Menu Zoek

Wat is een slim gehoorapparaat?

Wat kan een slim hoortoestel allemaal?Over slimme gehoorapparaten hoor je steeds meer. Wat kan zo'n apparaat nog meer behalve geluid versterken?

Slimme gehoorapparaten staan bekend onder verschillende namen. Ze worden ook wel nieuwe generatie hoortoestellen, digitale hoortoestellen of bluetooth-hoortoestellen genoemd. Welke naam ze ook hebben, de apparaten hebben twee belangrijke voordelen:

  1. Ze werken met bluetooth
    Via de draadloze verbinding bluetooth is een slim hoortoestel verbonden met bijvoorbeeld een smartphone of smart-tv. Het geluid van dat apparaat is dan op het hoortoestel te beluisteren. Dat maakt bellen, muziek luisteren of tv-kijken makkelijker. Een koptelefoon is niet meer nodig. U luistert bijvoorbeeld gewoon naar Spotify via het hoortoestel. Vroeger was daarvoor een streamer nodig. Dat apparaat was de verbinding tussen het hoortoestel en de tv, laptop, smartphone of tablet. Een slim hoortoestel werkt (meestal) zonder streamer.

  2. Ze hebben een app
    Met de app van het hoortoestel passen gebruikers instellingen zelf aan. Stel bijvoorbeeld het geluidsniveau per oor in, demp ruis of versterk omgevingsgeluid. Zo zet de gebruiker het gefluit van een vogeltje harder en het geraas van auto’s zachter. Of filtert hij de galm in een kerk weg. De nieuwste apparaten passen zich automatisch zelf aan de omgeving aan. Bent u het hoortoestel kwijt? Dan kan de app soms zeggen waar het ligt. Ook kan de audicien het hoortoestel met sommige apps op afstand zo nodig bijstellen.

Daarnaast hebben veel slimme hoortoestellen geen batterij, maar een accu. De gebruiker laadt die op, net als bij een smartphone of laptop. Sommige slimme hoortoestellen zijn zelflerend. Die apparaten onthouden wanneer de gebruiker instellingen aanpast. Daarna doen ze dat uit zichzelf als het nodig is.

Er zijn twee typen slimme hoortoestellen. Het eerste is Made for All (MFA). Dat betekent ‘gemaakt voor alles’. Dit type apparaat werkt met Android-apparaten, iPhones en iPads. Daarnaast zijn er hoorapparaten die Made for iPhone (MFI) zijn. Die zijn alleen geschikt voor Apple-apparaten, zoals iPhones en iPads. Controleer goed welke smartphone of tablet u hebt.

Allerlei merken bieden slimme hoortoestellen aan. Maar niet alle slimme hoortoestellen zijn geschikt voor elk type gehoorverlies. En niet alle zorgverzekeraars vergoeden alle apparaten. Bespreek daarom met een audicien wat er mogelijk is. Vergelijk de prijzen en vergoedingen bij verschillende aanbieders. Dat kan honderden euro's schelen.

Aan slimme apparaten zit soms het risico van inbraak door hackers verbonden. Bij een slim hoortoestel is dat risico klein. Het apparaat is alleen via bluetooth verbonden. Lees meer over bluetooth en veiligheid. Ook over straling hoeft u zich geen zorgen te maken. Slimme hoortoestellen stralen erg weinig energie uit, zelfs minder dan een smartphone.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.