U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel

Koptelefoon gebruiken om te bellen

Artikel

Koptelefoons of oortjes: ze zijn heel geschikt om mee te bellen. Beller en gebelde verstaan elkaar zo beter.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,2 / 5 (10 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 11 jul 2023

Bellen met een koptelefoon

Je zou zomaar kunnen vergeten dat je met een smartphone kunt bellen. Toch blijft het de belangrijkste functie van dat apparaat. De omstandigheden daarvoor zijn niet altijd ideaal. De omgeving is rumoerig of het apparaat tegen je oor houden is onprettig. Soms is degene aan de andere kant van de lijn moeilijk te verstaan.

Voor dit ongemak bestaan verschillende oplossingen. Eigenlijk zijn er allemaal variaties op de aloude koptelefoon. Ze zorgen voor betere verstaanbaarheid aan beide kanten, afschermen van omgevingsgeluid en kunnen spreken zonder de telefoon vast te hoeven houden.

Welke apparaten zijn geschikt en waar let je op bij de koop?

Luidspreker en microfoon

Belangrijk zijn goede luidsprekertjes en een goede microfoon. De luidsprekertjes zorgen ervoor dat de beller goed te verstaan is. De microfoon zorgt ervoor dat u goed te verstaan bent. Met koptelefoons zonder microfoon kun je niet bellen.

Draadloos of bedraad

Koptelefoons zijn er met en zonder draad. Draadloze apparaten werken via bluetooth. Ze zijn duurder dan hun bedrade collega's. Draden kunnen in de weg zitten. Kies vooraf wat voor u het fijnst werkt. Controleer voor aankoop of de gewenste telefoon een aparte koptelefoonaansluiting heeft. Bij sommige toestellen laten de fabrikanten die weg. Een draadloze koptelefoon is dan nodig. 

Ruisonderdrukking

Sommige modellen gebruiken ruisonderdrukking. Dat is ook wel bekend onder de Engelse benaming noise cancelling. De koptelefoon filtert het omgevingsgeluid dan bijna helemaal weg. Ruisonderdrukking kan aan of uit staan. Voor telefoongesprekken is ruisonderdrukking minder fijn omdat uw eigen stem minder goed hoorbaar is voor uzelf. 

Soorten koptelefoons

Koptelefoons zijn er in de volgende varianten:

Over-ear koptelefoon

De oorkussens van deze koptelefoons omsluiten de oren. Omgevingsgeluid dringt minder goed door. Maar u hoort ook uzelf minder goed.  

On-ear koptelefoon

De oorkussens van deze koptelefoons zijn kleiner. Ze liggen op de oren maar omsluiten ze niet. Hierdoor blijft omgevingsgeluid hoorbaar. U hoort ook uzelf goed.

In-ear koptelefoon

In-ear koptelefoons staan ook wel bekend als 'oortjes'. Het zijn kleine dopjes die in je oor gaan. Daarbij sluiten ze een deel van het omgevingsgeluid buiten. De ene soort meer dan de andere. Oortjes zijn klein en licht. Je voelt ze nauwelijks zitten.

Headset

Een headset is een koptelefoon met een microfoon aan de buitenkant. Die zit dan dichtbij uw mond. De koptelefoon zelf kan over-ear of on-ear zijn. Een variant is een soort van groter oortje. Die plaatst u over één oor.

Gehoorapparaat als koptelefoon

Veel moderne gehoorapparaten hebben bluetooth. Ze zijn dan ook geschikt om mee te bellen of muziek op te luisteren.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven