slimme hoortoestellen zijn zelflerend. Die apparaten onthouden wanneer de gebruiker instellingen aanpast. Daarna doen ze dat uit zichzelf als het nodig is.

Android of iPhone?

Er zijn twee typen slimme hoortoestellen. Het eerste is Made for All (MFA). Dat betekent ‘gemaakt voor alles’. Dit type apparaat werkt met Android-apparaten, iPhones en iPads. Daarnaast zijn er hoorapparaten die Made for iPhone (MFI) zijn. Die zijn alleen geschikt voor Apple-apparaten, zoals iPhones en iPads. Controleer goed welke smartphone of tablet u hebt.

Geschikt of niet?

Allerlei merken bieden slimme hoortoestellen aan. Maar niet alle slimme hoortoestellen zijn geschikt voor elk type gehoorverlies. En niet alle zorgverzekeraars vergoeden alle apparaten. Bespreek daarom met een audicien wat er mogelijk is. Vergelijk de prijzen en vergoedingen bij verschillende aanbieders. Dat kan honderden euro's schelen.

Veiligheid slim hoortoestel

Aan slimme apparaten zit soms het risico van inbraak door hackers verbonden. Bij een slim hoortoestel is dat risico klein. Het apparaat is alleen via bluetooth verbonden. Lees meer over bluetooth en veiligheid. Ook over straling hoeft u zich geen zorgen te maken. Slimme hoortoestellen stralen erg weinig energie uit, zelfs minder dan een smartphone.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven