Menu Zoek

Koptelefoon gebruiken om te bellen

Bellen met een koptelefoonKoptelefoons of oortjes: ze zijn heel geschikt om mee te bellen. Beller en gebelde verstaan elkaar zo beter.

Je zou zomaar kunnen vergeten dat je met een smartphone kunt bellen. Toch blijft het de belangrijkste functie van dat apparaat. De omstandigheden daarvoor zijn niet altijd ideaal. De omgeving is rumoerig of het apparaat tegen je oor houden is onprettig. Soms is degene aan de andere kant van de lijn moeilijk te verstaan.

Voor dit ongemak bestaan verschillende oplossingen. Eigenlijk zijn er allemaal variaties op de aloude koptelefoon. Ze zorgen voor betere verstaanbaarheid aan beide kanten, afschermen van omgevingsgeluid en kunnen spreken zonder de telefoon vast te hoeven houden.

Welke apparaten zijn geschikt en waar let je op bij de koop?

Belangrijk zijn goede luidsprekertjes en een goede microfoon. De luidsprekertjes zorgen ervoor dat de beller goed te verstaan is. De microfoon zorgt ervoor dat u goed te verstaan bent. Met koptelefoons zonder microfoon kun je niet bellen.

Koptelefoons zijn er met en zonder draad. Draadloze apparaten werken via bluetooth. Ze zijn duurder dan hun bedrade collega's. Draden kunnen in de weg zitten. Kies vooraf wat voor u het fijnst werkt. Controleer voor aankoop of de gewenste telefoon een aparte koptelefoonaansluiting heeft. Bij sommige toestellen laten de fabrikanten die weg. Een draadloze koptelefoon is dan nodig.

Sommige modellen gebruiken ruisonderdrukking. Dat is ook wel bekend onder de Engelse benaming noise cancelling. De koptelefoon filtert het omgevingsgeluid dan bijna helemaal weg. Ruisonderdrukking kan aan of uit staan. Voor telefoongesprekken is ruisonderdrukking minder fijn omdat uw eigen stem minder goed hoorbaar is voor uzelf.

Koptelefoons zijn er in de volgende varianten:

Over-ear koptelefoon

De oorkussens van deze koptelefoons omsluiten de oren. Omgevingsgeluid dringt minder goed door. Maar u hoort ook uzelf minder goed.

On-ear koptelefoon

De oorkussens van deze koptelefoons zijn kleiner. Ze liggen op de oren maar omsluiten ze niet. Hierdoor blijft omgevingsgeluid hoorbaar. U hoort ook uzelf goed.

In-ear koptelefoon

In-ear koptelefoons staan ook wel bekend als 'oortjes'. Het zijn kleine dopjes die in je oor gaan. Daarbij sluiten ze een deel van het omgevingsgeluid buiten. De ene soort meer dan de andere. Oortjes zijn klein en licht. Je voelt ze nauwelijks zitten.

Headset

Een headset is een koptelefoon met een microfoon aan de buitenkant. Die zit dan dichtbij uw mond. De koptelefoon zelf kan over-ear of on-ear zijn. Een variant is een soort van groter oortje. Die plaatst u over één oor.

Veel moderne gehoorapparaten hebben bluetooth. Ze zijn dan ook geschikt om mee te bellen of muziek op te luisteren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.